JESTE LI IKADA PRONAŠLI 'MORSKOG VRAGA'? Ima ga po dubrovačkim plažama, a priča kako dolazi tu je nevjerojatna

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: IB
Smeđe je ili crne boje, ima nekoliko oštrih rubova i može se vidjeti na morskim plažama. Riječ je o 'morskom vragu' kojeg oni koji ga pronađu ponekad nose kao amajliju, a zapravo je riječ o dijelu lopoča. Nevjerojatnu priču kako 'morski vrag' dolazi do dubrovačkih plaža otkrio je osnivač grupe 'Dubrovnik nekad' i zaljubljenik u dubrovačku kulturu i tradiciju Ivo Batričević. 

"Vrag, vragulančić, morski vrag je dio lopoča koji raste u Skadarskom jezeru odakle do Jadranskog mora dolazi rijekom Bojanom koje se nalazi iza Ulcinja tj. graniči s Albanijom. Kad vrag dođe do mora, onda lagano kurentom i jugom dopluta do grada jer sami kurenat našom obalom ide oko pola milje na sat. Jugo zna pomoći da dođe ranije do naših plaža, a bez juga mu treba pet dana. Danas ih ima manje nego prije, a zašto je tako ne znam," kazao je Batričević. 

Inače, lopoč karasonja, kako je pojasnio Batričević, živi samo u Skadarskom jezeru, a riječ je o jestivoj biljci za koju kažu kako okusom podsjeća na kesten. Cvijet se jede onda kada se počne pretvarati u 'vraga'. Dakako, postoje i činjenice koje se vezuju uz rijeku Bojanu kojom 'vrag' iz jezera dolazi do mora i plaža, a koje je također iznio Batričević. 

"Zanimljivo je kako je to jedina rijeka na svijetu koja povremeno teče uzvodno, iako joj je pravi tok, kao i svim rijekama, onaj nizvodni. U ljetnim mjesecima kad padne vodostaj Skadarskog jezera i zbog pritoka rijeka Drim, Bojana ljeti može imati obrnuti tok tj. rijeka ide uzvodno. Davno sam to poručavao jer je Dubovačka plovidba imala od 1903. godine redovnu liniju sa svojim teretno-putničkim parobrodom i to dva puta sedmično do Obotia na rijeci Bojani," kazao je. 

Kako izgleda 'morski vrag', pogledajte na fotografiji koja je nastala na Pelješcu. 

Popularni Članci