DIRLJIVO NA KOMEMORACIJI Od velikog Đela opraštaju se suradnici i prijatelji (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Komemoracija povodom smrti Đela Jusića održava se u organizaciji Grada Dubrovnika danas u Kazalištu Marina Držića. Veliki maestro Jusić preminuo je 31. svibnja u 81. godini, a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Mujica Jusić zahvalio se "bratu Đelu za svaku notu koju ga je naučio". 

- Učio si me note kad sam imao 20 godina i rekao mi da ne mogu biti dobar bunjar ako ne znam čitati note. Svaki dan sam vježao, a govorio si mi da samo tebe gledam. Ti si bio naša lokomotiva. Ibrici, meni, svojoj djeci. Napravio si od sina vrhunskog muzičara. - rekao je Mujica Jusić.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako "polako jedan po jedan odhode gospari".

- Dubrovnik je kroz svoju povijest ispratio mnoge velikane i mi danas ispraćamo jednog od njih. Za sve nas u Gradu to je naš gospar Đelo, a za najmlađe dundo Đelo. Bio je miljenik svih generacija. Zauvijek je oplemenio naše djetinjstvo, njegove skladbe su uvijek bile takve da si mogao osjetiti kako se šetaš Stradunom ili se spuštaš skalinima Buže. Sjećam se njegovog hoda preko Vrata od Ploča, a širi se miris lule... Ljubav koju je imao bila je nevjerojatna, ali treba istaknuti i ljubav prema domovini Hrvatskoj. Uvijek je bio tu i nije tražio ništa, a davao je sve. Veliko mi je zadovoljstvo što je za života dobio nagradu Grada Dubrovnika. Njegovim odlaskom Grad je izgubio velikog umjetnika i dušu, ali je ostavio glazbu kao utjehu što ga više nećemo sresti Stradunom. Hvala vam za sve. - riječi su gradonačelnika Frankovića.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić također se oprostio od Đela Jusića te izrazio sućut obitelji.

- Veliki  je to umjetnik, glazbenik i zaljubljenik u naš Grad. Vješto je utkao glazbene note u svoj Grad. Fizički više nije s nama,  ali jest duhom. Jest uz predivne pjesme koje su nam upotpunjavale mladost, a prate nas i danas. Nastavit će biti s nama jer ćemo ga se trajno sjećati, njegove pjesme pjevati i svirati. Pjesme su nastale kao rezultat ljubavi u kojoj su živjeli Đelo i Grad, ljubav se ponašala tako nježna i plodna. Hvala na svemu što si nam dao, pamtite ćemo tebe i tvoje djelo. Neka ti je mirno more. - oprostio se od Đela Jusića župan Nikola Dobroslavić.

U ime Dubrovačkog demokratskog sabora nazočnima se obratila Vilma Kosović.

- Kad umre čovjek zemlja bi trebala zastati. Đelo Jusić je bio glazbenik zlatnog kova, bio je čitavim bićem utakan u nju i proslavio je Hrvatsku i Dubrovnik. Osigurao je trajno i počasno mjesto u riznici dubrovačkih i hrvatskih umjetnika koji su glazbu živjeli i sanjali. Svaka politička stranka teži imati ugledne i uvažene pojedince, mi smo željeli i više jer smo željeli da nam pomogneš promišljati kako očuvati najveće vrijednosti Grada, duh Grada kakav bi ostavili djeci. Bio si na našim izbornim listama, uvijek si tražio da budeš zadnji jer si tako izražavao podršku i nisi se nametao. Ponosimo se što si bio naš član. - istaknula je Kosović.

U ime svih generacija Malog raspjevanog Dubrovnika govorila je Anđela Matić.

- Dragi naš dundo Đelo, s takvom lakoćom si nas okupljao da učimo pjevati i volimo ovaj Grad. Mi smo ti vraćali osmjesima i trajnim mjestima u našim srcima.  Sakodnevno s nama možeš šetati mirima ovog Grada koji si osjećao. Bio si kao more bistre površine i dobre duše. Dobro ti bilo more, more vječnosti. Nama ostaje Đelova glazba i spoznaja da smo bili dio njegovog života. - naglasila je Matić.

Predsjednik Gradske glazbe Dubrovnik Dživo Brčić  kazao je kako nas je sve pogodila vijest o smrti dragog dunda Đela.

- On je neizmjerno volio svoju zemlju i svoj Grad. Svaka nota koju je skladao govori o neizmjernoj ljubavi prema Gradu. On je bio neponovljiv.  Zaljubljenik u sve ono što Grad jest i što predstavlja. Bio je neposredan i pravi gospar.- rekao je Brčić, dodajući kako će svima nedostajati Đelova šala, neposrednost, ali i miris njegove lule.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović kazala je kako ju je rastužio odlazak istinskog gospara.

- Njegov doprinos hrvatskoj kulturi je nemjerljiv. Imao je bogat opus, odrastala sam uz njegove note. Hvala mu za Trubadure i svaku skladanu notu. Najviše mu hvala na ljubavi koju je gajio prema Gradu. Bilo bi dobro kad bi nas više znalo voljeti tako ovaj Grad. - riječi su ravnateljice DLJI Medo Bogdanović.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat kazao je kako se Đelo u Orkestru zaposlio 1963. godine te kako je radio sve do 1969. godine.

- Međutim, Trubaduri su ga odveli prema skladanju, napisao je preko tisuću kompozicija. Pisao je pop glazbu, ali i za naše umjetnike iz Orkestra. Uvijek smo bili zajedno, stvarali kvalitetan Orkestar, bio je i u Upravnom vijeću Orkestra, zalagao se za poboljšanje kvalitete. - kazao je Milat.

Đelo Jusić dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo, autor je brojnih hitova zabavne glazbe, a skladao je klasiku, uglavnom orkestralnu glazbu. Bio je osnivač iznimno popularnih Dubrovačkih trubadura, a njegova pjesme izvodila su najveća imena zabavne glazbe na području bivše države od Tereze Kesovije do Olivera Dragojevića. Njegove skladbe bile su uspješne na brojnim, nekad popularnim festivalima.

Dugo godina Đelo Jusić vodio je i zbor Mali raspjevani Dubrovnik kojeg je i utemeljio, a imao je i uspješnu internacionalnu karijeru. Iza Đela Jusića ostao je i cijeli niz nosača zvuka, a snimljeno je preko tisuću njegovih skladbi, a brojni albumi s njegovim djelima dosegnuli su zlatnu i platinastu nakladu.

A.Č./V.S.

Popularni Članci