PLAVA ČISTKA Prikupljeno preko 200 kg otpada na Lokrumu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Rezervat Lokrum
Organizirana je akcija čišćenja na otoku Lokrumu u sklopu Svjetskog dana čišćenja (‘World CleanUp Day’) i Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja jučer u jutarnjim satima. 

Akcija je započela u 09:00 sati, u njoj su sudjelovali članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik, Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split i Udruga Sunce,  koji su očistili podmorje uvale Portoč i pritom izronili oko 80 vreća otpada iz mora težine preko 100 kg.

Izronjeni otpad je sljedećeg sastava: plastični otpad cca 20%, limenke, 50% , staklo, 15% i metal 15%. Na kopnu je u akciji sudjelovao veliki broj udruga s područja Grada Dubrovnika, od HPD Snježnica, DPOL, Green Sea Safari, Crveni križ, Dubrovnik, Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik, članovi UR instituta, studenti Sveučilišta u Dubrovniku i brojni drugi sugrađani.

Na otoku uz same rubove stijena i uvalama je pritom prikupljeno oko 110kg otpada, pretežno plastike, stakla i jedna manja količina metala.

Za odvoz otpada pobrinula se tvrtka Cian, a za sigurnost i nesmetano ronjenje pobrinuli su se djelatnici Rezervata Lokrum, Lučka kapetanija i Crveni križ Dubrovnik. Ova akcija čišćenja dio je i društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji provodi Coca-Cola u Hrvatskoj. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode: rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

Čistka je odrađena u organizaciji Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Zelenu i Plavu Čistku u suradnji s Rezervatom Lokrum.

Popularni Članci