'OČISTILI' CRKVU NA JEZUITIMA Uzinić govorio o kušnji i đavlu, evo što je kazao o slikavanju polugole Beograđanke (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovačka biskupija danas je 'očistila' crkvu sv. Ignacija na Jezuitima od, kako su kazali, svetogrđa koje je počinjeno dok je dubrovački fotograf Stijepo Brbora fotografirao u istoj polugolu Beograđanku pa je održan euharistijski sat klanjanja kao i slavljena sveta misa. Osim toga, blagoslovljena je i sama crkva.

Dubrovački biskup Uzinić je čitao ulomke iz Biblije u kojima se prije svega spominju kušnje, grijeh i zlo, a u svojoj propovijedi se osvrnuo na istu tematiku, korizmeno vrijeme i Isusov odlazak u pustinju.

„Tamo ga je nakon 40 dana posta iskušao đavao. Evanđelisti nam kažu kako je Isus pobijedio kušnju i kako je nakon toga započeo svoje javno djelovanje. No, time nisu završene Isusove kušnje. Kažu kako je broj 40 znak za puninu. Na neki način sažima čitav Isusov život koji je proživio među nama prolazeći kroz kušnje. Nisu završile kušnje jer đavao je veoma lukav i uporan. Kad vidi kako ne uspijeva, on ne odlazi, ne odustaje, nego se samo povlači do sljedeće prilike. Ta prilika u Isusovom slučaju, a bilo je ih puno, je i ona koju nam je prenijelo današnje Evanđelje. Čuli smo kako je Isus istjerao đavla iz čovjeka koji je bio nijem. Činilo se kako je i u tom slučaju đavao pobijeđen, ali nije. On koji je u jednom čovjeku bio nijem, u drugima kuša Isusa. Optužuje ga kako on vjeruje u njegovo ime i traži od njega znak s neba. Ovo traženje znaka kao kušnja se često ponavlja u Isusovom slučaju, a pojavit će se i kada bude raspet na križu. Čut ćemo, prema Markovoj verziji, ono –spasi sam sebe, siđi s križa da vidimo i povjerujemo. Isus je i ovaj put, kao što će to učiniti na križu, odolio kušnji. Ostao je na križu. Đavao je htio da Isus pokaže moć oholosti. Umjesto da se nametne, Isus se daruje, do kraja, do smrti na križu. Križ je konačna objava Isusove beskonačne i bezuvjetne ljubavi. On je bio konačna pobjeda nad đavlom i njegovim kušnjama. No, to ne znači kako đavao i dalje ne želi kušati i ne pokušava,“ izjavio je Uzinić.

U tom kontekstu je kazao kako 'u vremenu i svijetu u kojem živimo je teško konkurirati đavlu'.

„U vremenu i svijetu u kojem živimo mi đavlu ne možemo sami konkurirati. Ali zahvaljujući Isusovoj pobjedi imamo nadu. Isus je u svom primjeru pobjede nad kušnjama pokazao kako je jači, savladao ga je u pustinji i još puno puta, kako bi ga konačno savladao na križu,“ kazao je Uzinić.

Osvrnuo se i na događaj fotografiranja u spomenutoj crkvi.

„Isus nije dao da ga zavedu kušnje i da na uvrede odgovori istom mjerom. Mjera njegove 'osvete' je služenje u ljubavi do kraja. Mjera njegove 'osvete' je križ. Neka to u svim kušnjama, uključujući i ovu s kojom se mi suočavamo, bude i put svih nas koji smo njegovi. Jer to je jedini način da, uz njegovu pomoć, i mi sami odolimo iskušenjima i da s njim budemo i ostanemo njegovi znajući, kako u našem slučaju, vrijedi ono pravilo – tko nije samnom, protiv mene je i tko samnom ne sabire, rasipa. Hvala vam što ste s Isusom i što svojom večerašnjom prisutnošću zajedno s njim sabirete ono što su neki pokušali raspršiti,“ kazao je Uzinić.

Popularni Članci