DIO PLAŽA PRETRPAN LEŽALJKAMA Kreće građanska akcija 'Pomozimo im da ih slože', upućen novi apel Dobroslaviću

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prije nekoliko dana na društvenim mrežama je osnovana grupa 'Uživo s dubrovačkih plaža' nakon neugodnog iskustva Dubrovkinje Ivane Mijić Vulinović na plaži Copacabana. 

Naime, Mijić Vulinović koja se sunčala na navedenoj plaži je djelatnik s plaže upitao kad namjerava poći doma kako bi mogao staviti ležaljke i pripremiti plažu za sutrašnji dan. Navedeno je izazvalo pozornost građana, kao i lokalnih, pa i nacionalnih medija, a događaj je rezultirao osnivanjem Facebook grupe. 

Do danas je na Facebook stranici objavljeno više fotografija i iskustava građana s dubrovačkih plaža. Većinom se odnose na kršenje propisa od strane pojedinih koncesionara na način da postave ležaljke na cijeloj plaži od kojih veliki dio zjapi prazan, dok kupači nemaju gdje staviti svoje šugamane. 

Zbog navedenog je održan sastanak predstavnika Županije s koncesionarima, a o problemu se govorilo i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. 

Kako bi se što prije riješili problemi na dijelu dubrovačkih plaža, a koncesionare primoralo da poštuju propise, inicijativa 'Uvedimo reda na dubrovačke plaže' najavljuje građansku akciju 'Pomozimo im da ih slože', misleći u prvom redu na ležaljke. Kako najavljuju, u sklopu akcije će se pojavljivati na dubrovačkim plažama i koncesionarima 'dati ruke' da ih svedu u zakonske i ugovorne gabarite.

Osum toga, županu Nikoli Dobroslaviću su uputili novi javni apel u kojem zahtijevaju da se prijeđe s riječi na djelo i pokrene postupke oduzimanja koncesija prekršiteljima. 

Tekst novog apela županu prenosimo u cijelosti:

Poštovani Župane,

S obzirom da je i nakon našeg javnog apela i Vaših opomena veliki broj koncesionara na plažama nastavio grubo kršiti ustavne, zakonske i ugovorne odredbe očekujemo da u pogledu oduzimanja koncesija prekršiteljima pređete s riječi na djelo. Ukoliko je u međuvremenu i proveden nadzor i u sklopu njega izrečene neke sankcije isti nije polučio nikakvih zamjetnih rezultata. U prilog navedenome pružamo Vam na uvid fotografije sa plaža nastale nakon Vašeg sastanka sa koncesionarima. Iz istih je jasno da koncesionari i dalje iskazuju grubo nepoštivanje ustava, zakona i institucija ove države, kao i građana.

Iz izjava za medije koje na temu daju predstavnici Županije, Povjerenstva za koncesije i Lučke kapetanije uočava se 'prebacivanje loptice' odgovornosti. Opravdano se stoga pitamo je li namjera poigravati se na taj način s građanima do kraja ljeta, a onda u vezi svega, kao što je dosadašnja praksa pokazala, 'pojeo vuk magare'. S obzirom da iz odredbi Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedvojbeno proizlazi da je nadzor u nadležnosti sve troje, s tim da Županija kao davatelj koncesija snosi najveću odgovornost.

Krajnje je vrijeme da višegodišnja anarhija većeg dijela koncesionara na našem, zajedničkom pomorskom dobru, prestane. Od Županije kao nadležne ustanove zahtijevamo brzo i konačno rješenje problema kako bismo nakon dugo vremena mogli ponovo uživati svoje ustavno i zakonsko pravo na korištenje općeg dobra Republike Hrvatske.

Unaprijed zahvaljujemo,

inicijativa 'Uvedimo reda na dubrovačke plaže'

Popularni Članci