SPOJ ZNANOSTI I PRAKSE Kupa kanalica okupila geologe, keramičare, krovopokrivače, kemičare, znanstvenike i studente

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
U sklopu manifestacije 'Europska noć istraživača' otvorena je izložba 'Kanalica - od gline do kupe' koja je nastala kao rezultat radionica koje su održane od 13. do 17. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku pod vodstvom doc. dr. art. Kristine Kojan Goluža.

Polaznici radionice bili su studenti, keramičari, geolozi, ali i krovopokrivači koji rade na starim dubrovačkim krovovima. Voditeljica projekta Kristina Kojan Goluža navela je kako je projekt bio svojevrsni oblik poticaja mladih na istraživačku karijeru.

- Istraživali smo o starim kupama koje su radili u Njemačkoj i tako smo uspjeli angažirati i druge da sudjeluju u tome pa su se ujedinile praksa i teorija što je i smisao znanosti - kazala je Kojan Goluža dodavši kako su došli i do novih spoznaja koje se odnose na materijal koji je u slučaju izrade dubrovačkih kupa kanalica bio autohtoni, a riječ je o glini iz ovog kraja zbog čega se stvara prepoznatljiva paleta boja.

- Ova izložba okupila je šaroliko društvo ljudi koji su već ranije prepoznali da je kupa naša kulturna baština i da se ona treba očuvati što je jedan od načina da se revitalizira njezina proizvodnja. Izložba je upravo taj pokušaj - kazala je Voditeljica Službe za međunarodne odnose i istraživačke projekte Nikolina Potrebica.

Cilj izložbe bio je osvijestiti javnost o važnosti očuvanja kupe kanalice i pete dimenzije Grada.

Popularni Članci