KORAK BLIŽE KA ZBRINJAVANJU BRANITELJA Na Nuncijati se planira nova pristupna cesta, ali građane za to očito nije posebno briga

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Javna izlaganja o Prijedlogu IV. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika održala su se danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Izmjene i dopune odnose se isključivo na planiranje ribarske luke na lokaciji 'Shell' u okviru luke otvorene za javni promet u Sustjepanu, planiranje nove pristupne ceste stambenom naselju na Nuncijati, planiranje rekonstrukcije Ulice kardinala Stepinca i planiranje prijemosnice Ulice Bartola Kašića kod vrtića u Mokošici.

Stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje DNŽ, a u izlaganju su kazali kako je utvrđeno kako predmetni plan neće imati značaj utjecaj na okoliš.

„Provedbom GUP-a Grada Dubrovnika uočena su ograničenja u planskim rješenjima u smislu nemogućnosti realizacije planiranje luke u Sustjepanu te neadekvatnih infrastrukturnih rješenja na području Nuncijate i Babina kuka radi kojih dolazi do velikih prometnih gužvi te se pokazala potreba za izmjenama i dopunama. Prema zahtjevu Grada, Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima odustalo se od planiranja prijemosnice Ulice Bartola Kašića kod vrtića u Mokošici. Provjerom tehničkih mogućnosti za provedu navedene ulice, utvrđeno je da nije moguća realizacija,“ izjavili su iz Zavoda dodavši kako je pristiglo 38 zahtjeva, a nakon obrade istih je pripremljen Prijedlog plana.

NUNCIJATA

Najzanimljivija točka svakako je pitanje Nuncijate s obzirom da se odnosi i utječe na zemljište za branitelje.

„Za Nuncijatu se planira nova pristupna prometnica sa zapadne strane, a također se planira i izmještanje pristupa s istočne strane Nuncijate kako bi se zaokružio cijeli prometni prsten za cjelokupno područje Nuncijate koje planiramo s Urbanističkim planom uređenja za stambeno zbrinjavanje branitelja. Za predmetne prometnice će biti izrađena i HIA kako bi se procijenio utjecaj na dobra Svjetske baštine. Taj postupak je trenutno u tijeku, nadam se kako ćemo kroz narednih 10-ak mjeseci imati rezultate i usvojen UPU Nuncijata, a s time ćemo imati i sve preduvjete kako bi se ovaj projekt mogao izvesti,“ izjavila je gradska pročelnica Jelena Lončarić.

Po pitanju Nincijate, izrađivači su istaknuli kako je područje Nuncijate područje velike gustoće izgrađenosti s nedovoljno  nekvalitetno razvijenim postojećim cestovnim priključkom na državnu cestu D8 stoga se predmetnim izmjenama i dopunama Grada Dubrovnika planiraju izmjene i dopune prometnog rješenja. Na području Nuncijate ucrtana je nova trasa spojne ceste , priključak gradskog naselja Nuncijata na D8, radi poboljšanja infrastrukturnih, posebno prometnih rješenja te stvaranja preduvjeta a realizaciju stambenog naselja za branitelje na Nuncijati. Predmetna trasa spaja se na prometnicu koja ide trasom dubrovačkog renesansnog vodovoda, ali je ne ugrožava. U svrhu izrade što kvalitetnijeg prometnog rješenja, u Plan su ugrađene smjernice Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela Dubrovnik kojim bi se definirale izvorne nevelete gravitacijskog vodovodnog sustava.

Također je izmješten priključak i skraćena trasa spojne ceste- zapada tvori zadovoljavajući sustav prometa unutar naselja. S obzirom da se trase nalaze u obuhvatu proširene kontaktne 'buffer' zone kulturnog dobra Svjetske baštine nužno će biti procijeniti utjecaj planiranog zahvata na iznimnu univerzalnu vrijednost dobra Svjetske baštine.

RIBARSKA LUKA NA LOKACIJI 'SHELL'

Iz Zavoda su istaknuli kako su u okviru luke otvorene za javni promet Sustjepan ucrtana je stvarna granica obuhvata lučkog lučkog područja izdvojenog bazena otvorene za javno promet Sustpejan – Shell kao infrastrukturno područje na kopnu i u moru namijenjeno za izgradnju ribrarske infra i suprastrukture za potrebe Lučke uprave Grada Dubrovnika. U Odredbama za provođenje utvrđeni su urbanistički uvjeti za realizaciju planiranih sadržaja u okviru buduće ribarske luke (parkirališta, vezovi, glavna građevina, veletržnica, skladištem, hladnjače, uprava, prometnice, operativna obala). Također je ucrtano postojeće pretakalište goriva te je oznaka za benzinsku postaju postavljena na točnu lokaciju.

Unutar obuhvata luke Sustjepan ucrtan je podzemni EKI kabel za spoj ribarske luke na postojeću javnu elektroničku komunikacijsku mrežu sukladno promjenama u sustavu el. Komunikacija. Izvršene su izmjene radi planiranja rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove EKI mreže koja će omogućiti usklađenje sa novim tehnologijama i potrebnom uvođenja boljih usluga s većim brzinama prijenosa podataka. Postojeći čvor Sustjepan je izmješten na točnu lokaciju.

Glavni kolektor otpadnih voda planiran je u važećem dijelu uzduž obale kroz obuhvat ribarske luke Sustjepan  te je izmješten u koridor prometnice.

ULICA KARDINALA STEPINCA

„Smanjujemo profil koji je prema sadašnjem GUP-u preširok kako bi se sveo na jedno realno stanje i mogla rekonstruirati cijela ulica,“ kazala je pročelnica Lončarić kad je u pitanju rekonstrukcija Ulice kardinala Stepinca.

Iz Zavoda su istaknuli kako je temeljem zahtjeva za izradu prostornog plana dopunjen grafički prikaz Prometna i komunalna infrastrukturna mreža. Ucrtan je uži poprečni profil ceste G1 u Ulici kardinala Stepinca sukladno postojećem stanju na terenu radi omogućavanja radova na rekonstrukciji ceste.

Javi uvid traje 15 dana, a prijedlozi i primjedbe se mogu predati zaključno 5. srpnja. Nakon završene Javne rasprave izradit će se Izvješće te konačni prijedlog uputiti na prijedlog Ministarstvu, a nakon suglasnosti Ministarstva, uputit će se na Gradsko vijeće.

Bez obzira što je riječ o izmjenama GUP-a koji se tiču nove pristupne ceste koja je preduvjet za stambeno zbrinjavanje branitelja na Nuncijati, ali i ribarske luke na 'Shellu', odaziv je bio slab, a pitanja i primjedbi nije bilo.  

Fotogalerija uskoro!

Popularni Članci