Iz Gradskog kotara Ploče iza Grada otkrili što su se dogovorili s Frankovićem

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Iz gradskog kontara Ploče iza Grada uputili su priopćenje o sastanku s gradonačelnikom Matom Frankovićem koje prenosimo u cijelosti. 

Nakon 8 godina pauze u radu gradskih kotara, odnosi između ove gradske strukture i ostalih počeli su se ponovno graditi te možemo ustvrditi da postoji određena razina komunikacije i uvažavanja. To je pokazao ovaj vrlo izniman i rijedak sastanak prošlu srijedu na kojem je Gradonačelnik primio građane i predstavnike GK Ploče - Iza Grada uz prisutne voditelje gradskih odjela koji imaju potencijalne odgovore na probleme i prijedloge koji je GK Ploče - Iza Grada poslao nakon uvida u terensko stanje. 

Međutim, bitno je i za napomenuti da je sastanak sazvan dan nakon izglasavanja proračuna, dovevši građane pred gotov čin za ovu godinu, unatoč tome što su svojim prijedlozima mogli značajno doprinijeti stavkama u proračunu. 

Sastanak, koji je bio vrlo radan i korektan, trajao je sat i pol vremena tijekom kojih su se prošle sve zadane točke dnevnog reda te su se podijelili radni zadaci, što kotaru, što predstavnicima Odjela. U nastavku vam donosimo točke dnevnog reda sastanka te njihove zaključke. Nadamo se da će doći do ovih konstruktivnih rješenja i pomaka u nadolazećem razdoblju, a Gradski kotar Ploče će nastaviti svoj rad te zagovaranje projekata koji su potrebni ovom području Grada te će nastaviti osluškivati potrebe svojih građana.   



OPCIJE GARAŽE

PRIJEDLOG GK:

  • Garaža u stijeni kod Viktorije, ubužavanje nije toliko skupo, kapacitet je 4 kata 

  • Poviše Belvederea – lokacija je još uvijek u UPU Belvedere, 500 mjesta – do tamo bi išao 8A

  • Pomaknuti česticu (do Zlatnog potoka)

ZAKLJUČAK:

U zadnjih godinu dana 20 parcela na području Ploča vraćeno je vlasnicima. Stoga je ovaj treći scenarij do Zlatnog potoka postao puno teži za ostvariti. Gradonačelnik je predložio da se garaža ukopa poviše Ulice Druge dalmatinske brigade. Prisutni su ocijenili da je takva pozicija nepovoljna za građane Zlatnog potoka i gradonačelniku pokazali lokaciju kod Viktorije. Gradonačelnik šalje pročelnika UO za izgradnju i upravljanje projektima Srđana Todorovskog da izađe na uvid sa predsjednikom GK Ploče Srđanom Obadom. GK Ploče i građani će nastaviti tražiti rješenje koje će biti svima na korist.

OSTALI PROMET 

PRIJEDLOG GK:

  • Dok se ne riješi garaža - naljepnice građanima po principu prebivališta u Zlatnom potoku pa onda maknuti promet ostalih vozila iz Frana Supila kako bi se ona mogla ponovno pretvoriti u dvosmjernu 

  • Osim u Zlatnom potoku, stanovnici s prebivalištem ispod Ulice Frana Supila mogu parkirati ispod igrališta. Prijedlog je uklanjanje ostataka autobusne stanice kako bi se poravnavanjem dobio veći kapacitet parkirnih mjesta.

  • Nogostup od Viktorije do ulaza u naselje Zlatni potok izmjestiti na južnu stranu

  • Maknuti raštio ispred recepcije Belvedera – to je javni dio ceste te tamo smjestiti taxije, autobusere itd i staviti im kemijske WC-e 

  • Na taj način imamo protok

ZAKLJUČAK:
Gradonačelnik je zadužio pročelnika pročelnika UO za promet Đura Šutala uklanjanje vozila iz Ulice Frana Supila od Viktorije do ulaza u Zlatni potok i u suradnji s predstavnicima građana osmišljavanje povećanja kapaciteta parkinga ispod igrališta.

Pročelnik Đuro Šutalo je također zadužen za izmještanje nogostupa u Ulici Frana Supila, od Viktorije do ulaza u naselje, na južnu stranu.

Gradonačelnik je obećao da od sljedeće sezone neće biti taksista na Belvederu i na području ulaska u Grad. Naime, kako su nas uputili iz Grada, taksi stajališta se dižu na području od Lazareta do ulaska u Grad te se to pretvara u pješačku zonu ograđenu stupićima. Zaustavljanje će biti do 3 minute za taksi vozila. Također je navedeno da je u planu rasteretiti takozvani Karićgrad te ga pretvoriti u protočnu zonu. 

Ideja predstavnika kotara kao i prijedlog koji je gradonačelnik podržao je da se trenutna iskrcajna zona za turističke autobuse ispred škole prenamjeni u stanicu za vozila JGP-a . Priznavši pogrešku koja je izazvala prometni kaos u prometu i ugrožavanje pješaka na području Frana Supila od Viktorije do Belvedera, Gradonačelnik je rekao da će povući savjet autobuserima, transfer vozilima te taksijima da se parkiraju na području Belvedera te da će to biti strogo zabranjeno. Gradski kotar Ploče, upoznat sa stanjem na terenu prošle sezone, izrazio je blagu nevjericu u to da će ovakve prakse prestati na Belvederu, a da će ukidanjem taksi stajališta na Pločama i na Belvederu zapravo napraviti još veći prometni kaos jer ukoliko se nekome nešto ukine, a ne pruži mu se alternativa, to ne znači da će ti taksiji nestati, već da će se parkirati po svim žutim linijama (kao što su do sada na području Petra Krešimira i Frana Supila radile sve kompanije poput Cammea i Ubera koje nisu imale svoja taksi stajališta) te po parkinzima koji su namjenijeni građanima, slobodnim dijelovima prometnice itd. Predložili su da se kao backup plan ipak uzme u obzir scenarij sa smještanjem tih taksija na platou ispred ex recepcije Belvederea. 

Gradonačelnik nam je poručio da se moramo strpiti do svibnja 2020. godine kada će se vidjeti rezultati njihovog rada na dvjema izmjenama zakona, jednog od Ministarstva kulture i drugog od Ministarstva prometa odnosno Zakonu o sigurnosti na cestama gdje će inzistirati da se JLS-ima da ingerencija nad proglašavanjem zona posebnih cestovnih režima što bi značilo da će samo određeni autobuseri sa dozvolama, taksisti i transfer vozila sa dozvolama moći proći od Ilijine glavice pa preko Ploča do Grada i Pila, te samo vozila građana. Ako se zakon ne usvoji gradonačelnik ide na posljednju mjeru tj. proglašava cijele Ploče pješačkom zonom i dijeli dozvole za prometovanje samo vozilima stanara i ostalima kojima treba (npr. vozila stranih tablica gostiju iznajmljivača dobiti će dozvolu prolaska ukoliko iznajmljivač ima legalno parkirno mjesto ili garažu).

Na pitanje što ćemo s taksi vozilima koja su registrirana u Dubrovniku i nose dubrovačke tablice, Gradonačelnik je naveo uvođenje gospodarske PK kartice koja će koštati oko 60 tisuća kuna.

ZIDIĆ Ulica Frana Supila

PRIJEDLOG GK:

  • Oborinska odvodnja je loša, događa se erozija tla i pritisak uslijed velike količine prometa 

  • Također treba razmisliti o uređenju ulice Frana Supila od Viktorije do kraja te podmetanju infrastrukture pod prometnice (T-com infrastruktura)

  • Isto tako odmah postaviti adekvatnu oborinsku odvodnju

ZAKLJUČAK:

Gradonačelnik je priznao da se radi o velikom i važnom projektu, a s obzirom da se radi o tome da ne postoji odgovarajući sistem oborinske odvodnje od Viktorije pa sve do Lazareta što pak znači veliku opasnost po prometnicu koja ide ulicom Frana Supila. Pročelnik UO za promet Đuro Šutalo izaći će na uvid te će pozvati Alfa-plan da procijene koliko još ima do urušavanja zida i prometnice kako bi se postigao odgovarajući projektni raspored zadataka te komunikacija s konzervatorima s obzirom da se radi o zaštićenom kulturnom dobru. Osobito opasnim procijenjeno je i stanje zidića poviše Banja, a i s obzirom na građevinske radove koji se trenutno odvijaju na toj plaži. Kotar je predložio proširenje navedenog dijela pješačkog kolnika kako bi se mogli postaviti potporni stupovi te se dobiti širi prolaz za građane i jednu lijepu šetnicu. 

BUTIGA ZLATNI POTOK 

PRIJEDLOG GK:

  • Uknjižen dio puta, dozvola do 18 kvadrata, postoje dva aktera koji su zainteresirani

ZAKLJUČAK:

Uknjiženje ovog dijela puta na kojem će se moći postaviti trgovinica malo je otežano jer su otkrivene plombe na toj parceli. Međutim, pročelnik UO za promet Đuro Šutalo i gradonačelnik iskazuju potpuni optimizam u brzo rješenje suda, s obzirom na tempo na koji je dosad sud reagirao. Nakon što se ovo ostvari, raspisat će se natječaj za koncesionara koji će uložiti u izgradnju potrebne infrastrukture. Za sada imamo nekoliko većih kompanija koje su zainteresirane, stoga su gradske strukture zaključile da izgradnju infrastrukture nije potrebno unositi u Proračun grada Dubrovnika. 

PARKOVI

PRIJEDLOG GK:

  • Gjivović – što je s 30 posto koji bi trebali biti vraćeni Gradu? Tamo bismo skaline

  • Park ispod Biskupije – nismo mogli naći tu jedinicu u proračunu 2020 

  • Htjeli bismo: klupe/igralište/igralište na boća/… stoga bismo voljeli vidjeti projekt 

ZAKLJUČAK:
Kada je došlo do prodaje Ville Gjivović i kada je Luka Modrić bio zainteresiran za kupnju iste, ponudio je prepustiti park Gradu Dubrovniku. Međutim, ti pregovori su prekinuti te se Luka Modrić povukao iz dogovora o kupnji. Također su pronađeni neki razmjenjeni mailovi između Andra Vlahušića i investitora koji je kupio villu tada, u kojem Andro prepušta dio zemljišta parka koji ima Grad ukoliko ovaj investira u skaline do kupališta. Međutim, kotar je napomenuo da su ti skalini također na privatnom vlasništvu te da je pitanje dana kada će vlasnik zabraniti prolaz do Gjivovića. (Mišljenje kotara je da je investitoru pogodovala i bivša gradonačelnica Šuica.)

Park ispod Biskupije, unatoč najavi Gradonačelnika, nije ušao u proračun za ovu godinu. Naime, Crkva je tražila povrat dijela tog zemljišta. Gradonačelnik se nada da će uspjeti pregovori u kojima će za to zemljište Crkva dobiti neko drugo zemljište te da će se ideja i projekt parka koji će zamijeniti Gjivoviće ostvariti. Čeka se potvrda da su čisti imovinsko pravni odnosi i riješeni zahtjevi za povrat.

SKALINI

PRIJEDLOG GK:

  • Dva seta potrebna 

  • Gdje je nekad tekao potok pa sve do Ville Dubrovnik + dio za oborinsku odvodnju

  • Frana Supila i Vlaha Bukovca – kraj Safeta – gradsko je zemljište, a postoji bojazan da će taj dio ostati odsječen kad se bude radio Belveder 

  • Vertikala ispod skala za kanalizaciju, na taj način priključujemo ta kućanstva kanalizaciji, koja su do sada bila priključena na septičku jamu Belvedera

ZAKLJUČAK:

Prihvaćeni prijedlozi, pročelnik UO za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski izlazi se na terenski uvid s predsjednikom Kotara. 

IGRALIŠTA

PRIJEDLOG GK:

  • Gimnazija – Županija prepustila Gradu na korištenje 10 godina, kako teče uređenje? 

  • Igralište ispod Zlatnog potoka - privatno vlasništvo, ali treba nešto poduzeti po tom pitanju jer igralište ima vrijednost - 40 godina se koristi kao infrastruktura naselja + lift sa strane uz skale

ZAKLJUČAK:

Grad je zainteresiran za kupnju parcele koja je sada prešla u ruke nasljednika familije Banac, odnosno igrališta ili za potencijalnu razmjenu zemljišta. Čeka se vlasnik i njegova reakcija. Što se tiče terena kod Gimnazije, za sada se radi samo o uređenju igrališta, ne i dvorane jer dvoranom upravlja Županija. Međutim, Grad Dubrovnik je otvoren za sve pregovore za uređenje dvorane i njene okolne infrastrukture. 

JAVNI PRIJEVOZ 8A 

PRIJEDLOG GK:

  • Do Belvederea, Dub i benzinska 

  • Rješava promet i ostale probleme s parkingom

ZAKLJUČAK:

Dobivamo 8A. čim stignu novi autobusi. Za sada je plan da kruži oko Ploča, ali nastavit će se pregovori da izmjenično vozi oko Ploča i oko Duba kako bi građani zbog rijetkih polazaka postojećih linija bili bolje povezani s Pilama i ostalim linijama. Također su dogovoreni i pregovori oko produljenja vožnje petice. Gradonačelnik je napomenuo da u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba radi na analizi efikasnosti trenutne mreže Libertasa i novim rješenjima. Nastavljaju se pregovori.

PROSTOR GRADSKOG KOTARA PLOČE

PRIJEDLOG GK:

Između nekoliko prijedloga GK Ploče je i prostor u Ulici Frana Supila 7.

ZAKLJUČAK:
Gradu je vraćen prostor bivšeg rent-a-cara poviše Lazareta u Ulici Frana Supila 7, te se kreće u adaptaciju za potrebe gradskog kotara Ploče. Trošak uključen u proračun Grada Dubrovnika. 

Popularni Članci