EU PROJEKT Uz Mobilitas do smanjenja gužvi u prometu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sa zadnjim danom srpnja 2019. uspješno je priveden kraju EU projekt MOBILITAS u kojem je sudjelovao i Grad Dubrovnik. U sklopu projekta, a kao projektni zadatak Dubrovnika izrađen je dokument „Sustainable tourism mobility plan“ u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti u Dubrovniku, a koji se bavio glavnom prometnom trasom između Luke Gruž, Ilijine Glavice, Pila i Boninova predlažući različite mjere za smanjenje gužvi.  

Dokument je komplementaran ostalim analizama i istraživanjima koje Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA, partner na projektu MOBILITAS,  izrađuju kroz projekte. Rješenja i tehnologije se brzo mijenjaju s vremenom, stoga su upravo međunarodni projekti kao što je MOBILITAS važni kako bi se išlo u korak s vremenom i upoznalo probleme i rješenja drugih europskih gradova. 

Na završnom partnerskom sastanku i konferenciji u Nici, koji su se održali od 10.-11. srpnja, Ivo Cvjetković iz Upravnog odjela za promet je prezentirao u ime Grada Dubrovnika i gore spomenuti dokument i još neka rješenja o kojima grad razmišlja i koje implementira poput 'car sharing sustava'.

U sklopu projekta izrađen je i Priručnik održive mobilnosti područja kao najvažniji ishod projekta MOBILITAS a u smislu prenosivosti i s namjerom valoriziranja projekata koji se tiču održive mobilnosti a provode se u MED području, te prikupljaju rezultate svih projekata uključenih u GO-SUMP mrežu, s posebnim naglaskom na usvojene metodologije i provedene aktivnosti. Priručnik je izradila Agencija za strateško planiranje Rimini, a u priručniku su prikupljeni rezultati svih sedam projekata MED gradske prometne zajednice i horizontalnog projekta GO SUMP. U priručniku se ističe važnost pitanja mobilnosti za cijelo sredozemno područje i važan je alat za širenje usvojenih metodologija i provedenih akcija u drugim turističkim destinacijama sa sličnim prometnim problemima.

O projektu

Projektom MOBILITAS - Mobilnost s gotovo nultom emisijom CO2 u turističkim destinacijama Sredozemlja je obuhvaćen prostor 10 različitih regija unutar 7 država na Sredozemlju; sve njih karakterizira intenzivan turistički razvoj no i niz problema koji proistječu iz takvog stanja. Naime izniman priljev velikog broja turista (posebice u ljetnom razdoblju) rezultiraju otežanim uvjetima u fukcioniranju prometa te znatnim pritiskom na prometnu infrastrukturu tih turističkih destinacija. Na dijelu destinacija problemi nastaju time što turisti na svoja odredišta dolaze isključivo osobnim automobilima, dok u drugom dijelu turisti (zbog većih udaljenosti) koriste zračni i brodski promet. Poteškoće nastaju i u teretnom prometu zbog potreba opskrbe svih ugostiteljskih i turističkih objekata. Logična posljedica takvog stanja u prometu osim zagušenja jest i pojačano zagađenje poradi emisije CO2 u atmosferi te povećan broj prometnih nesreća. MOBILITAS je kroz svoje aktivnosti nastojao bolje integrirati turističke tokove unutar samih gradskih prometnih sustava, ali na takav način da se usput doprinese razvoju ekološki prihvatljivijeg i održivog prometa. Aktivnosti su uključivale određivanje različitih scenarija mobilnosti i njihovih učinaka po pitanju unapređenja kvalitete okoliša, razradu Održivih planova gradske mobilnosti (SUMP-ova) koji bi isključivo vrijedili za specifične uvjete turistički razvijenih područja te implementaciju pilot-akcija sukladno potrebama projektnih partnera.

U projektu je sudjelovalo 10 partnera: Regionalni razvojni centar Kopar, Iuav Sveučilište u Veneciji, Grad Dubrovnik,  Vijeće zajednice Pano Platres, Općina Misano Adriatico, ENERGIES 2050, Paragone Europe, Općina Piraeus, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Agencija za strateško planiranje u Riminiju.

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta: 2.468.337,75 EUR, a vrijednost za Grad Dubrovnik: 161.753.25 EUR. 

Popularni Članci