MINISTAR OKOLIŠA U DUBROVNIKU Centar za gospodarenje otpadom do 2021. godine, gradnja u Malostonskom zaljevu ostaje u planu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Sastanak župana Nikole Dobroslavića s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem na temu mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom održan je danas, a cilj sastanka je predstavljanje mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze.

„Razgovarali smo o gospodarenju otpadom i utvrdili kako je naša županija u prosjeku po tom pitanju. Utvrdili smo kako je centar za gospodarenje otpadom jedino rješenje za našu županiju. Dinamika realizacije tog projekta ide svojim tijekom. Također, predstavnici gradova i općina su iskazali svoje potrebe, a Ministarstvo iskazalo koje se sve mogućnosti pružaju za financiranje iz EU fondova. Tu nas očekuje dinamičan rad u vremenu koje predstoji. Govorili smo i o Gornjim horizontima kao trajnom problemu ove županije, pitanje istraživanja ugljikovodika u podmorju Crne Gore, kao i o pitanju otpada iz Crne Gore i Albanije,“ rekao je Dobroslavić.

Upravo zbog otpada koji morskim putem zatrpava obalu ministar Ćorić će se u Dubrovniku susresti s ministrima Albanije i Crne Gore.

„Stupili smo u kontakt s kolegama jer smo zajednički suočeni s tim problemom. Zajedničkih akcija po tom pitanju dosad nije bilo i vjerujem kako će sastanak koji ćemo sutra održati pomoći kako bismo došli do nekih zajedničkih zaključaka,“ izjavio je ministar.

Po pitanju centra za gospodarenje otpadom, iznijeli su kako je zajednička procjena kako bi on mogao biti gotov do 2021. godine.

„Ideja je vrlo jasna. Trenutno smo u fazi izrade feasibility studije i očekujemo kako će biti gotova u sljedećih mjesec i pol, dva. Izgradnja centara za gospodarenje otpadom u RH nema alternativu,“ izjavio je ministar Ćorić.

Također, kazao je kako su načelnici općina u županiji informirani o svim natječajima koji su raspisani ili koji će to tek biti kako bi se što uspješnije povukla sredstva iz EU fondova.

„Danas smo iskoristili priliku kako bismo čelnike jedinica lokalne samouprave informirali o našim planovima, objavljenim natječajima kao i onima koji će tek biti objavljeni, a koji će omogućiti da se na prostoru svojih jedinica lokalne samouprave ide u smjeru izgradnje infrastrukture, kako za odvajanje otpada na kućnom pragu, tako i u narednim fazama za izgradnju reciklažnog dvorišta, obavljanje edukativnih radnji, konačnu izgradnju sortirnica," rekao je ministar.

Na pitanje o tome kako se dio struke pobunio protiv građenja turističkih naselja u Malostonskom zaljevu, što je predviđeno prostornim planovima, ministar Ćorić je odgovorio kako 'svaki potencijalni projekt mora zadovoljiti okolišne standarde'.

„U tom kontekstu ću slijediti sugestije mojih sektora za zaštitu prirode i temeljem toga će Ministarstvo formirati svoje mišljenje. Stručnjaci koji će procjenjivati utjecaj ovog projekta na okoliš će dati svoje mišljenje kao i kod ostalih projekata,“ izjavio je Ćorić.

Dobroslavić je kazao kako je Institut za more dao svoje negativno mišljenje, ali kako je 'procedura kojom se određena investicija može uvrstiti u prostorni plan ispunjena'.

Popularni Članci