Grad Dubrovnik i Excelsa nekretnine novim ugovorom zavšavaju pregovore oko žičare

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon godina pregovora i promjena ugovora između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnine, u ponedjeljak, pred gradske vijećnike ide novi prijedlog odluke kojim se regulira zračni prostor kojim prolazi trasa žičare.

U materijalima dostupnim na internetskim stranicama Grada Dubrovnika navodi se kako na temelju zahtjeva, Grad dodjeljuje koncesiju društvu Excelsa nekretnine za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra; zračnog prostora kojim prolazi trasa žičare, u svrhu obavljanja isključivo komercijalne djelatnosti, a bez obveze pružanja javne usluge.

Koncesija dodijeljena koncesionaru odnosi se na zračni prostor kojim prolazi trasa žičare, a navedeno je kako se odnosi na pravo koncesionara na držanje pet čeličnih kabela na trasi žičare;  pri čemu su dva kabela nosivi kabeli kabina žičare, dva kabela su vučni kabeli kabina žičare dok je jedan kabel tehnički prometovanje kabina žičare trasom žičare. Koncesionar je vlasnik gornje i donje postaje žičare kao i protora na kojemu je izgrađen stup žičare.

Koncesija za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra daje se na rok od 50 godina.

Po pitanju financija, koncesionar je dužan plaćati naknadu za koncesiju koja se sastoji od dva dijela: fiksnog i varijabilnog.

Fiksni dio koncesijske naknade za cijelo vrijeme trajanja Ugovora o koncesiji odgovarati će današnjoj realnoj vrijednost iznosa od tisuću kuna mjesečno, odnosno  dvanaest tisuća kuna  godišnje mjereno po harmoniziranim indeksima potrošačkih cijena, odnosećih na Republiku Hrvatsku.

Varijabilni dio naknade za koncesiju se određuje u visini od 15 posto ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom, tj. bruto prihoda ostvarenih od prodaje karata za vožnju žičarom umanjenih za PDV.

Koncesionar se obvezuje građanima koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika unutar teritorijalnih granica određenih propisima, koji su na snazi na današnji dan, omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte  u iznosu od petnaest kuna uz predočenje osobne iskaznice, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti dvoje djece mlađe od 12 godina. 

Također, koncesionar se obvezuje da cijena mjesečne karte za stanovnike naselja Bosanka na Srđu, ne više od 160 stanovnika, neće prijeći 60 kuna.

Popularni Članci