HNS NE IZLAZI NA KOTARSKE IZBORE 'To je samo poligon za promociju političkih stranaka'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Mi smo za kotarske izbore, ali ne za besmislene koji su poligon za promociju političkih stranaka, kazao je predsjednik dubrovačkog HNS Miho Obradović koji je danas na konferenciji za medije objavio kako HNS neće izaći na predstojeće kotarske izbore jer smatraju da isti nemaju svrhu.

Dubrovački HNS-ovci danas su izrazili nezadovoljstvo organizacijom kotarskih izbora, ali i samim funkcioniranjem kotara u Gradu Dubrovniku. Potpredsjednica HNS-a Nataša Gabričević naglasila je kako gradski kotari u Dubrovniku nemaju ovlasti te je mišljenja kako njihovo financiranje nije transparentno, a dodala je kako ni brojevi članova nisu proporcionalni broju stanovnika u određenim naseljima. Tako je navela primjer mjesnog odbora Dubravica koji broji 37 stanovnika, a ima sedam vijećnika jednako kao i mjesni odbor Zaton koji pokriva područje od 985 stanovnika.

- Predstojeći izbori su samo poligon za promociju politički stranaka. Grad Dubrovnik bi trebao napraviti platformu i omogućiti da građani sudjeluju u lokalnoj vlasti jer se tako puno problema rješava. Nije dobro da se udruge bore za probleme određenih kvartova već je to posao gradskih kotareva - kazala je Gabričević dodavši kako se u Dubrovniku samo gleda koliko je koja politička stranka dobila mandata. Gabričević je navela podatak kako je na zadnje kotarske izbore 2010. godine izašlo nešto više od 11 posto birača.

Predsjednik dubrovačkog HNS-a Miho Obradović naglasio je kako je pokušao kontaktirati ljude iz odbora i kotara Grada Dubrovnik. Naime, naveo je kako na internetskoj stranici Grada Dubrovnika postoji tablica u kojoj se nalazi popis 25 odbora i kotareva u kojoj su brojevi telefona i email adrese.

- Nitko se nije javljao na te brojeve telefona, a samo je sutradan jedan čovjek uzvratio poziv jer je vidio propušteni. Pitam se znaju li uopće građani tko su predstavnici njihovih kotareva i gdje su im uredi te kako mogu doći do njih. Nažalost takvo je stanje samo u Dubrovniku - kazao je Obradović te je naveo primjere "dobre prakse" u drugim hrvatskim gradovima. Istaknuo je Grad Rijeku, Split, Zagreb i Lepoglavu gdje je, kako je naglasio, rad kotareva transparentniji, imaju internetske stranice, zapise sa sjednica, a građani imaju korist od njihovog rada.

- Mi bismo voljeli da tako funkcionira i u Dubrovniku - naglasio je Miho Obradović koji je mišljenja kako se novci za kotarske izbore mogu puno bolje utrošiti.

Županijska vijećnica i potpredsjednica HNS-a Marina Vučković Matić smatra kako bi se ti novci mogli podijeliti onima kojima je to potrebno.

- Kotarevi i mjesni odbori su potrebni, ali oni bi trebali biti mjesto gdje građani mogu iznositi svoja mišljenja i utjecati na rješenje komunalnih problema. Predlažemo da se povećaju ovlasti i odredi broj predstavnika prema broju stanovnika određenih naselja jer građani moraju sudjelovati u donošenju odluka - zaključila je potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Marina Vučković Matić.

Popularni Članci