MORA PLATITI ŠTETU Meštar iz Vile Šeherzada popio pet boca Lukšićevog skupocjenog vina pa dobio uvjetnu kaznu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci s rokom kušnje od godinu dana na Općinskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno je osuđen Danilo D. (61) iz Dubrovnika, i to zbog krađe nekoliko boca vina.

Slobodna Dalmacija donosi kako ih je ukrao, ni manje ni više, nego Davoru Ledereru Lukšiću (34), nasljedniku carstva čileanske obitelji hrvatskog podrijetla, čija se vrijednost procjenjuje na golemih dvadesetak milijardi dolara, a po nekim podacima vrijednost njegovih tvrtki u Hrvatskoj je oko 1,3 milijarde kuna.

Dakle, po presudi, Danilo D. je između studenoga 2015. i lipnja 2016. godine, kako to kaže sudska formulacija, "u nakani pribavljanja nepripadne imovinske koristi", iz podrumske prostorije u "Villi Šeherezadi" u Dubrovniku, u kojoj se nalaze hladnjaci za vino, uzeo i popio ukupno najmanje pet boca bijelog vina.

Utvrđeno je da je Danilo popio bocu sorte "Majorum Pouilly Fumem", zatim bocu sorte "Pur Sang Poully Fume - D. Dagueneau" te još tri boce bijelog vina nepoznate sorte. Sva su vina, utvrdio je sud, vrijedna najmanje 2560 kuna, a u vlasništvu su Davora Lukšića. 

Osim uvjetne presude, Danilu D. sud je odredio da mora milijarderu u roku od četiri mjeseca od kad presuda bude pravomoćna platiti tih nešto više od dvije i pol tisuće kuna. Ako to ne napravi u tom roku, sud mu može opozvati uvjetnu presudu. No, s obzirom na to da u presudi stoji da se "s preostalim dijelom imovinskopravnog zahtjeva oštećenik upućuje u parnicu", može se zaključiti da Lukšić smatra da su vina još skupocjenija od sudske procjene, piše Slobodna Dalmacija.

Iako se u presudi ne spominje u kojem je svojstvu 61-godišnjak počinio krađu, nije teško pretpostaviti da je to napravio dok je bio dio zaposlenog osoblja u "Šeherezadi" jer teško da bi bilo tko "s ulice" imao neometan pristup vili i njezinu vinskom podrumu. Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje kako je riječ o meštru zaposlenom u vili.

Okrivljeni je na suđenju u cijelosti priznao krađu onako kako ga je ODO Dubrovnik i optužio. U svojoj je obrani kazao da mu je žao zbog toga što se dogodilo i da mu je imovinsko stanje loše, budući da ima bolesnu suprugu i dijete s poteškoćama u razvoju. Sam je zamolio sud da mu odobri duži rok, odnosno najmanje četiri mjeseca za podmirenje štete Lukšićima kako bi mogao od svoje plaće izdvojiti taj novac.

Popularni Članci