MIRNI PROSVJED U ZATONU Mještani se okupili usprkos najavi da se zemljište neće prodavati (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Stanovnici Zatona danas su mirnim prosvjedom na Maloj ponti poručili kako se protive prodaji zemljišta u vlasništvu RH putem javnog natječaja s obzirom na to kako strahuju kako će izgubiti jedinu šetnicu koja povezuje Mali i Veliki Zaton. Cilj im je da šetnica opstane i bude uređena kao rekreativna zona. 

Iako je gradonačelnik Mato Franković najavio kako zemljište neće ići u prodaju te kako je s Ministarstvom dogovoreno kako će ono biti poklonjeno Gradu, Zatonjani nisu odustali od prosvjeda. Dubrovački dnevnik upitao je organizatoricu Mariu Haselsteiner zašto se prosvjed održava ako je najavljeno kako zemljište neće ići u prodaju. 

"Sretni smo što je nedugo prije našeg prosvjeda ta vijest stigla do nas, no mi smo isto obećanje dobili 2013. godine, a onda je sad opet iskrsnula priča kako se taj dio prodaje. Ovim mirnim prosvjedom želimo pokazati kako smo uporni da se ostvari ono što se obećalo," izjavila je te dodala kako je prosvjed svojevrsna poruka Ministarstvu. 

"Naša poruka je ta da bi se Vlada i Ministarstvo trebali brinuti za nas građane i prije prodaje državnog zemljišta da je potrebno provjeriti prioritete onih koji ovdje žive. Naša mladost ide u inozemstvo trbuhom za kruhom jer ovdje nemaju te mogućnosti. Ovdje se privatni prioriteti stavljaju ispred javnih i protiv toga se borimo," izjavila je, a oštre poruke uputili su i ostali mještani. 

"Ovo je sramota jer smo mi pod Gradom izgubili sve. To je katastrofa, Zaton je katastrofa. Kazin je što su nam učinili, svi skupa. Prema tome, dajte nam da živimo u miru, slozi, ljubavi i sreći," poručila je mještanka Silvija Oršulić.

Prosvjedu su se priključili i umirovljenici koji žive u mjestu. 

"Nisam mislio kako ću se ovako obraćati, ali sam prisiljen. Drago mi je što smo na demokratski i civiliziran način pokazali kako se znamo izboriti za ono što smatramo pravednim i od našeg interesa. Drago mi je što nas je ova mala čestica zemlje pozvala na okupljanje. Cilj nam je da Mali i Veliki Zaton budu ugodno mjesto za život svih nas, i mladih, i starih," izjavio je mještanin Nikola Puljizević. 

Gradonačelnik Franković za Dubrovački dnevnik je izjavio kako nije riječ o prosvjedu Zatonjana nego 'srđevaca' što je dio mještana negirao noseći transparente kako nisu 'srđevci' nego stanovnici Zatona. Ipak, na prosvjedu su se pojavili predstavnici 'srđevaca', Ljubimor Nikolić i Marko Giljača, kao i predstavnici MOST-a predvođeni predsjednikom stranke Božom Petrovom koji danas boravi u Dubrovniku. 

Popularni Članci