GRAD NEĆE KUPITI GARAŽU Franković: Preskupa je, bolje da taj novac uložimo u druge projekte (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Alena Hadžić
Sjednica Gradskog vijeća, 16. po redu, održana je danas, s početkom od 11:00 sati, a tijek možete pogledati na videu DD TV-a i na Dubrovačkom dnevniku u tekstualnom obliku. 

TIJEK SJEDNICE

Rasprava o Javnoj garaži

21:13 Bogdanović: Ne bih ovdje inzistirao na odgovornosti jer po Grad nije nastala šteta.

21:11 Nikolić: Ne znam više ništa. Ne vidim svrhu ove rasprave. Ovo bi trebalo sadržavati tajni ugovor, arbitražu... Nema nikakve odgovornosti za Šuicu, HDZ. Sve to sad zaboravljamo, a za 25 godina ćemo dobiti ruševinu. Ako je cilj bio ovako odglumiti točku dnevnog reda, onda je to sramotno.

21:10 Bogdanović: Garaža je izgrađena nasred rasjeda koji se pruža pored Lovrijenca, ide prema Lokrumu, penje se prema Nuncijati.

21:09 Kristić: Sve nam je upitinik kad je u pitanju Garža. Garaža je u statički velikim problemima, ona puca, tone. Kad za 23,24 godine postanemo vlasnici, postavlja se pitanje hoće li biti bolje srušiti sve i graditi novo.

21:07 Potrebica: Pročelnica me obavijestila kako gradonačelnik nije popravio aparat. Dogodila se desgracija s papirom, nije nam bila namjera da se nešto zacrni. Što se tiče pet komada karte, za to ne mogu odgovarati. Gradonačelnik priprema točku, nemojte sve na moja leđa. Kaže Obradović kako ne zna ništa o Garaži, ali kad pije kave s 'bivšim', onda ga je mogao barem pitati. On zna sve o Garaži.

21:03 Bogdanović: Ova garaža je građena temeljem prava građenja. Znači, Grad je vlasnik zemlje ispod Garaže. Drugo, u ugovoru o građenju, nakom 30 godina bi Grad trebao postati vlasnik Garaže Ali što bi se dogodilo kad bi vlasnik Garaže bankrotirao i tu Garažu kupio netko drugi?

21:02 Obradović: Moram se složiti s Marom. Nismo dobili ništa u papirima. Ni mi, a ni sugrađani ne znaju ništa o Garaži. Za 100 milijuna kuna nećemo dobiti ništa, ali ona nosi 10 milijuna kuna godišnje dobiti.

20: 54 Kristić: Priprema za ovu točku je neozbiljna jer se praktički sutra odlučuje o Garaži. Grad je mogao sudjelovati u javnoj dražbi, mi smo to odlučili, svota koju smo trebali platiti nije plaćena da bismo sudjelovali, pa je ovo više jedna revijalna rasprava . Ovdje su trebali biti priloženi podaci pa bismo možda mogli i razmisliti ako bismo vidjeli da ona ostvaruje recimo 9 miliijuna kuna.

20:54 Barač: I mi smatramo kako bi kupovati Garažu bilo suludo.

20:52 Rossetti: Zamolio bih da ne govorimo o tome tko je kriv, tko ne, imamo službe koje o tome imaju govoriti. Mi ovdje moramo donijeti odluku hoće li Grad kupiti Garažu.

20:51 Željko Raguž (DUSTRA): Mi ćemo podržati Frankovićevu ideju, no zanima me hoće li biti u budućnosti kakvih potencijalnih problema.

20:48 Ivan Jelčić (DDS): DDS je uviojek govorio o problemu Garaže, slali primjedbe bivšem gradonačelniku, tada je trebalo reagirati. Nakon arbitražne presude, stvari su pošle u krivom smjeru. Grad, gradonačelnik Franković je izrazio čvrstu namjeru da se Grad s PBZ-om dogovori i kupi Garažu. PBZ je izigrao Frankovića. Ne treba se boriti za kupnju Garaže, ionako će nakon 20 godina pripasti Gradu.

20:45 Franković: Garaža je preskupa i ne bi je trebali kupiti za taj iznos. Bolje bi bilo da te novce uložimo u druge projekte, radimo garažu iza DTS-a i to je idealna pozicija za parking. Arbitraža je pokazala kako nije bila problematična za grad, problematično je da smo izgubili tvrtku koja je upravljala garažom. Ona je postigla svoju svrhu, ona je komunalna građevina i da je povoljna kupili bi je za nekih. Zadužiti se za neke novce, a znajući da ćemo za 25 godina dobiti vlasnitvo bilo bi suludo. Kupnjom nećemo dobiti nova mjesta već ćemo ostati na istom nivou. Cilj nam je da postoji normalna tvrka koja će upravljati garažom. Ona kao objekt neće ugroziti grad, arbitraža je izgubljena i nitko ne želi gubiti još dodatne novce. Moj prijedlog je da ne prihvatimo kupnju. Mišljenje pravne službe je da nemamo pravo provokupa.

Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka o imenovanju povjerenstva za proslavu obljetničke godine postavljanja Orlandova stupa.

20:43 Mato Franković: Da demistificiram cijelu priču, ja sam predložio gospođu Farčić, nećemo je oteti osim ako sama ne želi biti oteta.

Umjesto Adriane Kremenjaš Daničić imenovana Nikolina Fračić kao članica u Povjerenstvu za proslavu Orlandove godine.

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Zavoda za obnovu Dubrovnika. (Imenovana Mihaela Skurić)

20:23 Vido Bogdanović: Dobro je da su neke stvari javno rečene. Postoji ozbiljna razlika između političkog kadroviranja i imenovanja. Ovdje imamo odgovornost na instituciju imenovati osobu koja bi to trebala voditi. Jedan od većih uspjeha Vlahušića je da je uspio vratiti Zavod za obnovu gradu. Od imenovanja Plenkovića znalo se da se čeka prilika da se gospođi Peković zahvali. Slažem se s ključnim razlogom, a to je potrencijalni sukom interesa i to sam joj rekao.

20:07 Maro Kristić: Ovo je krenulo u tolerantnom tonu, međutim do ove druge strane priče je došlo zbog padanja u nesvijest gospodina Barača. Ovdje ne treba razgovarati u kontekstu smjene niti u političkom imenovanju. 

20:00 Tatjana Šimac Bonačić: Danas se osjećam razočarano zbog samog tijeka diskusije. Ovo je političko imenovanje, ali teško je prihvatiti instrument sile većine. Iva Carević Peković je kompetentna i radila je posao u kontinuitetu. 

19:58 Marko Potrebica: Ne znate fakte. Ovo što sam ja rekao nije tajna i zašto padate s Marsa. 

19:57 Jadran Barač: Iznijeli ste niz optužbi koja su kaznena djela da je pogodovala nekome radi dobivanja profita i zbog toga je trebao prijaviti. Čovjek u poziciji moći iznio je teške optužbe i trebalo bi onda reagirati ako je tako.

19:52 Marko Potrebica: Osobno mi smeta sukob interesa gospođe Ive Carević Peković jer je Lazarete i Knežev dvor radio njezin muž koji je projektant. Kad sam pogledao tko je podržao Peković vidio sam koliko su bili plaćeni bagatelnom nabavom. Kako bi vi danas razgovarali da je ona članica HDZ-a. Od mene niste čuli riječi pohvale zbog ovoga što sam rekao, no mislim da je izuzetno radila, ali ne može dobiti povjerenje za novi mandat. 

19:46 Miho Obradović: Ne mogu se složiti da imamo tri kandidata koji kreću od nule. Da imate firmu i na čelu kandidata koji je jako dobro radio što bi izabrali?

19:45 Mato Franković: Prilikom imenovanja Ive Carević Peković HZD je podržao jer je bio tada 'dubrovački dogovor'. Druga osoba se zove Mihaela Skurić i procedura je provedena, odbor donio odluku.

19:43 Ivan Jelčić: Bio sam zadovoljan radom gospođe Peković, ali ja nisam glasovao za njezinu smjenu.

19:41 Rikard Rossetti: Svako imenovanje u ovoj Vijećnici je političko. 

19:40 Jadran Barač: Nikako da se vratimo na srž, a to je sposobnost, projekti. Ona vama smeta po nekoj osnovi i zamjenjujete je podobnom. Svu dokumentaciju je pripremio ZOD.

19:39 Blaž Pezo: Je li politički imenovana Iva Carević Peković kada je izarana?

19:38 Mato Franković: Vi ste meni simpatični i pokušavam vam pomoći jer želim jakog predsjednika SDP-a. Grad Dubrovnik je prijavitelj obnove Lazareta. Sanja Krželj je aktivna članica HDZ-a i također se prijavila i nije izabrana. Eto toliko o tome kad kažete da nismo mogli naći.

19:36 Jadran Barač: Vrijeđate me bez razloga. Tko je prijavio projekt na EU fondove? Meni ne smeta gospođa Skurić, ali smatram da je ovo političko imenovanja. Možda vam je bilo nezgodno naći nekoga iz HDZ-a, a smetala vam je gospođa Pekivić jer je imala znanje. Nedolikuje gradonačelniku spuštati se na osobni nivo.

19:30 Mato Franković: Nepoznavanje materije je on što krasi Barača. Znate li tko je nositelj projekta Lazareti? Zavod je jedan od partnera, a nositelj je Grad Dubrovnik i ja kao odgovorna osoba. Ovdje se ne radi o smjeni već o izboru nove osobe nakon isteka mandata. Zašto vam ne odgovara to je nešto drugo... Ne možete zabit gol da vam je šest praznih bara pred vama, gospodine Barač. Prijedlog Odbora je jasan. S novom ravnateljicom sam osobno razgovarao i rekao sam da joj je Zavod i dalje na raspolaganju da nastavi tu raditi. Mihaela Skurić ima dobar životopis kakav treba Zavodu za obnovu. Bila je na nezavisnoj listi Mosta u Konavlima i ta vaša konstrukcija je iz crtića Tomy Jerry.

19:26 Jadran Barač: Što ova vlast o ovom pitanju i imenovanju poručuje? Poručuju da napor, rad, zanje i rezultati nemaju nikakvog značaja i ne zaslužuju kontinuitet. Gospođa Peković je pokupila ovacije aktualne uprave poput obnove Lazareta, sociološko-demografske studije, obnova Kneževa dvora, plan upravljanja povijesnom jezgrom, strategiju turizma... Zavod na čelu s Ivom Carević Peković je bio stroj za realizaciju projekata. 

19:22 Katarina Doršner: Sve je ovo demokracija a ne politika. Grad Dubrovnik je većinski osnivač Zavoda i o kanidatima se govorilo na Upravnom vijeću. Želim puno uspjeha novoj ravnateljici koja je inženjerka građevine. Plan upravljanja povijesne jezgre nije jedino čime se Zavod bavi. Neki sociolozi su komentirali i mislim da bi od nas bilo neprimjereno da zabrebački stručnjaci biraju dubrovačkog ravnatelja. 

19:21 Ivan Jelčić: Žao mi je što gospođa Iva Carević Peković nije izabrana na ovo mjesto jer je bila moj prvi izbor i radila je dobro svoj posao, ali ne mora značiti da ne trebamo novu kandidatkinju prihvatiti jer ima potrebne reference.

19:20 Marko Potrebica: Od tri kandidature predložena je Mihaela Skurić za ravnateljicu. Ona je sukladno proceduri dobila suglasnost ministrice i župana, a uz to Odbor za imenovanja je podržao Skurić kao ravnateljicu ZOD-a.

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Gradskog kazališta Marina Držića. (Imenovan Paolo Tišljarić)

19:16 Miho Obradović: Ne moramo izabrati, imamo do 11. mjeseca dovoljno vremena. Godine nisu mjerilo.

19:15 Jelka Tepšić: Prošle godine usvojen je programski okvir za raspisivanje natječaja što je projektni zadatak.

19:08 Vido Bogdanović: Neću se pokušavati praviti pametan pa kazališno vrednovati nekoga. Sad smo u 'cajtnotu' i jednostavno moramo izabrati ravnatelja. Moramo donijeti odluku ili imamo ili nemamo ravnatelja/ravnateljicu. Podržat ću gospodina Tišljarića jer je to politički odgovorno. Danas trebamo izabrati ravnatelja, a možda pogrešimo. To je rizik ovog posla. Ovo kazalište je trebalo biti reorganizirano još u moje doba.

19:05 Željko Raguž: Podržat ćemo kandidata Tišljarića. Proračun je oko 10 milijuna kuna i nadamo se da će novi ravnatelj krenuti s novom praksom. Godišnje se 0,5 posto proda karata od proračuna i zamislite da imate takvu firmu. To je povezano s Igrama, prvi put smo imali u povijesti da niti jedan glumac iz KMD glumio niti epizodnu ulogu. 

19:00 Katarina Doršner: Važnost institucije KMD ne ostavlja prostora da takvu instituciju držimo bez ravnatelja i mi kao odgovorna struktura ne smijemo to dopustiti. Nemamo pravo zaostati, a imamo sreću da se javio izvrstan kanditat. Kod njega sam prepoznala djetinji zanos, inspiraciju... Iz programa veselim se da ćemo vidjeti Histrione, gostujuće komedije i vrhunski reperoar. Kazalište ima ulogu pokazivati lijepo u društvu, a ne samo kritizirati. 

18:50 Ivan Jelčić (DDS): Piše kako bi KMD trebao reorganizaciju. Pa neka, možda mu to i treba jer je u problemima. Stoji kako je mlad. On ima 27 godina i postavio je i radio na mnogim poznatim predstavama. Ali ne može biti ravnatelj jer ima 27 godina i fali mu životnog iskustva. Pa po ovome mi se čini da ima većeg iskustva od mene, a imam 45 godina. Sutra bi nas mogao tužiti zbog diskriminacije radi godina.

18:45 Franković: Pred nama je jednostavna doluka. Jedna je poništiti natječaj i raspisati novi, a druga je izabrati kandidata za kojeg većina misli kako je kvalitetan. Mlad jest, ali formalno zadovoljava sve uvjete. To što ne poznaje situaciju u KMD-u mu je najveća prednost. Znamo kako KMD ima problema. Možda će ovaj gospar zajednički s tim ljudima nešto napraviti. Mislim kako mu trebamo dati priliku.

18:42 Potrebica: Pustimo se paušalnih ocjena. Kaže u obrazloženju kako je mlad i kako ne razumije atmosferu KMD-a. Što to, vlagu?

18:41 Kristić: Ovo nije političko imenovanje, ali ovo je presedan. Nikad se nije dogodilo da biramo kandidata za kojeg je KV reklo kako nije kompetentna osoba.

18:39 Potrebica: I jedno i drugo je promjena odluke. Nije obveza da se poštuje ono što sugerira KV.

18:38 Lujić: Ovo je prvi put da se ovo događa. Dogodilo se da UV sugerira nama nekoga, a mi ga ne odaberemo. Ovo se nije dogodilo.

18:36 Potrebica: Jedini tko može utvrditi valjani prijedlog je GV. Imamo dva legitimna kandidata koji nemaju prolaznu ocjenu. Možemo ili jednog ili drugog. Sjetimo se Linđa i Lokruma u prošlome mandatu. Radilo se o identičnoj situaciji. Ne idemo u pravnu avanturu, prošli smo tu priču već sa stručnjacima. Ne ulazite u te zaskočice jer su se dogodile puno puta.

18:35 Lujić: Ovoga kandidata nećemo podržati iz formalnih razloga. UV KMD-a je zauzelo stav da niti jedan kandidat nema prolaznu ocjenu, a o tome glasa GV. Drugačije bi bilo da ih je više dobilo prolaznu ocjenu pa da mi ovdje biramo nekoga od njih.

 

18:33 Šimac Bonačić: Iščitavajući meterijale nisam znala za odluku, ali sam mislila diskutirati. Iz ponavljanja natječaja nitko ne dobiva, a čekati nešto ne valja nikome. Treba početi s realizacijom programa. Čitajući obrazloženje Kazališnog vijeća se šalje loša poruka mladima. Dakle, ispunja sve kriterije, osim toga što je mlad. Problema u KMD-u ima, ali to nema veze s njegovom mladošću.



18:26 Potrebica:
Sastao se Odbor za izbor i imenovanja i sastao se dvaput u sedam dana. Prijedlog je većinom glasova, uz četiri za i jedan suzdržani, Paolo Tišljarić. Što me na to navelo, kad imamo odluku Kazališnog vijeća, kako ne podržavaju ni jednog ni drugog, mada su ispunili uvjete. Shvatio sam kako je to trenutak u kojem mi kao GV moramo preuzeti odgovornost za naše Kazalište. Kad sam pročitao njegov program, vidio sam kako postoje dva prigovora; da je mlad i neupućen u specifičnosti KMD-a. Argument mladosti nisam uvažio jer sam pogledao njegovo iskustvo, on je sudjelovao u od preko 50 projekata. Iz Zagreba sam o njemu dobio dobre komentare.

Vatrogasni dom Zaton - usvojeno

18:23 Zrinka Raguž (pročelnica): Pripremamo ovaj projekt na mjeru 7. Projekt je vrijedan 9,4 milijuna kuna kojeg ćemo prijaviti za fondove EU.

 

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje Ugovora o sufinanciranju br. 32-18 i za izdavanje bjanko zadužnice na iznos od 1.131.526,00 kuna i Prijedlog zaključka kojim se ovlašćuje gradonačelnik Grada Dubrovnika  za zaključivanje i potpisivanje Ugovora br. 2018/001238 o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, te kojim se daje suglasnost za izdavanje 2  (dvije) bjanko zadužnice, svaka na iznos od po 1.000.000,00 kuna. - usvojeno

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za prijavu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja  Suđurađ na otoku Šipanu“ zajedno sa Prilogom 12 „Opis projekta”. - usvojeno

Prijedlog zaključka o ustupanju zemljišta zbog izgradnje pristupne ceste- - usvojeno

Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum na donaciju VZ DNŽ u iznosu od 2.000.000,00 kuna za kupnju vatrogasnog broda. - usvojeno

18:06 Ivica Grilec (ravnatelj JU Rezervat Lokrum): Dijelimo sudbinu Elafita. Zadatak DVD-ova je da detektiraju požare.

Prijedlog zaključka o donošenju Programa zaštite okoliša Grada Dubrovnika za razdoblje od 2018. do 2021. godine. - usvojeno

17:58 Jelena Lončarić (pročelnica): To je skupo, nekoliko milijuna kuna i nije problem ako ćemo mi zaista zaštititi to zelenilo pa na tome radimo.

17:55 Blaž Pezo: Pokrenuli smo kao Lučka uprava Dubrovnik akciju koja se tiče mjerenja plinova u zraku. Je li moguće napraviti katastar stabala?

17:33 Višnja Šteho: Grad će prvi u Hrvatskoj dobiti jedan ovakav dokument. Najvažniji dokuemnt je bio Izvješće o stanju okoliša, pa smo tako definirali ciljeve. Analizirani su ostali sektorski zakoni, zatraženi javno dostupni podaci. Nacrt je prošao javnu raspravu, od Ministarstva je dobio suglasnost i sad je na vama da ga usvojite. Nakon četiri godine napravit će se stanje okoliša. Imamo osam prirotieta koji se granaju u više ciljeva. Osam tematskih prirotiteta su: zaštita i očuvanje prirodnih dobara, poticanje održive proizvodnje i potrošnje, zaštita građana od pritisaka koji bi ugrozili njihovo zdravlje, jačanje institucionalnog okvira, bolje povezivanje znanja, razvoj ekonomskih instrumenata i financiranja, unaprijeđenje održivog razvoja grada, promicanje održivog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o trošenju djela sredstava prikupljenih komunalnom naknadom Grada Dubrovnika u 2018. godini. -  usvojeno

Prijedlog odluke o visini naknade za premještanje, uklanjanje i blokiranje vozila. - usvojeno

17:20 Potrebica: Razlog nije namirivanje troškova Sanitata. Nema gubitaka. Svjesni smo kako dio naših sugrađana blokira promet.

17:17 Rossetti: Slažem se s gosparom Nikolićem, ali kad dođe do poskupljenja, građani će drugi put razmisliti gdje će parkirati.

17:17 Šutalo: Krivo ste shvatili.

17:16 Nikolić: Dižu se cijene da bi se smanjio gubitak pauka. Ako je to razlog, onda to treba stati u materijalima. Mislim kako Sanitat može drugačije ostvariti uštede, a ne da se lupa po džepu građana.

17:16 Šutalo: U prometnoj dozvoli je naznačena masa praznog vozila.

17:15 Barač: Kako ćete nekome naplatiti točan iznos, a razlika je 800 i 500 kuna? Možda bi trebalo se naplaćivati po klasi auta, a ne nekom dojmu.

17:13 Šutalo: Ako je dosad bio minus, s ovim povećanjem će on sigurno biti manji.

17:13 Bogdanović: Bilo bi dobro da znamo što ovo znači za poslovanje Libertasa. Je li to samo kazna za one koji ne poštuju propise ili znači nešto za poslovanje tvrtke?

17:13 Šutalo: Ako je dosad bio minus, s ovim povećanjem će on sigurno biti manji.

17:13 Bogdanović: Bilo bi dobro da znamo što ovo znači za poslovanje Libertasa. Je li to samo kazna za one koji ne poštuju propise ili znači nešto za poslovanje tvrtke?

17:11 Lujić: Člankom dva je predviđeno premještanje vozila gdje je zabranjeno odlukom Sanitata. Ne idim svrhu da se odvodi auto koje ne smeta nikome, nego se nalazi samo na mjestu koje nije iscrtano, jer je to trošak za Sanitat.

17:10 Đuro Šutalo (pročelnik): Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako Gradso vijeće određuje cjenik. Stari cjenik smo korigirali i usuglasili sa zakonom.

Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Dubrovnika. - usvojeno

17:05 Potrebica odgovarajući na Nikolićeve navode: Nije nam intencija ovdje imenovati 11 članova HDZ-a. To je vaša predodžba protiv koje se ne možemo boriti. Da samo to htjeli, to bismo i napravili.

16:52 Dživo Brčić (pročelnik): Ovdje se radi samo o usklađivanju sa Zakonom.

16:50 Lujić: S obzirom na to kako smo više puta poništavali osnivanje, imala bih sugestiju. Piše kako ih mora biti 11, možemo odrediti da ih je manje ako ih se manje javi. Propisano je tko sve može predložiti članove, a ne piše tko mora.

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu - usvojeno

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu - usvojeno

16:25 Mato Franković: Mi od nijednog projekte ne odustajemo. Sve je sukladno planovima a što se tiče javne nabave ste upravu. Lupaju se cijene i velike projekte nam ne rade lokalne tvrtke zbog čega je velik trošak operative. 

16:22 Tatjana Šimac Bonačić: Kod rashoda imam nekoliko pitanja. Naime, vidljivo je naprimjer ulaganje u nerazvrstane ceste i to se  smanjuje  za trećinu pa je pitanje kako se to sve planiralo. Riječ je o ogromnim iznosima i pitam se do kud to ide. Vidljivo je da su ogromna povećanja ili smanjenja. To smatram reketom.

16:13 Mato Franković: Ovo je četvrti rebalans proračuna i planira se povećanje od oko 9,1 milijuna kuna, a povećano je prihodima od imovine, preraspodjele sredstava od kredita i eu fondova. Planira se smanjenje rashoda, dva milijuna kuna manje za groblje Dubac jer se smanjuje dinamika radova. Solitudo se neće realizirati u ovoj godini i ta sredstva smo prenamjenili za cestu,  wc na Kalamoti se povećavaju sredstva, povećava se cesta most-Pobrežje, smanjuje se i za cestu na Gornjim selima, povećavaju se sredstva za pedijatrijsku ambulantu Mokošica kao i za igralište u Gružu. Redovni rebalans je krajem listopada.

16:12 Marko Potrebica: U ime Odbora, članovi su većinom glasova prihvatili prijedloge izmjena i dopuna Proračuna. 

Izvješće gradonačelnika o radu za razdoblje siječanj – lipanj 2018. godine. (USVOJENO)

16:11 Mato Franković: Ja nisam tu dvije godine. Na što bi se taj wc trebao spojiti? Na remorker. Raspitajte se prije nego krenete nešto govoriti.

16:10 Marina Vučković Matić: Stalno slušamo kako je teško neki projekt realizirati. Evo naprimjer wc na Kalamoti, to je bio gotovo projekt i vama je trebalo dvije godine da ga realizirate.

16:05 Mato Franković: U turističkom žargonu Grad je destinacija i to nije ništa loše.Želimo napraviti najbolji azil i sve radimo na tome. Što se tiče Hrvatskih voda i imamo uistinu dobru suradnju.  Osigurali smo 200 tisuća kuna za unutarnje uređenje i vjerujem da ćemo to urediti uskoro. Želja nam je da pomalo ulažemo i ne možemo čekati cjelovito uređenje tvrđava Imperial. Sve je to duga priča zbog ceste i golf. 

15:49 Ljubomir Nikolić: Svi su govorili o formi izvješća, a ja ću reći nekoliko stvari pa nemojte shvatiti kao kritike. Molim da doživite to kao konstruktivnu raspravu. Govorite o posjetu Londonu i prestanimo zvati Grad više destinacijom jer to pokazuje loš trend, a Grad nije resurs. Bilo bi dobro spomenuti koje su potencijalne lokacije azila i zanima me je li Društvo za zaštitu životinja bilo uključeno u to. Dobar ste posao napravili po pitanju odvodnje i vodoopskrbe.  Što Grad radi po pitanju Muzeja Domovinskog rata?

15:45 Mato Franković: Moji prvi dani su bili takvi da sam račune potpisivao sat dva dnevno. To smo promijenili, stavili smo u online priču i putem kompjutera imamo uvid u narudžbenice, ugovore i sve je vezano na cijeli proračun. Tako je vidljivo u svakom trenutku kako se troši proračun. Za nekoliko mjeseci bit će vidljivo što može ići na web. Nemam problema da sve to bude javno.

15:40 Vido Bogdanović: Slušajući rasprave dođe mi da predložim da se ovakva točka ne stavlja ili da se spoji s vijećničkim pitanjima jer se spominju stvar. Izvješće je korektno i napredak je učinjen u radu gradonačelnika. Ovo je za prvih šest mjeseci, a sad je prošlo tri mjeseca od toga. Puno tih stvari je doživjelo promjene i zastarjelo je. Trebalo bi imati online izvješće i da svaki odjel da vodi evidenciju. Franković kao kanidat nam je obećao objavljivanje u realnom vremenu trošenje gradskog novca. U svakom trenutku bi trebalo znati da je naprimjer plaćena naknada vijećnicima, da su plaćene strategije... 

15:39 Tatjana Šimac Bonačić: Drago mi je da ste spomenuli obrazovanje, ali napomenula bih projekt vertikale obrazovanja. Mi smo uveli mesa program u vrtiće. Uvijek smo radili na kvaliteti obrazovanja, radili smo na projektu jednosmjenske nastave i ne možete reći da prije toga ništa nije bilo. Moramo biti ponosni da sve vlasti i administracije su radile na tome.

15:35 Katarina Doršner: Slušam kako gradonačelnika prozivaju što je učinio nakon godinu, a ja bih iste te pitala što su učinili za pet šest godina. Pokrenuli smo investicijski ciklus, infrastrukturu školstva što je najvažnije. U tijeku su pripremni radovi i sve je po zakonu i pravilima. Uprava je na vrijeme shvatila koliko je školstvo važno i nakon 30 godina gradi se prva škola. Ulažemo u vrtiće, jaslice i evo dobit ćemo studentski dom. 

15:19 Mato Franković: Nismo odustali od doma, samo smo umanjili vrijednost. Pokrenuli smo javnu nabavu i bili smo realni da se sredstva ne mogu utrošiti. Za zemljište od azila imamo tri ponude i to će sad povjerenstvo utvrditi. Želimo napraviti azil, ali nećemo ga napraviti preko koljena već će to biti adekvatni azil. Očekivali smo više ponuda, ali to će biti adekvatno na razini.  

15:17 Maro Kristić: Zašto se odustalo od doma umirovljenika na Medarevu. Kad možemo očekivati početak gradnje ceste most-Pobrežje? Što je s azilom za životinje?

15:05 Mato Franković: Neozbiljno je kad vi govorite o nadzornim odborima obzirom da vam je javnu nabavu radio frizer. Završili bi mi i više projekata, ali smo naslijedili puno toga. Treba puno od ideje od realizacije, nitko ne može napraviti sve ali može krenuti raditi. Ja sam pritisnuo tipku na pročistaču i još treba pokrenuti puno toga. Deset posto je toga završeno. Imam problem kad pada kiša svaki put i to me tjera da što prije pročistač završim

15:00 Miho Obradović: Od završenih radova ne vidim ozbiljnije projekte, neki su pokrenuti što je pohvalno. Upalo mi je u oko da je pokrenut pročistač tj. probni rad, a čuo sam da to nije istina jer nisu postavljeni ni filteri. Nasmijali ste me da ste uveli red u nadzorne odbore, imate ih odborima bivše taksite, mlade od 18 godina, čovjeka kojemu je revizija našla nepravilnosti...

14:59 Mato Franković: Nije Vrtlar naš, kad raspolažete imovinom svi suvlasnici moraju dati suglasnost kao i brojne općine. Zemljište je vrlo vrijedno i to je proces koji vodimo kraju. Trebalo je elaborat napraviti i da bi se svi složili s tim. U tijeku je izrada sistematizacije Vrtlara i radimo s novim planom gospodarenja javnih površina i povećat će se sredstva. Vezano za projekte, nismo od nijednog odustali već smanjivali financijska sredstva zbog realizacije. 

14:57 Dolores Lujić: Zanima me gdje je zapeo pregovor s Vrtlarom i kupnjom zemljišta u Solitudu? Malo su u koliziji rebalans i izvješće

14:55 Rikard Rossetti: Gradonačelnik putuje koliko mora i radi kako mora. Svi su putovali i putovat će tamo gdje moraju. Ako netko misli da izvješće nije uredu, gradonačenikov je posao ovo sve što je navedeno. 

14:48 Mato Franković: Imati rekordni proračun je pohvalno i hvala vam na tome. Moj rad se manifestira kroz rad upravnih odjela i njihov rad je moj kao i propusti. Za blokadu prometa sam se ispričao, a od tada do danas nije bilo takvog kaosa. Što se tiče Respect the City, on je dugoročni projekt, ali je nešto što je trebalo započeti. Ne može se u turizmu sječi odjednom, ali može korak po korak. 

14:43 Jadran Barač: Osvrno bih se na izvještaj rada gradonačelnika. Ovakvo nabrajanje je opravdanje rekordnog proračuna, prvo predavanje su planirane i započete investicije i to je pregled radova u komunalnim djelatnostima te liči kao izvještaj nadležnog ureda. Ne ističu se problemi niti je vidljiva aktivnost gradonačelnika, a u drugom djelu su protokolarne djelatnosti koje nemaju pravog smisla jer je kronološki popis bez troškova. Gradonačelnik se obratio pismom građanima kad je nastao prometni kolaps prvi za vrijeme ove sezone, a kasnije je optužio vozače Ubera i povećao tenzije, van zakona je najavio zabranu prometovanja taksista oko povijesne jezgre. Grad je u problematičnom stanju što se tiče prometa i odvodnje, ali vi niste za to krivi, no trebalo je pobrojati i to u izviješću.

14:42 Mato Franković: Da je to uistinu bilo tako značilo bi da nisam niti jedan dokument dostaviti, a dostavio sam ih desetak i potpisao sam izjavu o časti... Bi li se projekt Lazareti ostvario da ste vi bila gradonačelnica ili netko drugi? Vjerojatno bi jer ste vi udooljavali parametrima, ali da je moj prethodnik bio ne bi se realizirao i ja to dobro znam.

 14:41 Tatjana Šimac Bonačić: Za obnovu Lazareta ne spominjete EU fondove jer došli ste na gotovo i potpisali ugovor na radost svih nas.

13:27 Franković:Prije nego što smo sastavili Izvješće, gledao sam raspravu o prethodnom izvješću i sve sam uvažio. Od velikih projekata završeni su radovi na njih pet, a to je javna rasvjeta, napravljen je pristupni put za groblje Dubac, cesta Solitudo, oborinska odvodnja Put od Batale, igralište Solitudo. Pročistač ćemo staviti kad završi testna faza.

Kreće se s gradnjom 43 stana. Energetska obnova OŠ Lapad, radovi će se produljiti. Izgradnja vrtića Palčice ide planiranom dinamikom, cesta Most-Pobrežje nakon rebalansa će se odabrati izvođač. Vukovarska ulica, 2. Faza, javna nabava okončana, odabran izvođač, radovi nakon sezone, rekonstrukcija igrališta OŠ Ivana Gundulića, javna nabava okončana, kao i za vrtić Mokošica. Javni WC Kalamota, pokrenuta javna nabava, kao i za ambulantu u Mokošici. javna nabava za Grabovicu nakon suglasnosti Fonda za zaštitu okoliša. Lift u zgradi Pred Dvorom, radovi u proljeće. OŠ Lapad, rekonstrukcija dvorane pri kraju završetka školske godine. Rasvjeta Osojnik, pokrenuta javna nabava. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za Lapadsku obalu. Dom umirovljenika, izmjene projekta su u tijeku, izgradnja doma u idućoj godini moguća. Po pitanju azila se čeka zemljište. Gotov projekt do kraja godine i početak radova iduće godine za hotel Stadion. Projekt POS Solitudo, u tijeku projektiranje idejnog rješenja koje bi trebalo biti gotovo do sredine listopada. Dom umirovljenika ispod bolnice, javna nabava za odabir projektanta. Osojnik – Ljubač, definirana trasa. Gornja sela – Kliševo, u tijeku izrada glavnog projekta, Nuncijata - pokreće se postupak izrade idejnog rješenja.

Naveo je i brojne projekte po pitanju Vodovoda, a posebno je istaknuo saniranje kanalizacije u Gradu. Naglasio je i bespovratna sredstva za nove Libertasove autobuse i tri lađe Lazareta. Prijavljeno je ili je u fazi prijave preko 720 milijuna kuna vrijednih projekata.

VIJEĆNIČKA PITANJA

13:24 Franković: Traju istražne radnje. Molio sam da mi date informacije koje imate, niste to napravili.

Lazareti nisu bili riješeni, kao ni Mokošica, jer nije imao tko potpisati. Do lipnja prošle godine je Grad uprihodovao od EU fondova nula kuna, a od lipnja 58 milijuna kuna. Pametnome dosta.

13:22 Miho Obradović (HNS): Što ste poduzeli na protužbe sugrađana oko člana uprave Vodovoda kako je nemoguće dobiti priključak za vodu ako nije dokument potpisan od njegove tvrtke tj. tvrtke njegove supruge?

Hvalili ste se kako je Grad uzeo sredstva iz EU fondova. Kad oduzmete ta sredstva i Lazarete koje ste nasijedili, koliko je Grad osigurao odjel za EU fondove?

13:13 Franković: Nikad se nisam osjetio bespomoćnim osim u ovom slučaju. Zakon nam nije donio ništa dobro, povećale su se nesreće, dosta ih napravi Uber. Tijekom srpnja i kolovoza je na području od Debelog brijega do skretanja za Ston bilo dnevno 10 prometnih nesreća. Vidjet ćemo koliko su u tome sudjelovala taksi vozila, posebno Uber.  100 tisuća putnika manje je preveo Libertas, a više od pola milijuna kuna je manje uprihodovao. Cijene za građane nisu postale jeftinije.

Ono što je jedino rješenje je revidiranje zakona. Sve sam ovo premijeru priložio. Kazo je da sve to pošaljem da se vidi što se može napraviti. Mi određene punktove moramo dati u najam određenim udruženjima i smanjiti pritisak na taksi stajališta.

13:08 Vido Bogdanović (HSS): Bilo je riječi o problemu taksija i slažem se da se ne može sve preko noći riješiti, ali važno je da se krene u pravom smjeru. Svjedoci smo anarhičnosti koju je stvorio novi zakon. Umjesto reda smo dobili nered. Što Grad čini u smislu okretanja ovog trenda iz lošeg prema kvalitetnom cilju?

Može li Grad, dok se ovo ne riješi, uvesti reda među ovu anarhiju? Smiju li prazna vozila ići niz bolnicu prema Pilama?

13:04 Franković: Što se tiče hitnog medicinskog tima, treba reći kako Grad Dubrovnik ima HMP i zna se gdje je stacionirana. Obzirom na broj gostiju koji je pristupan u povijesnoj jezgri prošle godine smo im kupili vozilo koje može intervenirati  uslučaju problema. Ne treba čekati da hitna dođe do Grada nego Crveni križ može intervenirati. Istovremeno, imamo i punktove CK po Gradu.

Što se tiče puta, ostao sam šokiran kad je netko rekao da je to moj mikroasfalt. Znači, optužio me da sam oprao pare. Razmišljao sam o tužbi, ali nemam vremena za to. Odlučili smo na zahtjev brojnih sugrađana pristupiti vlasniku zemljišta i zamoliti ga da proširimo dio. Te kad se sezona smanji da ga asfaltiramo. Vlasnik je bio susretljiv.

13:03 Gordan Špero (HDZ): Prvo pitanje, postoji li mogućnost da Grad osigura dodatne timove hitne pomoći za povijesnu jezgru?

Što je s cestom prema tvrđavi Imperijal?

12: 58 Franković: Po pitanju zone sanitarne zaštite greška je kad je to Vodovodu dato da radi. Amonijak se pojavljivao i prije, samo u manjim količinama.

12:57 Matija Čale Mratović (nezavisna): Što se Omble tiče sve je bilo točno, ali po prvi put se sad pojavio amonijak.

12: 58 Franković: Po pitanju zone sanitarne zaštite greška je kad je to Vodovodu dato da radi. Amonijak se pojavljivao i prije, samo u manjim količinama.

12:57 Matija Čale Mratović (nezavisna): Što se Omble tiče sve je bilo točno, ali po prvi put se sad pojavio amonijak.

12:45 Franković: Respect the City je dugoročni projekt, a neke mjere smo već uveli. Nijednom se nije dogodilo zagušenje na ulazima u Grad, po prvi put u ovoj sezoni. Žao mi je što to niste vidjeli, ali jesu svjetski mediji koji nas hvale. Prometni redari su odradili sjajan posao. Raspisat ćemo natječaj za još dodatnih prometnih redara.

Uprava je bila glomazna i skupa, to sam i mislio, a nigdje kvalitetnog projekta. Napamet ne znam podatke, ali dostavit ćemo ih. 

12:43 Jadran Barač (SDP): Pored mjesta Respect the City oformili ste i radno tijelo. No, svakodnevno svjedočimo nesnosnim gužvama, posebno oko povijesne jezgre. Kad ćete ponuditi prometna rješenja koja ste već predstavili? Zašto prometni redari nisu prisutni tijekom cijelog dana posebno na prijelazima na Pilama i oko gruške place?

Drugo pitanje, prilikom vlasti se kazali kako je gradska uprava preskupa i nedovoljno učinkovita. Najavljivali ste racionalizaciju i preraspodjelu. Što je po tome napravljeno? Koliko je zaposlenih u gradskoj upravi, a koliko ih je bilo prije vas?

12:38 Franković: OŠ Mokošica je jedna od škola koja je u mandatu vaše stranke bila u potpunosti zapuštena. To je jedina za koju se Grad nije mogao javiti za energetsku učinkovitost jer ste vi odlučili da će to malo zakamuflirati i nešto urediti kad ste odbijeni od Fonda. Zato smo i odbijeni. Konkretno, najvažnije je jednosmjenska nastava u toj školi. Definirali smo lokacije  za proširenje škole, potrebno je 10 odjeljenja. Radi se na projektu izgradnje odjeljenja.

Na drugo pitanje ću odgovoriti pisanim putem.

12:37 Marina Vučković Matić (HNS): Prije četiri mjeseca ste odbili amandman za sudjelovanje OŠ Mokošice u kurikularnoj reformi. Što ste točno napravili u tom razdoblju za školu?

Ulica od Puča tone i oštećenja su vidljiva. Krenulo se s radovima, na što je s ostalim ulicama?

12:31 Franković: Nije potpisan ugovor jer se nije dobila suglasnost DORH-a.

12:29 Maro Kristić (Most): Je li zaključen ugovor oko žičare?

12:22 Tokić: Što se tiče prometa u Lapadu, svi smo svjedoci gužve. Dugo smo sagledali moguća rješenja. Građevinske dozvole se izdaju sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji koje su na snazi. Planirali smo tri zgrade u Solitudu, 50 stanova, dakle 50 novih vozila. U Lapad, kad dolazite iz bilo kojeg dijela, imate tri ulazna i jedan izlazni pravac. Krenuli smo od te osnove. U Solitudu ćemo uvesti privremenu prometnu regulaciju. Dio od Ivana Zajca ćemo okrenuti i stvoriti drugi izlaz. Ta vozila će imati prednost kad dođu na kružni tok. To ćemo realizirati kroz 15.ak dana, vidjet ćemo hoće li to rasteretiti taj dio. 2A više neće moći prometovati tim dijelom, ali nije velika promjena.

Dugoročno rješenje bi se napravilo do iduće sezone, a to je treća traka, dakle još jedan izlaz iz Solituda do kružnog toka. Imat će mogućnost skretanja kod kružnog toka.

Konačno rješenje je Lapadska dozvola što će ići kroz iduće tri, četiri godine. 

Krećemo u sanaciju Grabovice, projektna dokumentacija je dovršena. Kad dobijemo izvođača, krećemo u sanaciju. To će se realizirati do kraja godine. 

12:21 Pero Milković (HDZ): Prema planovima Gradske uprave u prosincu se treba prestati koristiti Grabovica.

Drugo pitanje, u Lapadu svako malo nikne nekoliko stambenih zgrada. Što se poduzima po pitanju prometa i cesta?

12:18 Franković: Krenuli smo s asfaltiranjem dijela cesta u Komolcu, onaj dio se treba isprojektirati.

Što se tiče Trebinja, moj stav je jasan. Službene suradnje Grada i njegovim institucija s Trebinjem nema dok ne uslijedi isprika. Nemam ništa protiv da ljudi idu gore i komuniciraju. Nisam gore nikad u životu bio, ali nemam protiv toga ništa. Njima ne pada na pamet isprika, ne daj bože da im na pamet padne nešto drugo. No, ne mogu se ne prisjetiti Vučićeve izjave kako se ahovnica nikad nije vijorila u Kninu. Mi smo  hrvatski, europski grad koji gleda u budućnost i ne vraća se u prošlost osim po pitanju isprike. 

12:16 Ivo Lučić (HDZ): Spojna cesta magistrale  i Komolac-Brgat je u lošem stanju, kad će se rekonstruirati?

Molimo komentar na posjet Marina Ivanovića Trebinju bez znanja Grada.

12:14 Franković: Gdje je nedostupnije doći vatrogascima, VZ Grada Dubrovnika se odlučila na spomenutu akciju. Vatrogasni aparat koji će se uručiti nije klasični aparat nego se radio spreju koji se može koristiti više puta. Požari najčešće izbivaju u kuhinji.

Drugo pitanje također nije nadležnost Grada nego Kapetanije. To je problem i na području Uvale, oko Grada.

12:12 Emilijo Puljizević (HDZ): Od 16. godine sam u vatrogastvu. Provodimo akciju 'Vatrogasni aparat, prijatelj vašeg doma'. Molio bih gradonačelnika da kaže nešto o njoj.

Drugo pitanje se odnosi na sigurnost kupača. Ono što se u Zatonu događa po pitanju glisiranja je problem. Znam da nismo nadležni za provođenje mjera nadzora, ali kakva je suradnja Grada s Kapetanijom i Pomorskom policijom?

12:09 Franković: Slažem se s vama i napravit ćemo reviziju oko parking mjesta za osobe s invaliditetom. Jedno mjesto kod ambulante ćemo iscrtati.

Što se tiče šetnice, kroz izradu studije Strategije sportske infrastrukture, razmatramo svaki kotar. Jedna od tih mogućnosti je šetnica koja i spojila cijeli Babin kuk pa izaći na Nika i Meda Pucića. Postavit ćemo barijere, a šetnicu podići na veći nivo. Mandrač je nasut kako je nasut, ali je postigla svoj cilj. Na proljeće smo asfaltirali put.

12:06 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Problem nastaje kad osoba s invaliditetom treba parkirati što prije ambulanti Iza Grada. Po njihovim navodima, nema na parkiralištu nijedno mjesto za osobe s invaliditetom, a najbliže je na uličnom parkingu na Pločama.

Prije četiri godine, bili smo zadovoljni jer smo dobili šetnicu uz Solitudo do Copacabane. Pristojno je osvjetljena i svakim danom je sve punija. NO, počeli su se pojavljivati motori i automobili, šetnica gubi svrhu i ljepotu.

12:03 Franković: Uskoro se počinju graditi stanovi u Mokošici, njih 43. Krajem ove godine ili početkom iduće će biti poznati kriteriji.

Što se tiče groblja Dubac, cijela priča ide u dobrom smjeru. Sve smo ispravili ,išlo se i u novi natječaj. Vjerujem kako će 2020. godine cijela priča doći svojem kraju i kako će se krenuti s prvim ukapanjima.

12:03 Franković: Uskoro se počinju graditi stanovi u Mokošici, njih 43. Krajem ove godine ili početkom iduće će biti poznati kriteriji.

12:02 Ivan Maslać (HDZ): Možete li kazati nešto više o POS-u? Kad će biti poznati kriteriji?

Drugo pitanje, o gradnji groblja na Dupcu se mjesecima ništa ne govori, a u Rebalansu se planirani iznosi umanjuju.

11:57 Franković: Zamolio bih GV da organizira tečaj koji će se odnositi na djelokrug ovlasti jedinica lokalne samouprave. Ne možete me pitati nešto što nije moj djelokrug. Ovo je ingerencija Županijske lučke uprave. Imate vijećnike u Županijskoj skupštini, neka oni pitaju župana.

11:52 Nikolić: Prvo pitanje se tiče malog mula u starom portu. Koristi se za iskrcavanje putnika. Radi se o pravnim osobama i stanovnicima za privatne potrebe. O čemu se radi? Kad Grad namjerava u svoje odluke primijeniti Respect the City?

Drugo pitanje se odnosi na GUP Belvedera. Govorili smo kako je zemljište pravno neriješeno. Primjedbe nisu uvrštene.

11:50 Franković: Apsolutno povjerenje imam u gradske pravnike. Dio jednostavnijih predmeta dat je drugim tvrtkama i dostavit ćemo točan popis. U rješavanju imamo 2 tisuće postupaka.

Što se tiče dječjih igrališta, više puta sam rekao da želim brže rješavanje sanacije igrališta. Nezadovoljan sam tvrtkom koja je izvođač radova jer kasni. Upozorio sam pročelnika oko toga.

11:49 Dolores Lujić (Most): U banalnim postupcima se koriste vanjski suradnici pravnici.

Drugo pitanje, igralište na Lopudu ugrožava život djece, kad ga planirate urediti?

11:48 Jelka Tepšić: Što se tiče Strategije razvoja sporta, putem javne nabave izrada je povjerena tvrtki iz Zagreba. Oformljen je tim koji radi na tome od travnja. Strategija će biti gotova kroz rujan, nakon čega ide na javnu raspravu. Nakon toga bi trebala stići na usvajanje.

11:44 Tokić: Po završetku sezone krećemo u dovršetak onoga što je moguće, a to je postavljanje ograde prema Villi Eliti te od Mora do Kompasa. Nismo htjeli to raditi preko ljeta. Preostali dio od Mora do Kompasa će se napraviti nakon izmjene projektne dokumentacije. Prvi projekt je predviđao proširenje, što znači da bismo morali ući u pomorsko dobro.

Postavit će se nova javna rasvjeta i stupove koji su primjereni današnjem dobu, a ne one drvene. Vjerujem kako će sve biti gotovo do sezone.

11:43 Krešimir Marković (HDZ):Kad će se riješiti šetnica Nika i Meda Pucića?

Znamo za probleme sporta u Dubrovniku i infrastrukture. Osnovano je Povjerenstvo, što planirate po tom pitanju?

11:33 Franković: Što se tiče vode, svatko u našem Gradu zna bolje do Zavoda ima li bakterije ili nema. Zato još jednom javno ponavljam – u niti jedno trenutku u vodoopskrbnom sustavu nije došla nikakva bakterija. Na samom izvorištu koje je bilo zagađeno nije bila identificirana E.coli. Došlo je do problema s drugim bakterijama i amonijaka, no prilikom tretiranja od strane Vodvooda ona je u redu. No, kad se sustav tretira s većom količinom klora se procjenjuje da voda nije za piće. Žao mi je što su se na Facebooku pojavile laži, a još je žalosnije što je dio njih odlučio pisati vrtićima i školama.

Problem s bakterijama i zamućenjima nije od jučer. Izlaganje Gabričević je kao da je otkrila Ameriku. Više puta smo spomenuli direktnu vezu Omble i Grabovice. Ali Grabovica u nijednom trenutku nije imala toliko značajan utjecaj na onečišćenje izvorišta Omble. To su pokazali znanstveni podaci. Mi sumnjamo na neke druge vrste onečišćenja koje dolaze iz našeg susjedstva i imamo jedan sastanak u kojem dolazi načelnik Općine Ravno. To nisu bušotine, ima ih 25 godina, one nisu razlog.

Pročistač bi spriječio E.coli i zamućenje, ali ne bi spriječio amonijak. 

Odlagalište otpada se već radi. Jedan dio sugrađana je izazvao negodovanje zbog izgradnje stanice, no mislim kako je treba izgraditi, postavit ćemo i zaštitne ograde. Odlagalište možemo staviti u kantun kod stanice ili na kupalište, ovo prvo je bolje. Stalno čitamo kako smo debela nacija, bolje da malo prošetamo.

11:31 Blaž Pezo (HDZ): Nakon posljednje kiše smo mogli slušati o Eschericiji coli, Zavod je to demantirao. Tome je kumovala vjerojatno pressica Nataše Gabričević. Kad će rješenje pitke vode postati prošlost?

Radi se na stanici u Sustjepanu, imat ćemo novu stanicu. Trebalo bi izmaknuti odlagalište otpada jer sadašnje se nalazi kod klupica.

11:30 Franković: Navedena linija postoji ljeti, a zimi samo školska linija. Za iduću 2019. godinu vidjet ćemo mogućnost uvođenja navedene linije.

Dječje igralište gore treba napraviti, radi se prijedlog rješenja, iduće godine bi se moglo krenuti s gradnjom.

11:28 Patricija Mage Vidak (DSS): Postoji li mogućnost da se Mokošica i Lapad povežu izravnom linijom? 

Djeca Solituda su dobili prekrasno igralište, kad će to dobiti djeca s glavice Babina kuka? 

11:25 Mato Franković (gradonačelnik): Azil je jedno od neispunjenih obećanja, a rokovi su prošli jer nismo pronašli adekvatnu lokaciju. Krenuli smo u postupak javnog natječaja, uskoro će se odabrati lokacija. Nakon toga se kreće u samo projektiranja. To ne bi trebalo trajati, kao i izgradnja, znači nekih šest mjeseci. Stalno se stvarala buka kojima bi azil bio na 300,400 metara zračne linije, a možda i više. Tu se radilo više o nepoznavanju toga što je azil.

11:23 Orlanda Tokić (zamjenica gradonačelnika) : Na zadnjoj sjednici je dogovoreno da se sam natječaj parka Gradac proširi i na dijelove u vlasništvu Biskupije i Sveučilišta te da se prema njima uputi dopis jesu li voljni sudjelovati u anketnom dijelu. Kad dobijem odgovore, sastat ćemo se. Kroz rujan i listopad bi se trebao verificirati program. Pitanje parkinga nije uključeno u natječaj. Sanitat će najesen urediti dio parkirališta po konzervatoskim smjernicama. 

11:21 Katarina Doršner (HDZ): Kad možemo očekivati rezultat rada Povjerenstva za obnovu parka Gradac i kad ćemo riješiti problem parkiranja? Nepropisno parkirana vozila zagrade ponekad ulaz u samostan. Kako napreduje azil za životinje?

11:17 Mandatni odbor izvijestio je o novoj vijećnici u Gradskom vijeću. Riječ je o HNS-ovoj Marini Vučković Matić koja je danas prisegnula.

11:10 Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) je predložio da se dnevni red dopuni točkom koja se tiče raskidanja ugovora s Razvoj Golfom te da se u po pitanju točke koja se tiče rasprave oko Javne garaže utvrdi donošenje zaključka oko te teme i prava prvokupa Grada Dubrovnika. Točke nisu usvojene. 

11:06 Predloženo je da se dnevni red dopuni točkama koji se tiču aneksa kupoprodajnog ugovora i davanja suglasnosti za prijavu projekta 'Vatrogasni dom Zaton'. Točke su uvrštene. 

11:04 Počela je sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici je nazočno 19 od 25 vijećnika.

D n e v n i  r e d
 
 

  1. Izvješće Mandatnog odbora.
  2. Vijećnička pitanja.
  3. Izvješće gradonačelnika o radu za razdoblje siječanj – lipanj 2018. godine.
  4. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu.
  5. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu.
  6. Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Dubrovnika.
  7. Prijedlog odluke o visini naknade za premještanje, uklanjanje i blokiranje vozila.
  8. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o trošenju djela sredstava prikupljenih komunalnom naknadom Grada Dubrovnika u 2018. godini.
  9. Prijedlog zaključka o donošenju Programa zaštite okoliša Grada Dubrovnika za razdoblje od 2018. do 2021. godine.
  10. Prijedlog zaključka davanju suglasnosti Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum na donaciju JVP „Dubrovački vatrogasci“ u iznosu od 2.000.000,00 kuna za kupnju vatrogasnog broda.
  11. Prijedlog zaključka o ustupanju zemljišta zbog izgradnje pristupne ceste oznake "A5" u Solitudu.
  12. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za prijavu projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja  Suđurađ na otoku Šipanu“ zajedno sa Prilogom 12 „Opis projekta”.
  13. Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti gradonačelniku za potpisivanje Ugovora o sufinanciranju br. 32-18 i za izdavanje bjanko zadužnice na iznos od 1.131.526,00 kuna.
  14. Prijedlog zaključka kojim se ovlašćuje gradonačelnik Grada Dubrovnika  za zaključivanje i potpisivanje Ugovora br. 2018/001238 o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, te kojim se daje suglasnost za izdavanje 2  (dvije) bjanko zadužnice, svaka na iznos od po 1.000.000,00 kuna.
  15. Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Gradskog kazališta Marina Držića.
  16. Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Zavoda za obnovu Dubrovnika.
  17. Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka o imenovanju povjerenstva za proslavu obljetničke godine postavljanja Orlandova stupa.
  18. Rasprava o Javnoj garaži.

ib/ač

Popularni Članci