OD VODOVODA DO TAKSISTA Frcale iskre, pogledajte oko čega su se ovaj put vijećnici 'zakačili' (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, 14. po redu u ovom sazivu, održana je danas u Velikoj vijećnici. Tijek pogledajte na videu DD TV-a i u tekstualnom obliku na Dubrovačkom dnevniku. 

Izvještaj o provedenoj analizi postupka bagatelne i jednostavne nabave Vodovoda Dubrovnik d.o.o. - primljen na znanje

19:42 Tokić: Nije istina kako EU sredstva nisu dobivena jer se nije to moglo. Moglo se, ali su odbijena jer javna nabava nije provedena po Zakonu. Znači, novac bi bio na računu da se radilo po Zakonu. Hladnjak u dvorani se nalazi, nije pitanje je li se nalazi, nego je pitanje zašto je tamo i kako je tamo došao. Ja kod kuće nemam ni približno takav hladnjak, vjerujem ni vi.

19:35 Pero Milković (HDZ): Ja bih pozvao ne samo njega, nego i nadzor, pa čak i one na lopatama jer oni bi mi sve rekli kad bih ih pitao. Projekta nigdje, a pare nestale.

19:35 Obradović: Ovdje se trebalo pozvati gospodina Dujmovića.

19:20 Potrebica: Svi znaju kako nemam nikakve veze s poslovanjem tvrtke u vlasništvu mog oca. Posao mu je omogućio jedan mali HNS-ovac. S tom tvrtkom nemam apsolutno ništa. Ja znam ljude koji su za posao u Vodovodu davali mito Valentinu Dujmoviću. Spreman sam svjedočiti na sudu! Tko na mene tenkom, ja na njega s dva. 

Analiza je utvrdila preko 3 milijuna kuna – dvorana za sastanke na izvoru Ombla. Bagatelna nabava, 17 postupaka. Rekli ste da je sve tu. E, pa nije. Fali regal i police. Imali ste direktora iz HNS-a, jednog člana uprave, a situaciju je provjeravao glasnogovornik iz HNS-a. Pazite ovo! Kazao je kako je Dujmović htio da dvorana bude multifunkcionalna. Iz dokumentacije prozilazi da je većinu računa potpisao upravo glasnogovornik iz HNS-a. Je li vama to normalno?

19:05 Obradović: Postoje neki navodi u tom izvještaju kao što je 'Postoji rizik da nismo upoznati sa svim činjenicama' ili 'Ne možemo preuzeti odgovornost za pogreške u izvještaju', a na kraju stoji kako 'prilikom pregleda nisu provjeravali točnost informacija'. Gospodine Ćosić, bili ste u puno povjerenstava prije ove vlasti koja su donosila odluke o bagatelnim nabavama, je li vas sad uhvatila sinkopa?

18:57 Franković: Više se puta potenciralo kako smo mi prijavili nekoga vezano uz DURA-u. To nema veze s nama. Dobio sam dopis Državnog odvjetništva oko istražnih radnji na Lopudu, traže da im dostavimo nekakvu dokumentaciju, a sve na osnovu anonimne prijave. Niti znam o čemu se radi ni tko je prijavio. I opet će ispasti kako smo nekoga prijavili. Oko Vodovoda nismo nikakvu prijavu podnijeli, ni Lazarete. DORH je došao sam u Vodovod, a oko Lazareta smo postali dokuemntaciju. Protiv mene se jedno 15 kaznenih prijava napisalo.

18:55 Potrebica: Istina je kako je ovo analiza postupaka bagatelne nabave. Ako želite dubinsku reviziju, ja se slažem da se ona i napravi. Odvjetnička društva koja rade, jedan od dvoje je Dubrovčanin.

18:48 Franković: Znači vas samo brine tko je radio ovaj izvještaj. Možda zbog toga što se na toga nije moglo utjecati? A radio se pritisak, samo što se nije uspjelo izvršiti ga. Ja to odgovorno tvrdim. Ja sam 14 godina na vodećim pozicijama. U svim tim tvrtkama sam moramo odgovorno poslovati po postulatima. Zna se kako se radi, bez obzira što je to bio privatni sektor. Samo iznosim činjenice, ne blatim nikoga. Ako sam negdje pogriješio, vi mi recite. Jedino u čemu sam mogao pobriještiti jesu li radovi od 300 tisuća kuna izvršeni ili nisu jer nema dokumentacije za takvo što. Možda je to rađeno po noći, kao i pročistač, da se ne bi ujutro utvrdilo da je odrađen jedan posto radova.

18:47 Obradović: Ovo nije revizija nego obično izvješće kojeg su radili vaši suradnici. Zašto ovo niste dali dubrovačkim odvjetnicima da rade?


18:31 Franković: Postoje postupci u kojima su radovi napravljeni prije postupka bagatelne nabave. Za 15 radova je utvrđeno da su zaključeni, a nakon toga je proveden postupak javne nabave. Vjerojatno se naknadno htjelo opravdati prethodno protupravno postupanje. Iznosi okončanih radova su identični onima u javnim nabavama. Navedeno ukazuje na nepravilnosti. Potom tu su i radovi za koje se s vrlo visokim stupnjem vjerojatnosti može utvrditi kako nisu nikad izvedeni. Vodovod je bespovratno izgubio 12 milijuna kuna i došao je na crnu listu partnera kad su u pitanju projekti EU. U toj špilji na Ombli će se vjerojatno skupljati šišmiši jer nitko drugi tamo nema pristup. Moglo se na sto drugih načina bolje i plemenitije iskoristiti taj novac. Puno puta se mene optuživalo da ja krijem izvještaj revizije u Vodovodu, ali htio sam biti siguran.

Prijedlog Zaključka o pokretanju inicijative GV-a za donošenje akata kojima se broj autotaksi prijevoznika utvrđuje po načelu vršnog kapaciteta i stvarnih potreba destinacije - usvojeno

Privremena zabrana izvođenja građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna

18:12 Potrebica: Podupirem prijedlog, ali apeliram da komunalno redsarstvo rigorozno kažnjava sve koji narušavaju red. Ako treba, iskopajmo im cestu, iscenirajmo redovno održavanje, nikakav privatni kapital ne može biti iznad interesa Grada.

Imenovanje v.d. ravnatelja Zavoda za obnovu - usvojeno

18:10 Potrebica: Odbor je jednoglasno predložio da Iva Peković ostane v.d., a do okončanja natječajnog postupka koji će završiti odabirom novog ravnatelja ili ravnateljice.

Organiziranje naplate i kontrole parkiranja u Gradu - usvojeno

17:42 Raguž: Ako mislite da ste me povrijedili time što mi govorite da sam vodio ljude na glasanje, niste. Što ime loše u tome da sam nemoćne ljude koji su htjeli glasati vodim na glasanje? I dalje ću to raditi. Kako vaši volontera nema kad je riječ o Sestricama? Možda vas je netko angažirao protiv golfa. Čiji ste vi igrači? Pa nemam ja privatnu tvrtku, ne javljam se ja Bandiću za natječaje. Nemojte me povlačiti za jezik!

17:41 Nikolić: Napadate ljude koji nisu u vijećnici i ne mogu odgovoriti, budite pristojni. Možda su trebali crnim Mercedesom voditi ljude na glasanje.

17:40 Raguž: Ima ona pjesma - neki ljudi i s imenom su bezimeni i to su vam ti koji se ne slažu. Razne Dorine, Varine, Žarkovice. Imam osjećaj da neki jedino što žele je da napadaju, kritiziraju i budu kontra. Ja mislim kad oni dođu u svećenika da oni njega ispovjede, sveci! Idemo u realizaciju ovoga. 

17:30 Nikolić: Izgubit će se puno sati parkiranja bez tih 40-ak mjesta, mi ovdje dobivamo tisuću, a gubimo 12 tisuća mjesta.
16:58 Franković:
Pred vama je odluka koja je u potpunosti usklađena sa svim dionicima sastanka. Htjeli smo donijeti najbolju odluku za grad i građane, a sami ne znamo što će u konačnici biti najbolje rješenje. Prijedlog je bio od Garaže, pa Zagrebačka, Petra Krešimira, Frana Supila, sve te ulične parkinge pretvoriti u zonu PPK. Isključivo onaj koji ima pretplatničku kartu može parkirati na tim mjestima, uključujući tenis i tabor. Tu gosti ne smiju parkirati. Raspravljali smo i da se cijeli plato žičare pretvori u parking po 50 kuna, no zaključili smo kako bi to bilo previše jer bi se ukinulo 150 mjesta. Gornji dio žičare smo uzeli da oni koji nemaju PPK mogu doći u Grad, a na donji ćemo osigurati PPK. Onda smo vidjeli kako gornji ima više parkirnih mjesta pa smo zamijenili, znači gornji za one koji imaju PPK. Izmaknut će se i rezervirana parkirna mjesta. Postigli smo potpuno suglasje, ali smo rekli kako sve to će biti probna varijanta.

16:54 Šutalo: Prvotna odluka je donesena u kolovozu 2015. godine. Utvrđeni su nedostaci pa je potrbno bilo pristupiti izmjeni iste. Jedan od razloga je rješavanje rpoblema parkinga za građane oko Grada.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta dodatka ugovora o održavanju nerazvrstanih cesta za 2016., 2017. i 2018. godinu - usvojeno

16:53 Đuro Šutalo (pročelnik): Tehnogradnja je održavala nerazvrstane ceste. Upravn iodjel za promet je više-manje potrošio sva sredstva, a rebalansom smo osigurali 4,2 milijuna kuna jer se prethodni iznos potrošio.

Prijedlog odluke o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu - usvojeno

Prijedlog odluke o zaduživanju Grada - usvojeno

16:48 Franković: Već smo donijeli tu odluku, sredstva HBOR, kamatna stopa 2,5. Dobili smo informaciju kako imaju niže kreditne stope, dakle 2 posto, pa predlažemo usvajanje nove odluke s jednakim paramternima zaduženja, ali manjom kamatnom stopom.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Sudske nagodbe između Grada Dubrovnika i Jadranskog osiguranja d.d. iz Zagreba.- usvojeno

16:44 Franković: Ovdje se radi o naslijeđenom objektu kojeg je tadašnje osiguranje izgradilo na lokaciji stanice za tehnički pregled u Gospinom polju. Donos je preuzelo Jadranko osiguranje, ali se nije nastavilo plaćanje Gradu. Dok se Jadransko osiguranje ne snađe, oni će do kraja godine izaći iz prostora stanice u Gospinom polju i useliti u Župu, stanica ne može više biti tamo.

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti DUBROVNIK GRADNJI d.o.o. Zagreb, za početak postupka pregovaranja oko uvjeta financiranja izgradnje ceste A5 -  II faza. - usvojeno

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za prijavu projekta „Uređenje parka, sportskog i dječjeg igrališta, Suđurađ, Šipan“  zajedno sa Prilogom 12 “Opis projekta”. - usvojeno

Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o davanju nekretnine na korištenje, upravljanje i održavanje bez naknade s društvom Dubrovačka baština d.o.o. - usvojeno

16:33 Franković: Nakon što je RH Gradu prepustila svoj dio Kaboge, Grad ima većinu. Kako bismo ljetnikovcem normalno upravljali, potrebno ga je povjeriti Dubrovačkoj baštini.

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 2442/1 k.o. Dubrovnik. - usvojeno

Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za novoformiranu nekretninu katastarske oznake čest. zem. 1294/3 k. o. Gruž u površini od 12 m² - usvojeno

Prijedlog zaključka o prihvatu ponude i potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/3 i 32946/35474 suvlasničkog dijela nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/2 sve k.o. Petrovo Selo i Prijedlog zaključka o prihvatu ponude i potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/1 k.o. Petrovo Selo.

16:30 Potrebica: Širimo Grad na zapad i strateški gradimo cestu, to je nova zona stanovanja, to je gotovo 80 tisuća kvadrata zemlje.

16:29 Franković: Taj dio će se namiriti nakon drugog rebalansa.

16: 28 Lujić: Rebalansom smo osigurali 7 milijuna kuna, a vidim kako je vrijednost jedne nekrentine tolika, a druge 5 milijuna. Je li nam tih 5 milijuna kuna nedostaje?

16:26 Franković: Prihvaćanjem ova dva zaključka dolazimo do puno hektara koji će omogućiti potpunu slobodu planiranja cijele priče. Treba isplanirati kounalnu infrastrukturu, cestu, a potom parcelirati i nakon toga dodjeljivati našim sugađanima kao jedan od modela stambenog zbrinjavanja, a koji su kreditno sposobni.

Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o subvencioniranju cijene studentske i srednjoškolske autobusne karte na relaciji Dubrovnik – mjesto studiranja/učenja i obratno. - usvojeno

Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu. - usvojeno

16:21 Tokić: Projekt je jedan od najvažnijih investicija. Predvidjeli smo sredstva za ovu godinu no nema realnog smisla to sad započinjati zbog radova koji su u tijeku. Odlučili smo podijeltii projekt na dva dijela, do hotela More će se raditi oborinska odvodnja, a drugi dio je uređenje preostalog dijela do Neptuna s nogostupom i dvije trake, a treba riješiti i imovinsko-pravne odnose.

16:20 Obradović: Ova priča oko Kardinala Stepinca mi nije jasna. Je li moguće da vam je pola milijuna kuna dovoljno za sve to?

16:20 Franković: Radi se o tehničkoj točki koja je usklađenje s rebalansom.

 Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama u Povijesnoj jezgri - usvojeno

16:18 Marko Potrebica: Blago nama kako živimo u bogatom gradu - raspravljamo dva sata oko dva stola gore, dolje. Peza znam kao čestitog čovjeka koji je radio pošteno u povjerenstvu gdje su siledžije pokušale stvarati pritisak. Ovo što je bilo u zadnja dva dana po pitanju napisa rekao bih samo da mu vjerujem i imam povjerenja u ono što je radio. 

16:00 Terezina Orlić: Jasno je rečeno kako je napravljen propust koji se danas ispravlja. Bilo bi dobro da iduće sjednice počinju u 16 sati pa ćemo završavati do ponoći.

15:50 Miho Obradović: Stalno se spominje nepravda prema Lucinom kantunu. Tada su oduzeti stolovi jednom restoranu da bi se dali drugima. Niste riješili problem gospara Besjedice. Ugostitelji su se složili jer nisu imali izbora. Mom ugostiteljskom objektu kada sam tražio stolove na Prijekom i odbijen je, a danas kada se zabranjuje dodjeljuju se stolovi.

15:24 Ljubomir Nikolić: Moj amandman se odnosi na ukidanje južne površine. Nova je činjenica da Prijeko ne smatrate pješačkim koridorom.

15:22 Blaž Pezo: Amndman Nikolića je pun rupa i nisu upoznati u priču. Prijeko nije pješački koridor. Nema pravilnika o Prijekom jer su ista pravila za cijelu povijesni jezgru.

15:01 Mato Franković: Ja sam uvijek za red i bit ću za to. Zanimljivo je koja se prašina digla oko jedne javne površine i zanimljivije je kada mi je jedna osoba prijetila ako ne dodijelim tom i tom površinu dobro će vas oprati pojedini mediji. Slažem se kako je u gradu potreban red i mi ga uvodimo. Jednom smo ugositelju digli za trajno površinu i svakodnevno će se provoditi akcije i provjeravati tko krši pravila. Napravili smo jedan problem. Kad smo krenuli rezati jednom ugositeljskom objektu smo ukinuli 6 metara kvadratnih, a to je Lucin kantun i tako smo mu ugrozili egzistenciju i poništili smo mu ugovor, smanjili smo stolove na Prijekom. Spomenuti restoran Moskar koji traži novu površinu taj prostor nije restoran, to je skladište. Oni su priveli svrsi objekt i tu je sad restoran, oba ugostitelja su podnijeli zahtjev. Napravljena je nepravda Lucinom kantunu i nakon promišljanja moj prijedlog je - da se umjesto konobi Moskar dodijeli 8 metara, a Lucinom kantunu 2,40 metara kvadratnih. To je manje od predviđenog planom upravljanja, a tako su oba obrtnika prihvatila. 

15:00 Ljubomir Nikolić: Amandman se odnosi sa sadržajem i poštivanjem načela. Ulica Prijeko koja je pješački koridor i stolovi se ne bi trebali stavljati s obje strane već samo na jednoj. Ako se ovo ne usvoji odustali smo od uvođenja reda u javne površine.

Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan Povijesne jezgre. -usvojeno

14:56 Miho Obradović: Pohvalno je što se uvodi red. Ima ugostitelja koji imaju drugačiji raspored za ručak i večeru, ali važno je držati se kvadrata.

14:54 Rikard Rossetti: Drago mi je da je usklađeno, ali mi je neshvatljivo da se prije plaćalo jedno, a koristilo drugo. Treba paziti da se to i dalje ne događa i da se ne širi i buja. 

14:53 Maro Krisić: Novina s arhitektonskim snimkom se dobro pokazala jer su ugostitelji dobili bolji uvid. Bilo bi dobro da ne oduzimamo jednima i dajemo drugima.

14:52 Zdenko Medović: Legaliziramo stanje jer imamo bolji uvid. 

14:51 Ljubomir Nikolić: Ima 15 zahtjeva za povećanjem i tri su nove površine. Ne kažem da ne treba, treba ljudima dati da rade. Ovim legaliziramo stanje i dodajemo nove stvari u ugovor. Koliko je propuštenih prihoda i zašto nemamo plan u kojem se korisnici uklapaju?

14:50 Zdenko Medović: Imate pravo, nije bilo povećana javnih površina i to je sve na osnovu arhitektonskih snimaka.

14:47 Marko Potrebica: Netko nije radio svoj posao u skladu sa stanjem. Mi godinama na ove odluke žmiri nemarom na kvadrate koje su ljudi koristili za djelatnost. Ovom odlukom smo usklađeni s realnim stanjem, a nismo dodavali ništa novo. Jesam li dobro shvatio?

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Strateškog plana Grada Dubrovnika za razdoblje 2018. – 2020. godine. - usvojeno

14:09 Miho Obradović: Mnogi vijećnici će reći da ovaj dokument nije dobar, ali će biti on usvojen, no mi nećemo podržati.

14:08 Mato Franković: Svaki vijećnik ima pravo raspravljati i dati mišljenje. Moja sugestija je da se korigira ovaj dokument ali dijalogom. Gradsko vijeće i vijećnici će glasanjem odrediti se prema dokumentu. 

14:07 Jadran Barač: Mi smo nezadovoljni kvalitetom dokumenta i nije uredu radili političku diskreditaciju.

14:06 Mato Franković: Ne moramo ovo usvojiti, ali ja želim najbolje za građane. Dijalog se događa na sastanku, a ne slanjem kilometarskog priopćenja. Znam da trebate promociju jer je vaša platforma Srđ je Grad propala pa ste sad osmislili novu Dajmo ruke, Pružimo ruke...

14:01 Ljubomir Nikolić: Nisam rekao da smo mi zastupnici građana, ali mislim da bi se to trebalo naći u strateškim dokumentima i uključiti javnost. 

14:00 Miho Obradović: Pisao sam ja mnoge amandmane, pohvalili ste ih, a niste ih prihvatili. 

13:56 Mato Franković: Materijale ste dobili kao svi postali vijećnici. Vaša dobranamjernost ne postoji, jer da postoji mogli ste napisati amandman, napisati prijedlog, ali niste. Čekali ste nas na prvoj krivini da bi mogli to reći. Ovaj dokument nije idealan, žuri smo da ga napravimo između svega onoga što radimo, potkrade se greška, priznajem grešku, ali mogli ste pomoći i ukazati nam greške. Ovaj  dokument bi trebali usvojiti, ali možete dati prijedloge jer je živo tijelo. Ja sam za konstruktivan dijalog jer građanin je glavna figura svake stranke. Srđevci nisu jedini zaštitnici građana, svi mi imamo ideje.

13:50 Ljubomir Nikolić: Bilo bi dobro vratiti ovaj dokument i za osam dana uključiti javnost te donijeti novi dokument. 

13:45 Jelka Tepšić: Nužno je imati strategiju zbog prioriteta i ona nam je neophodna.  Dolaskom UNESCO-ve komisije 2015. to je bilo potrebno napraviti i ona je stajala u ladicama, a mi smo je izvadili i doradili. Turizam je monokultura, ali mi smo već definirali da idemo u razvoj otoka i poticanje poljoprivrede. 

13:42 Tatjana Šimac Bonačić: Očekivala sam neke razvojne pravce Grada. Trebalo je uključiti više ljudi u izradu kao što se radili s planom upravljanja gradskom jezgrom jer tako se podiže svjest o razvojnim potrebama. Ciljevi su normalni i prihvatljivi, vizija je puno naslonjena na upravljanje turističkom destinacijom, a misija se sukobljava s vizijom. Malo su spomenute mlade obitelji i zdravlje je manje zastupljeno.

13:39 Maro Kristić: Vidi se da dokument obiluje netočnim podacima, ali nisu krivi pročelnici u Gradu. Problem je različitost u metodologiji. Trebalo je uskladiti podatke. 

13:36 Jadran Barač: Stalno smo u utrci s nekim rokovima i bilo bi dobro da ovi dokumenti ne budu izrađeni samo kao forma radi forme. Dominntvo se razvija na strategiju turizma, a bilo bi dobro osvrnuti se i na druge djelatnosti. Možda bi trebalo napraviti analizu na smanjenje parafiskalnih nameta. 

13:32 Marko Potrebica: Ovo nije savršen dokument, ali je nužno potreban. U strateškom promišljanju se intenzivno krenulo otkako je Mato Franković gradonačelnik. Svi moramo shvatiti koliko je nužno usvojiti ovaj plan, ali trebamo raditi na tome da neke stvari poboljšamo i uvažimo sugestije.

13:29 Terezina Orlić: Ovaj program je nužnost i jasno mi je da ne možemo koristiti EU fondove. Osvrnula bih se na neke netočnosti u podacima: smještajni kapaciteti i udio u privatnim posteljama koji raste, udjeli Grad i Županija, poljoprivreda je važna i imamo veće potencijale...

13:26 Marko Potrebica: Dokument je podloga za određene EU projekte. Nitko nije od vijećnika predložio amandmane. 

13:15 Tatjana Šimac Bonačić: Inkluzija djece s poteškoćama postoji još i prije. 

13:12 Katarina Doršner: Pročitala sam plan i drago mi je da su radili pročelnici. Pohvaljujem što smo uveli program za djecu s teškoćama u OŠ Marina Držića, a to je jedino mjesto u Županiji gdje se obavljaju takvi poslovi.

13:11 Mato Franković: Ovo je dokument za razdobolje 2018/2020. Svrha je da Grad upravlja stanjem, definira kritične točke koji su u sinergiji na regionalnoj i državnoj razini. Ovo je dokument neophodan za prijavu na EU fondove. Ovaj dokument je živo tijelo i može se mijenjati i nadopunjavati. 

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. - usvojeno

13:10 Jadran Barač: Naveo bih konkretan primjer dorade. U centru Gruža je TUP koji je tvornica i moraju plaćati 40 tisuća mjesečno zbog lokacije i zbog toga jer su tvornica. Ne mogu preseliti prostore u Komolac gdje su vlasnici zemljišta, a tako bi smanjili troškove. Predlažem da se za TUP izmijenit ta stavka da bi mogli racionalizirati svoje poslovanje. 

13:00 Maro Kristić: Stanovnici Nuncijate nemaju vremena čekati na pothodnik i to je pohvalno.  

12:55 Orlanda Tokić: Plan iz 2014. je svoje odradio i izmjene su tada bile nedovoljne i morat će se dorađivati .Velika izmjena GUP-A bit će zbog buffer zone koju je donio Unesco i Grad će morati implementirati. Krenut će se u reviziju svega što su nedostaci i to je razlog zašto idemo u ciljane izmjene. Uvijek me pitaju može li se u gradu graditi i kad dođe buffer zona hoće li se moći graditi. To proizlazi iz neznanja. Buffer nije zabrana gradnje i bit će isto kao i do sad - oko grada, Pila i Ploča i dalje će biti strožji uvjeti i bit će selektivno uz suglasnost konzervatora. Neće biti  izmjena koje će ograničiti gradnju i neće se ukidati stambene zone tako isto i prostor Nuncijate. Izmjena se odnosi na postojeći kolni prilaz na Nuncijati i tu će se planirati pothodnik. Nećemo ukidati zone i ne treba zaključivati da će buffer značiti smanjenje gradnje za branitelje. 

12:50 Maro Kristić: Često mijenjamo planove i to govori da Grad Dubrovnik treba novi GUP jer je potrebno kvalitetnije promatrati. Grad treba brže djelovati i moramo imati prostorne planove na održivim temeljima. 

  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. - usvojeno

12:36 Franković: Dobili smo sredstva za Lapadsku školu koja se počela raditi. Nešto više od 5 milijuna kuna. Prijavili smo i ostale škole osim Mokošice, poznato je zašto tu postoji problem. Dobit ćemo još tri škole; Gruž i dvije osnovne škole na Ilijinoj glavici.

Što se tiče navedene ceste, riješili smo brojne sporove s Hrvatskim cestama na tom projektu i dobili smo građevinsku dozvolu. Dokumentacija je pregledana. Danas bi trebala biti puštena javna nabava za izgradnju povijesne ceste koja pruža mogućnost da se Grad širi prema Osojniku, Pobrežju, da se spoje Gornja sela. 

12:35 Ivan Maslać (HDZ): Prvo pitanje, je li Grad pronašao sredstva da i na ostalim školama realizira projekt poboljšanja energetske učinkovitosti? Cesta Most – Pobrežje, kada možemo očekivati početak radova?

12:31 Orlanda Tokić (zamjenica gradonačelnika):Završetak projekta je planiran do kraja ove godine. Nedavno je provedena javna rasprava za UPU Osojnik . Bitan nam je jer će se gore smjestiti pogoni Vodovoda i Čistoće. Uskoro ćemo početi realizirati kanalizacijski sustav Stare Mokošice.

Boškovićeva poljana se radi po konzervatorskim smjernicama, priprema se projektni zadatak. 

12:30 Krešimir Marković (HDZ): U kojoj je fazi prikupljanje dokumentacije za projekt aglomeracije? Što je s uređenjem Boškovićeve poljane?

12:21 Franković: Vjerujem kako je došao kraj cijeloj priči. Nema razloga ne vjerovati, za tri dana ćemo vas izvijestiti. Što se tiče taksija, Ubera, nasilja, prometa, tu mora biti jasno kako nasilje u prometu nije od jučer od strane pojedinih taksista. Događalo se i prije pet ili 10 godina. Jesmo li zaboravili kad je prije 4 godine taksist na Pošti Lapad se zaletio u drugog taksista jer mu je oteo goste? Nije ovo jer je došao Uber. No, tada je Grad imao modele sankcionirati te izvršitelje, oduzeti koncesiju, a danas je Grad nemoći promatrač. Nisam protiv Ubera nego ovolikog broja taksista. Infrastruktura to ne može podnijeti. Zato se uvode zabrane i restrikcije, radimo na tome da se uskladi sa zakonom. Nisam rekao kako ćemo zabraniti samo Uberu. Možda ćemo zabraniti svima. Ali nije to nešto što se rješava preko noći. Zone posebnog režima nisu novina u svjetskim gradovima poput Londona.

12:20 Jadran Barač (SDP): Kad očekujete naplatu koncesijskih dugovanja od žičare? Je li istina kako ćete u kontaktnoj zoni grada proglasiti posebni režim prometovanja te će se ograničiti koji će taksisti tu prolaziti? Koje je zakonsko uporište za takvo što?

12:15 Franković: Iznenađen sam kasnom reakcijom. Rekli ste kako ste prije nekoliko mjeseci zaprimili primjedbe na njegovo višegodišnje poslovanje. Bili ste bliski bivšem vodstvu Vodovoda, zašto ih niste informirali o tome? Ako imate te podatke, dajte mi ih. Ako su oni točni, ujutro će Ćosić biti smijenjen jer nikad se u ovoj upravi nikada neće koristiti i obogaćivati na račun građana. Ne da mu je žena nego peti rođak. Što se tiče vijećnika, brat bivšeg gradonačelnika odlagao poviše Rijeke dubrovačke godinama. Ako tako postoji, postoje institucije pa prijavite. Neću vam nikoga skrivati ni pravdati.

 

12:14 Miho Obradović (HNS): Jedan moj sugrađanin dao je primjedbu na rad gospodina Ćosića iz Vodovoda. Tema je manje-više ista – ne može se doći do priključka bez navedenog, a direktorica tvrtke je supruga gospodina Ćosića. Drugo pitanje, imate li informaciju kako je jedan HDZ-ov gradski vijećnik otvorio nelegalni deponij na Gornjim selima?

12:11 Franković: Županija bi trebala izjednačiti uvjete kao i Grad, ali postoje neke drugi ugovorni odnosi među njima u koje ne mogu ulaziti. Što se tiče prostornog plana Županije, dali smo niz primjedbi, možemo vam ih dostaviti. Svu infrastrukturu radim oza građane, ne za golfere, prozvali su me Srđevci na raspravi, ali to je laž.

12:08 Ljubomir Nikolić: Kako Grad poštuje odluke konzervatora, isto treba raditi i Županija koja ima ovlasti nad obalnim područjima. Je li Grad poduzeo ikakve korake za izjednačavanje kriterija? Mislim konkretno na rješenja oko uklanjanja kućica u starom portu i tretman Peskarije. Drugo pitanje, nedavno je završen proces javne rasprave oko Županijskog prostornog plana, vodoopskrbni sustav će se koristiti za golf igrališta. Je li Grad u okviru javne rasprave podnio ikakve primjedbe?

12:03 Franković: Već smo razgovarali s roditeljima i udrugama o centru za autizam. To nije pod nadležnosti Grada, sa Županijom su se pokrenuli razgovori. Grad će pronaći zemljište. Što se tiče sigurne kuće, Grad je suradnji s Biskupijom postigao dogovor. Ne mogu otkriti lokaciju, ali zajednički radimo na tome. Možemo razmisliti i o stanu u vlasništvu Grada koji bi se dodijelio za tu namjenu dok se ne izgradi kuća.

12:02 Dolores Lujić (Most): Što se tiče dnevnog boravka za djecu s autizmom, ima li Grad rješenje? Je li Grad spreman trajno dodijeliti nekretninu u svrhu sigurne kuće?

11:56 Franković: Na osnovnoškolskom odgoju vrijedno radimo. Intenzviiralo se vršnjačko nasilje u cijeloj Hrvatskoj i mislim kako je potrebno više govoriti o tome. Primjer jednog dobrog grada je Rijeka koji je moderan informatički opremljen grad i smatram kako je to model po kojem bi i Dubrovnik trebao biti otvoren. U Rijeci je na vlasti SDP, ali to nije važno i to nema veze s politikom. Model koji ste spomenuli bi mogao biti uspješan, o njemu nismo raspravljali, ali možemo razmisliti o tome i početi raspravljati.

Mi smo održali 14 sjednica, brojne su točke, 353 točke, znači kako radimo, proizvodimo i djelujemo. Trebamo biti moderni i krenuti korak naprijed i pokušati to odraditi s tabletima. Bio sam spborski zastupnik, uvedeni su tableti, nije baš najbolje zaživjelo, svi su i dalje gledali u papire. 

11:52 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Rijeka je uvela građanski odgoj kod učenika koji uče poštivanju ljudskih prava i taj je projekt nagrađen. Mislite li ponuditi slične modele našim učenicima?

Kad ćemo skupe 'papirnate' materijale za sjednice zamijeniti tabletima?

11:51 Franković na pitanje Rikarda Rossettija (DUSTRA): Turističko vijeće je donijelo odluku da se u prostor u kojem se nalazi TZ na Lopudu premjesti Jadrolinija , ali odluku odbija izvršiti direktorica Turističke zajednice. Ljudi moji, je li to moguće? Moguće je, ali ćemo to riješiti.

11:42 Franković: Na pitanje oko plaže ćemo odgovoriti pismenim putem.

Što se tiče Excelsa nekretnina, Grad odnosno GV je uskladilo sve elemente ugovora i ostalog, nije postojao nijedan razlog da Grad i Excelsa to ne potpišu. Oni su zainteresirani, no postoje neka razdoblja za što nije plaćana koncesijska naknada, u sve se uključio DORH koji je kazao kako ne smijem potpisati dok DORH ne razriješi sporne stavke. Državno odvjetništvo je sastavilo tužbu protiv Excelsa nekretnine. Lukšić je izviješten o svemu, kao i gospodin Rusković. Svakodnevno sam u komunikaciji s Državnim odvjetništvom i usmeno sam izviješten kako će do srijede cijeli slučaj biti dovršen.

11:40 Maro Kristić (Most): Grad je za uređenje plaža i kupališta namijenio gotovo 4 milijuna kuna. Međutim, na kupalištu u Mokošicu nisu zamijenjene puknute skale niti su doneseni žali. Je li ugovor s Excelsa nekretninama potpisan?

11:37 Franković: Bivši gradonačelnik je govorio kako konzervatori ne daju suglasnost, ali to nije istina nego ih nikad nitko nije pitao za suglasnost. Mi sada samo biramo vrijeme kad je najbolje započeti s radovima, vjerojatno će to biti pred zimu i trajat će dva mjeseca. Sva potrebna dokumentacija je spremna.

Što se tiče vrtića u Staroj Mokošici, uzeli smo je u najam na 10 godina uz pravo prvokupa. Tom smo projektu pristupili prije tri mjeseca, napravili projektnu dokumentaciju i prije nekoliko dana je raspisana javna nabava. Što se tiče Pčelice, pokrenuli smo javnu nabavui kad dobijemo projektnu dokumentaciju krenut ćemo s radovima. Ako ne u idućem Proračunu, u njegovom rebalansu će biti osigurana sredstva.

11:36 Katarina Doršner (HDZ): Govorili ste kako ćete ugraditi lift u zgradu Grada za invalide. Kazali ste i kako će se vrtić Pčelica nadograditi. Idu li ti projekti?

11:33 Franković: Velik broj sugrađana se žalio na prepune kante. Mi smo implementirali dodatne big belly spremnike koji su se pokazali kao odlično rješenje jer se ne trebaju često prazniti, a imaju senzore koji javljaju kad je spremnik pun. Promijenili smo i vizualni identitet. Imaju i pedali, a cijela povijesna jezgra će njima uskoro biti ispunjena njima, pojačat ćemo i Uvalu.

11:32 Željko Raguž (DUSTRA): Puno ljudi me pitalo pitanaj vezana uz kante za smeće, posebno na potezu od Boškovićeve.

 

11:31 Franković: Pretpostavljam kako su tamo bili nestali komarci, ali izgleda da su se vratili pa smo dali nalog Sanitatu. Što se tiče igrališta u Gružu, to je jedan projekt kojeg smo obećali, isprojektirali, pripremili potrebnu dokumentaciju, a jučer smo započeli postupak javne nabave.

11: 30 Ivo Lučić (HDZ): Na području Trstenog, Orašca, Zatona, Gornjih sela nije predviđeno zamagljivanje komaraca. Što je s igralištem kod OŠ Ivana Gundulića u Gružu?

11:26 Mato Franković (HDZ): Radovi teku kako smo i predvidjeli i po planu jer smo pripremili projekt onako kako treba. Radovi bi trebali biti gotovi do Svetog Vlaha. Što se tiče označavanja cesta, prilikom usvajanja Proračuna smo rekli koje ćemo ceste sanirati. Nisam jedan od onih koji će oiturati cestu koju je potrebno za  mjesec i pol dana asfaltirati. Kad se ona napravi, onda se označi. Uskoro kreće cesta Petrovo selo-Mokošica, iza toga Osojnik, Zaton, Elafiti, a krenut će i asfaltiranje ceste u Gornim selima.

11:26 Marijo Bekić (HDZ): U kojoj su fazi radovi na Palčici? Nedavno su prometni znakovi u ulici Petra Krešimira IV opiturani. Kad će uslijediti isto u drugim ulicama?

11:21 Dnevni red nadopunjen je točkama koje se tiču zaduživanja Grada Dubrovnika, komunalnog doprinosa, održavanja nerazvrstanih cesta, organizacije i načina naplate i kontrole parkiranja, sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica, imenovanja v.d. ravnatelja Zavoda za obnovu, pokretanja inicijative GV-a za donošenje akata kojima se broj autotaksi prijevoznika utvrđuje po načelu vršnog kapaciteta i stvarnih potreba destinacije, privremene zabrane izvođenja građevinskih radova.

D n e v n i  r e d
 
 

  1. Vijećnička pitanja.
  2. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.
  3. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Strateškog plana Grada Dubrovnika za razdoblje 2018. – 2020. godine.
  4. Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan Povijesne jezgre.
  5. Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama u Povijesnoj jezgri.
  6. Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu.
  7. Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o subvencioniranju cijene studentske i srednjoškolske autobusne karte na relaciji Dubrovnik – mjesto studiranja/učenja i obratno.
  8. Prijedlog zaključka o prihvatu ponude i potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/3 i 32946/35474 suvlasničkog dijela nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/2 sve k.o. Petrovo Selo.
  9. Prijedlog zaključka o prihvatu ponude i potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnine katastarske oznake čest.zem. 23/1 k.o. Petrovo Selo.
  10. Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za novoformiranu nekretninu katastarske oznake čest. zem. 1294/3 k. o. Gruž u površini od 12 m2
  11. Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 2442/1 k.o. Dubrovnik.
  12. Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o davanju nekretnine na korištenje, upravljanje i održavanje bez naknade sa društvom Dubrovačka baština d.o.o.
  13. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za prijavu projekta „Uređenje parka, sportskog i dječjeg igrališta, Suđurađ, Šipan“  zajedno sa Prilogom 12 “Opis projekta”.
  14. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti DUBROVNIK GRADNJI d.o.o. Zagreb, za početak postupka pregovaranja oko uvjeta financiranja izgradnje ceste A5 -  II faza.
  15. Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Sudske nagodbe između Grada Dubrovnika i Jadranskog osiguranja d.d. iz Zagreba.
  16. Izvještaj o provedenoj analizi postupka bagatelne i jednostavne nabave Vodovoda Dubrovnik d.o.o.

Popularni Članci