DOBAR ODAZIV DUBROVČANA Kukuljica: Podržite nas, idemo ka transparentnosti financiranja stranaka!

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Aida Čakić
Inicijativa "Uzmite novac strankama" 12. svibnja počela je prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka. U Dubrovniku se za sad potpisi prikupljaju na dvije lokacije, a predsjednik dubrovačkog Živog zida Hrvoje Kukuljica za Dubrovački dnevnik predstavio je ovu inicijativu.

Organizatori su 11. svibnja najavili da će štandovi biti raspoređeni diljem zemlje na više od 500 lokacija sa više od 4000 aktivista od kojih je njih preko pola iz redova Živog zida.

- Odlučili smo se pristupiti inicijativi zato jer je maksimalno plemenita, oduzima ogroman novac strankama koji ide iz proračuna . Najveće stranke se tako honoriraju po  50 milijuna kuna godišnje. Protivnici referenduma govore da će on uzrokovati više privatnog kapitala koji bi financirao strnake. To nije točno, stranke i danas imaju dvije strane financiranja i ovako mogu se lakše pravdati. Bolje bi bilo da su samo privatni novci pa bi znali na čemu smo. - objasnio je Kukuljica.

Govori kako je na dubrovačkom području  odaziv građana zadovoljavajući.

- Vrijeme nam ne ide u prilog jer idemo odmah nakon referenduma Inicijative 67 je previše. No, namjerno nismo htjeli s našim referendumom ometati njihov. Dakle, odaziv je dosta dobar. Od 9 do popodnevnih sati smo ispred dva Tommyja, u Gružu i Lapadu. Bili smo i u Župi dubrovačkoj ispred Lidla,  kad vrijeme bude ljepše bit će i na Pilama, ispred Sponze, na gruškoj placi. - dodao je Kukuljica.

- Pozivamo sve Dubrovčane da daju svoj potpis jer ovim idemo ka transparentnosti financiranja stranaka. Ako strana ima preko 500 tisuća članova ona se može financirati iz članstva ili donacija. - zaključio je predsjednik dubrovačkog Živog zida Hrvoje Kukuljica.

Popularni Članci