DPDS ostvario veće prihode, zaposlili više djelatnika, a imaju značajne planove za ovu godinu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DPDS
Skupština Društva prijatelja dubrovačke starine održana je sinoć, 25. ožujka u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku, a sve točke dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Društva Vedran Kosović istaknuo je kako ga iznimo veseli činjenica da su gotovo svi projekti koji su zbog pandemije bili zaustavljeni ponovno pokrenuti te da su prošlogodišnji ostvareni rezultati osigurali daljni rad na objektima kojima Društvo upravlja.

Što se tiče financijskih rezultata Društva za 2023. godinu, navedeno je kako su oni ostvareni sukladno planu.

Zabilježen je rast prihoda od 15 posto u usporedbi s prošlom godinom, a Stonske zidine su postale najprofitabilnija lokacija nakon gradskih zidina. Također, od većih prihoda, zabilježena je namjenska donacija Zaklade Kaboga za radove na Kneževom dvoru na Lopudu, koji su pri kraju.

Najznačajni rashodi evidentirani su pri realizaciji obnove spomenika kulture čiji je iznos bio dvostruko veći u usporedbi s 2022. godinom, a povećanje od 32 posto zabilježeno je na stavci plaća najvećim dijelom zbog rasta prosječnog broja zaposlenika s 54 na 63, zapošljavanjem biljetera i kontrolora, koji su prije bili angažirani kao sezonski radnici.

Ukupni financijski rezultat u 2023. godini je nešto manje od 3.7 milijuna eura u odnosu na 4.2 milijuna eura u 2022. godini.

Izvještajem o radu izneseni su mnogobrojni projekti koje je Društvo prijatelja pokrenulo ili ostvarilo 2023. godine na području Dubrovnika, Lopuda, Šipana, Stona,Slanog, Pelješca, Župe Dubrovačke i Konavala, a na kraju Skupštine, najavljeno je otvaranje novouređenog prostora na Gundulićevoj poljani u kojem biti izložen novac Dubrovačke Republike te sudjelovanje Društva u obilježavanju Noći tvrđava koje će održati na Lovrjencu.

Popularni Članci