DANAS JE NJIHOV DAN Smatraju kako su često izloženi površnim kritikama, prijeti im se i noževima (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Predavanje dr. Zdravka Bazdana o ljudskim pravima održano je danas u Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik u organizaciji Udruge socijalnih radnika Dubrovnika, a povodom Dana socijalnih radnika. 

Bazdan je poseban naglasak stavio na komparaciju ljudskih prava i socijalne skrbi. 

"To su dva stupa društva; stup koji se tiče socijalne skrbi je državni, a koji se tiče ljudskih prava je nevladin, ali se međusobno nadopunjuju i imaju zajedničke zadatke. Primarni cilj je humanizirati društvo, napraviti ga boljim, snošljivijim te pomoći onima koji su u nevolji. Hrvatski helsinški odbor i Centar za socijalnu skrb u Dubrovniku imaju zapravo iste zadatke, zajedno sa svim pratećim institucijama, među kojima su i domovi za starije i nemoćne osobe. Njihov je zadatak olakšati situaciju ljudima koji trebaju pomoć," izjavio je Bazdan. 

Kad je riječ o situaciji u kojoj se nalaze socijalni radnici u Hrvatskoj, Bazdan smatra kako je ona loša.

"U prosincu 2000. godine je na radnom mjestu nožem ubijen socijalni djelatnik i to se dogodilo u Centru za socijalnu skrb Split. U siječnju u Centru u Čakovcu se dogodio incident prilikom čega je žena nožem nasrnula na socijalnu radnicu. Situacija je alarmantna. Nemaju ni dovoljno sredstava. Bilo bi lijepo kad bi Država u većoj mjeri financirala ovakve ustanove koje su stup društva i čiji se rad bazira na humanističkim principima i ljudskim pravima, što stoji u njihovom etičkom kodeksu," izjavio je Bazdan koji je dodao kako 'postoje zemlje u kojima je situacija puno lošija, poput Nigerije ili Afganistana, poput zemalja u kojima centri za socijalnu skrb ne postoje' te kako smo 'sretni što živimo u Europi', ali kako 'situacija u Hrvatskoj može i treba biti bolja'. 

Katarina Svetac, predsjednica Udruge socijalnih radnika Dubrovnik, kazala je kako svake godine, povodom Dana socijalnih radnika, udruga organizira različite događaje poput tribina, radionica, predavanja i slično. Također, kazala je nešto više o izazovima s kojima se susreću socijalni radnici. 

"Socijalni rad kao profesija se zalaže za socijalnu pravdu i poboljšanje kvalitete života osoba u potrebi, ali nažalost kao profesija smo često izloženi različitim izazovima, ali i neopravdanim kritikama. S obzirom na tragična zbivanja koja se događaju u posljednje vrijeme, izloženi smo jednostranom i površnom kritiziranju što stvara klimu nepovjerenja prema cijeloj profesiji. Očekujemo da se ostvare minimalni potrebni uvjeti za adekvatan socijalni rad, a to je dovoljan broj zaposlenih stručnih djelatnika u sustavu socijalne skrbi te ispunjenje tehničkih i prostornih uvjeta koji su nam potrebni za rad. Očekujemo i da se poboljša međuresorni odnos jer naš kvalitetan rad iznimno ovisi o kvalitetnoj suradnji s drugim sustavima, primjerice obrazovnim, pravosudnim, zdravstvenim i slično," kazala je Svetac. 

Okupljene je na samom početku pozdravila novoizabrana ravnateljica Doma Marina Sambrailo. 

Popularni Članci