Zagrebačka komemoracija i oproštaj od velikog maestra: 'Đelo je bio zvučni identitet Dubrovnika' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Sanjin Strukic/PIXSELL
U Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u 12 sati počela je komemoracija za skladatelja, dirigenta i gitaristu Đela Jusića koji je preminuo u 81. godini krajem svibnja u Zagrebu.

Na komemoraciji je govorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da se od Jusića oprašta kao ministrica, ali i kao Dubrovkinja koja je odrastala na njegovim pjesmama. 

- Utemeljio je i vodio Dubrovačke trubadure. Dirljivo je bilo vidjeti i zbor koji se prije dva dana sastao kako bi odali počast ovom velikanu. Neizmjerno smo zahvalni da sve što je učinio za glazbu kod nas i u svijetu. Poštovana obitelji ako postoji utjeha to je glazba koja će uvijek ostati s nama - rekla je ministrica piše 24 sata

Govorio je i Niška Bratoš koji je kazao da je 'glazba ta koja u sebi nosi oznaku svog porijekla, a istovremeno, ako je dobra, obilježava podneblje u kojem je stvorena'. 

- Đelo je postao zvučni identitet grada Dubrovnika i u tom njegovu opusu je puno toga što je dao. Veliki grad uvijek čine veliki umjetnici i njegova djela i Đelo je to uvijek znao. On se vratio svom gradu kad je trebalo i ostao uz njega. Ako se pokušamo na trenutak sjetiti i zatvorimo oči prvo što vam padne na pamet su lula, šarm, vječni zarazni osmijeh - rekao je Bratoš. 

- Žao mi je što više neću imati priliku sjesti kod njega ujutro na kavu na najljepšoj terasi. Đelo može otići spokojan jer će zavijek ostati njegove note čak i kad dođu neke druge mandoline. U ovim teškim danima neka vam bude velika ponos na vašeg brata, djeda, oca - zaključio je Bratoš pišu 24sata.

Posljednji ispraćaj Đela Jusića bit će u četvrtak u 13.35 u Krematoriju na Mirogoju gdje će po svojoj želji biti sahranjen u obiteljskoj grobnici.

Popularni Članci