PRODAN PROSTOR KONZUMA NA PLOČAMA Bivši vlasnik je legendarna tvrtka Dubrovkinja

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: DD
Dubrovkinja, sada pod privatiziranim nazivom Gravosa i dalje djeluje na tržištu nekretnina

Iako većina Dubrovčana misli da je legendarna firma Dubrovkinja davno preminula i da ne postoji, to je daleko od istine. Naime, tvrtka Dubrovkinja, sada pod privatiziranim nazivom Gravosa i dalje je aktivna na tržištu kupoprodaje nekretnina, jer se odavno ne bave nikakvim drugim poslovima. Međutim, nekretnine koje su Gravosi preostale od davnih dana Dubrovkinje danas na tržištu vrijede pravo bogatstvo.

Tako je Gravosa u ljeto prošle godine prodala poslovni prostor na Pločama u kojem dugi niz godina kao zakupac djeluje Konzum. Riječ je o 132 kvadrata prodajnog prostora plus 66 kvadrata skladišnog prostora. Gravosa, točnije njen direktor Pavo Miloglav, potpisao je kupoprodajni ugovor s tvrtkom Kaše 88, koja je za milijun i pol eura postala novi vlasnik atraktivne nekretnine na Pločama. U kupoprodajnom ugovoru stoji na kuća nije zaštićena kao kulturno dobro, pa se novi vlasnik, ako će išta raditi, ne mora bakćati s konzervatorima.

Direktor, odnosno vlasnik tvrtke Kaše 88 je Frederic Charles Hanrez, belgijski biznismen široj dubrovačkoj javnosti poznat kao čovjek koji stoji iza popularnog muzeja ratne fotografije War Photo Limited.

Zanimljivo kako u jednom članku kupoprodajnog ugovora Pavo Miloglav u ime Gravose navodi kako imaju problema s plaćanjem najma prostora od strane Konzuma. Ti su problemi počeli početkom prošle godine, a Konzumu je dan rok do kojeg mora podmiriti obveze. Inače, Konzum je počeo iznajmljivati spomenuti prostor još 2006. godine.

Podsjetimo, velika firma Dubrovkinja u kojoj su radili brojni Dubrovčani početkom pretvorbe i privatizacije dijeli se na četiri tvrtke. Jedna od njih bila je Dubrovkinja Nuova koju je vodio direktor Miloglav. Na kraju priče, Dubrovkinja Nuova je postala dioničko društvo, te je kupnjom većinskog postotka dionica od strane nekoliko fizičkih osoba naposljetku privatizirana (kao vlasnici Gravose ostali su također upisani brojni mali dioničari, njih tristotinjak, koji u praksi ne odlučuju o poslovnim potezima). Nakon što je privatizirana, prestaje biti dioničko društvo i mijenja ime u Gravosa d.o.o. Miloglav je ostao na mjestu direktora, te je i dan danas na toj funkciji, a još jedna osoba koja je radila u Dubrovkinji, i dalje je aktivna u upravi Gravose. Riječ je o Katici Matić.

Gravosa i dalje aktivno djeluje na tržištu nekretnina koje su joj preostale još iz doba Dubrovkinje, a međuvremenu cijene tih nekretnina i njihova vrijednost samo su rasle. Tako je Gravosa točnije njena tvrtka kćer Leno d.o.o., među ostalim, vlasnik atraktivnog prostora pored Karingtonke, koja služi kao parkiralište.

U 2016. godini Gravosa je, gledajući poslovne knjige, poslovala s gubitkom od 1,2 milijun kuna.

Popularni Članci