Evo koliko će plaćati kruzeri koji dođu u Dubrovnik, novac će biti uložen u poboljšanje infrastrukture

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovnik od početka 2021. uvodi turističku pristojbu za kruzere odnosno brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu.

Odluku o uvođenju takve pristojbe za kruzere donijelo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na prošloj sjednici, a riječ je o tzv. kruzing taksi odnosno turističkoj pristojbi za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području grada Dubrovnika. Odredba će stupiti na snag od 1. siječnja 2021., a iz Grada su najavili kako će sredstva koja uprihoduju namjenski utrošiti u poboljšanje gradske komunalne infrastrukture.

Net.hr donosi kako će najmanji iznos turističke pristojbe po brodu od dvije tisuće kuna plaćati kruzeri čiji je kapacitet 50 do 200 putnika, dok će za one s 201 do 500 putnika to biti pet tisuća kuna. Za kruzere od 501 do tisuću putnika turistička pristojba iznosit će 10 tisuća kuna, a za one od 1001 do dvije tisuće putnika 20 tisuća kuna.

Najveće iznose turističke pristojbe od 30 i 40 tisuća kuna plaćat će najveći kruzeri, čiji su kapaciteti od 2001 do tri tisuće putnika odnosno od 3001 i više putnika.

To je ujedno prvi puta da se u Hrvatskoj uvodi takva vrsta turističke pristojbe, a podršku za takav potez Grad Dubrovnik ima i od Međunarodnog udruženja kruzing kompanija-CLIA, s kojim intenzivno i uspješno surađuje zadnje dvije godine.

Popularni Članci