'NUNCIJATA JE ZAKORAČILA U 21. STOLJEĆE' Gradska organizacija HSS-a Dubrovnik o postavljanju javne rasvjete

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GO HSS Dubrovnik
Gradska organizacija HSS-a Dubrovnik uputila je priopćenje. Tekstst priopćenja prenosimo u cijelosti.

Kada  je GO HSS-a Dubrovnik u priopćenju od 08. veljače ukazala na zapostavljanje stanovnika Nuncijate, a potaknuta postavljanjem javne rasvjete koalicijskim partnerima na Gornjem konalu, gradska organizacija HDZ-a nas je u medijima od 14. veljače prozvala demagozima, populistima i osobama koji obmanjuju stanovnike Nuncijate. Tada je HSS pozvao vladajuće da na vrhove ulica koji čine spoj sa magistralom postave javnu rasvjetu koja bi uvelike povećala vidljivost i sigurnost ovog dijela magistrale, a cijeli plan prijedloga je potkrijepila i slikama.  U tekstu koji je HDZ tada objavio u medijima pored vrijeđanja naveo je i da HSS nije ništa napravio za svoga mandata što je bila još jedna laž. Mislimo da javnost mora znati da su projekti asfaltiranja Nuncijate i Gornjeg konala upravo amandmani HSS-a iz vremena kada je u Gradskom vijeću sjedala gđa Mira Buconić. I ipak smo, prema riječima HDZ-a,  bili i demagozi i nesposobni, a i obmanjivali smo stanovnike Nuncijate.  Tvrdili su također da Grad ne može ništa napraviti jer je sve u nadležnosti Hrvatskih cesta i pozivali se na veliki projekt kompletne rekonstrukcije magistrale! 

Danas, dva mjeseca iza ponuđenog rješenja HSS-a, svjedoci smo da vladajući ipak mogu postaviti rasvjetu na magistrali,  te da su HDZ-u puna usta samohvale što su uveli Nuncijatu u 21 stoljeće! Ne znamo bi li se smijali ili plakali nad takvom konstrukcijom, ali smo u svakom slučaju zahvalni što nas se poslušalo.

U međuvremenu je HSS uputio dopis Hrvatskim cestama o nadležnosti  za održavanje državnih cesta i uređenje pješačkog prometa unutar naselja, gdje smo dobili slijedeći odgovor iz Sektora za održavanje i promet :

1.       Člankom 27. Zakona o cestama (NN 84/11, 22/13, 54/13 , 148/13 i 92/14), jednoznačno je određeno da pravna osoba koja upravlja javnom cestom koja prolazi kroz naselje ne održava sustav za odvodnju ako je dio mjesne kanalizacijske ili kanalske mreže,  javnu rasvjetu, zelene površine, drvorede i samostalno ukrasno grmlje,  pothodnike i nathodnike u funkciji pješačkog prometa,  biciklističke i pješačke staze izvan kolnika,  tramvajske, odnosno željezničke pruge, niti poslove čišćenja javnih cesta, osim čišćenja snijega.

2.       Člankom 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15 i 108/17), određeno je kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i suglasnost ministarstva nadležnog za poslove prometa, uređuju promet na dijelu državne ceste na svom području te tako, među ostalim određuju  promet pješaka, zone smirenog prometa, postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake na opasnim mjestima, pješačke zone, sigurne pravce za kretanje školske djece, posebne tehničke mjere za sigurnost pješaka i biciklista u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova, igrališta, kino dvorana i sl. Za napomenuti je kako pri tome, Hrvatske ceste d.o.o., kao upravitelj državnih cesta, sudjeluju u rješavanju problematike uređenja prometa na državnim cestama, a osobito u dijelu koji se odnosi na ocjenu prometnih rješenja u postupcima izmjene postojećeg stanja prometne signalizacije i opreme.

Sad kad je neupitno da neke stvari Grad ipak može napraviti, GO HSS-a smatra da se ne smije stati sa osvjetljivanjem magistrale, nego još jednom pozivamo gradske vlasti da do početka lipnja 2018 god. osvijetle i ostali predio magistrale postavljajući rasvjetna tijela na vrhove svih ulica koje čine spoj sa magistralom od mosta do skalina za Bosanku.

Svi znamo da projekt kompletne rekonstrukcije magistrale neće započeti još barem 3-4 godine, a do tada će dodatna rasvjeta uvelike pridonijeti sigurnosti djece, odraslih, starijih i gostiju koji hodaju neosvijetljenom magistralom. Također s obzirom da su rasvjetna tijela postavljena na dio magistrale, jednako molimo da se što prije osigura pješački prijelaz koji je podjednako bitan za sigurnost svih pješaka.

Nakon toga se opet pohvalite, kad nam djeca budu bar malo sigurnija,  nećemo imati ništa protiv,

Popularni Članci