MALA BRAĆA, KATEDRALA I DOMINIKANSKI SAMOSTAN Mnoštvo zanimljivosti predstavljeno za "Noć crkvenih muzeja"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
U sklopu Dana kršćanske kulture sinoć se održala 'Noć crkvenih muzeja' uz koju je organiziran besplatan ulaz i stručno vodstvo u sva tri muzeja.

Prva točka okupljanja bio je samostan Male braće gdje je brojne posjetitelje dočekao dr. fra Stipe Nosića koji im je na zanimljiv i edukativan način, koristeći staru propovjedaonicu, ispričao o povijesti reljefa na njoj. Posebna zanimljivost predavanja bilo je otkrivanje misterioznog sveca s ispovjedaonice koji ima veze s ljekarništvom, a za kojeg su zainteresirani već ranije bili putem medija pozvani da pogode o kome je riječ. Na večeri muzeja vikar Nosić je otkrio da je reljef prikazuje evanđelista Luku.

Franjevac Nosić je proveo okupljene kroz muzej i staru ljekarnu te su posjetitelji mogli uživat u bogatom blagu samostanskog muzeja nakon kojega su bili pozvani u nastavak obilaska dubrovačke katedrale.

Zanimljivo predavanje u katedrali održao je povjesničar umjetnosti Ivan Vigjen koji je uz opće predavanje o katedrali predstavio zanimljivost večeri, a to je moćnik sv. Filip Bencija iz 13 st. koji sadrži dio habita, košulje i čudotvornu sliku sveca.

Ispričao je i zanimljivost vezanu uz sliku, a riječ je o tome da je prilikom požara jedne kuće, još u vremenu procesa proglašenja svetim sv. Filip Bencija, jedan župnik sliku bacio u goruću kuću te se požar čudesno ugasio a slika je uz manje rubno oštećenje ostala netaknuta.

Spomenuto je i kako se 1690. godine, kada dolazi novi nadbiskup Giovanni Vincenzo Lucchesini i donosi relikvijar u Dubrovnik, događa čudo odnosno iz kovčega s relikvijarom izviru plameni jezici koji nadbiskupovu pratnju ostavljaju u čudu. Prilikom otvaranja utvrđeno je da se sama slika koja je bila prikovana uz metalnu pločicu stopila s pločicom a čavli koji su je držali nestali su.

Zadnji muzej „Noći crkvenih muzeja“ bio je muzej dominikanskog samostana, a predstavljanje je vodio fr. Nikola Mioč koji je predstavio zbirku slika i relikvija koje dominikanski samostan čuva. Dominikanac Mioč skrenuo je pažnju posjetitelja na radove i obnavljanje dominikanske crkve te pokazao slike izvornog izgleda i iskazao nadu dominikanaca prema obnovi crkve u njezinom izvornom obliku.

Noć crkvenih muzeja na sve tri lokacije je bila iznimno posječena no najveću pažnju odnio je relikvijar sv. Filipa Benicija u dubrovačkoj katedrali.

Mario Macan/Dubrovačka biskupija

Popularni Članci