Dubrovačko predstavljanje knjige Gordane Buljan Flander: 'Roditelji ovdje mogu pronaći odgovore na svakodnevne dileme'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
"Znanost i umjetnost odgoja, Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgajatelje" naziv je knjige koju je u Dubrovniku predstavila glavna urednica i jedna od autorica knjige Gordana Buljan Flander. Tekstove potpisuju još 32 autora – stručnjaka u području psihologije, psihijatrije, socijalne pedagogije, logopedije, socijalnog rada, neuropedijatrije i fizijatrije. Sedamsto dvadeset stranica knjige obiluje dječjim crtežima, pismima i porukama djece odraslima.

Urednica i jedna od autorica Gordana Buljan Flander je pojasnila da se odlučila na pisanje knjige jer je željela da roditelji na jednom mjestu mogu pronaći sve odgovore na svakodnevne dileme koje si postavljaju poput pitanja 'Mogu li biti bolji roditelj?'.

- Ne treba za sve trčati kod stučnjaka. Željela sam da ova knjiga bude roditeljima pri ruci kada imaju neka najjednostavnija pitanja o odgoju. Knjiga govori o svakodnevnim pitanjima od rođenja do adolescencije. Nastojali smo da ne govorimo ljudima što ne smiju, već nam je cilj bio dati smjernice što trebaju učiniti - istaknula je Buljan Flander dodavši kako roditelji trebaju biti i znanstvenici i umjetnici.

Na dubrovačkom predstavljanju knjige govorio je i klinički psiholog te predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić koji je kazao kako knjiga za njega predstavlja opširno, ali jednostavno tumačenje temeljnih psiholoških pravila u odgajanju djece.

- Želim vjerovati da pravila i neki red postoje. Ovo je knjiga kojoj ćemo se ponovno vraćati i čitati je. Dugogodišnje iskustvo i savjeti urednice su relativno jednostavni i nose neobičnu mudrost bez upadanja u apstrakcije i nerealnosti, nema savjeta ni govora s distance, sve je neposredno i životno. Roditeljstvo i odgajateljstvo je igra između reda kojem roditelji teže i nekog nereda koji se svakodnevno događnja u njima samima.  Čini mi se da je naveće umijeće upravo balans između te dvije situacije - istaknuo je Lopižić.

Predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić govorio je iz svoje prespektive iskustva u radu s djecom. 

- Knjiga mi je bila izazov i sa zadovoljstvom sam je pročitao, ali sam 'skakao' s poglavlja na poglavlje i pronašao neke teme u kojim sam prepoznao sebe dok sam bio dijete pa sam pomislio kako je ona tada mogla biti korisna mojim roditeljima. Inače, za roditeljstvo ljudi ne prolaze nikakvu edukaciju već se podrazumijeva da činimo ono što su činili naši roditelji. Ova knjiga je opsežna toliko da pokušava nadomjestiti prazninu prostora koji nije obuhvaćen institucijama i meni se čini da to uspijeva. Mislim da je danas svijet dobar jer slobode i osjetljivosti za druge puno je više nego prije, ali neki negativni primjeri su krug zlostavljanja koji je potrebno prekinuti i nadrasti - rekao je don Hrvoje Katušić.

Prisutnima se obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je naznačio kako je tema odgoja svevremenska.

- Imao sam pripremljen govor o tome koliko Grad Dubrovnik ulaže u infrastrukturu za djecu poput vrtića, škola, međutim pitam se je li samo to dovoljno? Mislim da nije jer treba ići u korak s vremenom i više raditi s mladim. Što će nam zgrade ako one nemaju dušu i ako ne prepoznajemo probleme i izazove kojih uvijek ima. Vjerujem da će ova knjiga dati brojne odgovore i uputiti roditelje i odgajatelje kako ići u korak s vremenom i odgovoriti izazovu modernih tehnologija kao i ostalog s čim se mladi susreću - istaknuo je Franković.

Knjiga "Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje" nastala kao plod dugogodišnjeg rada Gordane Buljan Flander i suradnika u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima, Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu.

Popularni Članci