Mini solarne elektrane u školama i vrtićima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dulist.hr
Kolegij ravnatelja dubrovačkih osnovnih škola i vrtića rezultirao je predstavljanjem projekta “Dura-sell”, odnosno uvođenje mini solarnih elektrana u gradske osmoljetke i dječje vrtiće, donosi Slobodna Dalmacija.

O prednostima “Dura-sella”, posebno u vidu načina korištenja energije iz obnovljivih izvora govorila je direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA Vera Djokaj. Iako su solarne elektrane donekle novost u gradskom obrazovnom sustavu, već dugo su prisutne u kućanstvima i nešto rjeđe u gospodarstvu Dubrovačko-neretvanske županije.

Regionalna razvojna agencija DUNEA tako je već poduprla projekt ugradnje solarnih panela u sedamdesetak kućanstava konavoske općine, a obavljeni su i razgovori s predstavnicima tvrtke “Bana Grad“, koja je, kao zastupnik njemačke korporacije “Energie Park”, pokazala interes za ulaganja u obnovljive izvore energije na nekoliko lokacija na području Dubrovačkog primorja.

Tvrtka “Energie Park” specijalizirana je za projektiranje, proizvodnju i instaliranje fotonaponskih i termalnih sustava i do sada je realizirala više od tisuću projekata, a surađuje s vodećim međunarodnim tvrtkama koje proizvode sustave solarnoga grijanja vode, solarne invertere i monitoring sustava za fotonaponske aplikacije, te s ponuđačima proizvoda za regulaciju i kontrolu sunčeve energije. Pojedinačna je cijena elektropostrojenja “na sunce” oko 165 tisuća kuna, a dostaje za potrebe grijanja i opskrbe toplom vodom škole i vrtića tijekom cijelog dana.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Popularni Članci