MUKE POMORACA Hrpa papira, hotelska samoizolacija i najmanje četiri negativna testa na koronavirus prije ukrcaja na brod

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , FB, DD
Pandemija koronavirusa zaustavila je život na zemlji, uništila, ali i zakomplicirala brojna zanimanja među kojima i posao pomoraca.

Kada je kriza izbila mnogi su pomorci silom prilika ostali zatočeni na svjetskim morima čak i nakon isteka ugovora. Sve se dodatno pogoršalo zbog zatvaranja granica stoga se nisu mogli ni iskrcati. Zbog koronavirusa brodarska industrija trpi velike gubitke, a veliki dio pomoraca, poput onih koji rade na kruzerima, je ostao bez posla.

Oni koji trenutno plove suočeni su s brojim izazovima. No, pomorci su navikli da je njihov kruh teško zarađen pa svojevrsna izolacija od vanjskog svijeta i ne pada toliko teško.

Dubrovački pomorac Božo Lazarević koji se trenutno nalazi u Koreji prije ukrcaja na LNG tanker prošao je strogu proceduru o čemu nam je ispričala njegova supruga. Naime, plovidba za vrijeme pandemije koronavirusa postrožila je proces odlaska na brod pa pomorci moraju uložiti nešto veće napore pri odlasku na posao.

Nakon što su skupili svu dokumentaciju, Božo Lazarević se dva puta testirao na koronavirus u Hrvatskoj, a po dolasku u Koreju također je testiran. Rezultati testiranja morali su biti naravno negativni, no bez obzira na to što je uvjet ispunio potrebno je provesti 14 dana u samoizolaciji nakon čega će ponovno biti testiran.

STROGA I DUGOTRAJNA PROCEDURA

- Njegova agencija nam je poslala upute za izdavanje vize. Bez obzira na to što je napravio testiranje na koronavirus, liječnik je morao pobrojati sve simptome pa kasnije s tim papirom smo išli kod sudskog tumača prevesti na engleski. Zanimljivo je što su tražili kopiju osobne iskaznice od sudskog tumača što je i njih iznenadilo jer u svojoj praksi to nikad nisu radili – govori Dženita Lazarević te pojašnjava kako su svi dokumenti morali biti originali. Testiranje na COVID-19 u Hrvatskoj je obavljeno tijekom prikupljanja dokumenata, a zadnje dan prije putovanja.

- Dobro je što je pomorcima omogućeno testiranje i u Dubrovniku tako da su rezultati gotovi isti dan. Inače, osoblje u našoj COVID ambulanti je jako ljubazno i susretljivo što znatno olakšava ovu složenu proceduru – naglašava Lazarević.

Nakon što je Božo Lazarević stigao u Koreju ponovno je testiran u Zračnoj luci te je upućen u hotel s pet zvjezdica gdje, prema riječima njegove supruge, ne smiju izaći niti na hodnik jer je sve pokriveno kamerama, a ako prekrše karantenu, dodaje ona, odmah ih se deportira.

- Na ulasku je dobio aplikaciju u koju unosi kako se osjeća svakoga dana i ima li neke simptome, osim toga dobio je i paket u kojemu se nalazi toplomjer, zaštitne maske, dezinficijensi, vrećice za smeće, a tu su šugamani i posteljina. Iako sami moraju mjeriti temperaturu svaki dan ih obiđe medicinsko osoblje obučeno u zaštitna odijela te provjeravaju imaju li simptome na koronavirus – pojašnjava Dženita Lazarević dodavši kako imaju tri obroka dnevno koji su zapakirali kao i pribor za jelo, a mogli su i sami ponijeti hranu jer je korejska specifična.

Nakon 14 dana izolacije dubrovački pomorac će ponovno, po četvrti put, prije ukrcaja na brod biti testiran na COVID-19. Sve to plaća im poslodavac.

- On se osjeća dobro jer je navikao boraviti doma, ali nekim njegovim kolegama psihički teško pada ta zatvorenost. Trebao bi provesti na brodu četiri mjeseca, ali pitanje je što će biti u svijetu za to vrijeme jer se okolnosti stalno mijenjaju – zaključila je za Dubrovački dnevnik Dženita Lazarević.

REPARTICIJA POMORACA i GRANICA IZDRŽLJIVOSTI

ITF Koordinator Inspektorata i Voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić smatra kako je trenutna situacija pomoraca, a vezano za posljedice COVID – 19 i nemogućnosti repatrijacija, poprilično zabrinjavajuća.

„Pandemija trenutno ima svoja žarišta u svijetu te su smjene vrlo ograničene i vrlo ih je teško organizirati. U prvom redu, veliki broj trgovačke flote se nalazi na dalekom istoku, gdje praktički imamo samo Hong Kong kao jedinu konstantu koja ima mogućnost iskrcaja pomoraca. Ostale države su mahom zatvorile svoje granice, te nije moguće iskrcati niti pomorce koji imaju ozbiljne medicinske probleme. Slična situacija je i s Afrikom i Južnom Amerikom. Uz to se javljaju problemi nedostatkom  komercijalnih letova i karantenama koje pomorci trebaju odraditi prije odlaska doma“, naveo je Perić te dodao kako su pomorci širom svijeta postali „zatočenici svoga posla, nerijetko potpisujući drugo, pa i treće produženje ugovora“.

„S druge strane, veliki broj pomoraca čeka svoj ukrcaj i ostvarivanje novih prihoda  nakon što su doma proveli znatno duži period nego su planirali. Vrlo frustrirajuća i nevjerojatna je činjenica da su se vlasti velikog broja država oglušile na ovakvu krizu i još ne pokazuju nikakve znakove solidarnosti, dok u isto vrijeme očekuju nesmetanu trgovinu i promet robom. Iako je jasno da su pomorci kao specifičan poziv, izdržljivi i pripremljeni na teške i nepredvidljive aspekte posla, postavlja se pitanje do kada , kolika je ta granica izdrživosti, i što se treba dogoditi da bismo spriječili neželjene scenarije kojima smo na pragu“, zapitao se Romano Perić.

SINDIKAT POMORACA KAO SERVIS INFORMACIJA

„Mi u Sindikatu pomoraca Hrvatske i ITF-u svakodnevno zaprimamo pozive pomoraca i njihovih familija. Pružamo im informacije, asistiramo gdje možemo te vršimo pritisak na one relevantne čimbenike gdje postoji i najmanja nada da bi moglo uroditi plodom. U redovnom smo kontaktu i s kompanijama, i većina dobrih kompanija također ulaže ogromne napore za smjene pomoraca jer niti njima nije u interesu držati pomorce koji su očajni, na izmaku snaga, demotivirani i nerijetko bolesni“, istaknuo je ITF Koordinator Inspektorata i Voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić te se osvrnuo na cruising industriju koja prema njegovom mišljenu trpi nesagledive gubitke

„Ogroman je gubitak radnih mjesta. Sada je to već pitanje opstanka za većinu kompanija iz tog segmenta. Veliki broj naših pomoraca s kruzera se uspio vratiti, ali imamo informacije o određenom broju naših pomoraca koji su zapeli uglavnom na Dalekom istoku. Što se tiče ukupnog broja hrvatskih pomoraca koji su zatočeni na svjetskim morima, broj je alarmantan jer se sada već radi o kompletnim posadama. Ne mogu s točnošću tvrditi, ali se radi o tisućama. Također, izrazito smo zabrinuti zbog krize i zbog gubitaka posla, i vrlo je nezahvalno procjenjivati budućnost i način izlaska iz krize. Činjenica je da i ako se stvari krenu na bolje, bit će potrebno najmanje godina - dvije da se situacija normalizira na približan stupanj kakva je bila prije“, zaključio je Romano Perić za Dubrovački dnevnik.

*Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik Petkom

Popularni Članci