'NISMO SE ODVAJALI JEDAN OD DRUGOGA' Otkriven mural koji priča o nepokorenoj mladosti i neizbrisivom prijateljstvu (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Izuzetno dirljivo bilo je danas poslijepodne na Babinom kuku na otkrivanju murala posvećenog stradaloj mladosti u Domovinskom ratu. Autori murala su branitelj Robert Robo Curić i talentirani Vlaho Bupić koji su oslikali skretanje u Mostarskoj ulici, a priča koja iza njihovog rada stoji itekako je emotivna.

Naime, mural prikazuje stradale branitelje i dubrovačku mladost Marija Papca i Pera Nenadu. Jedan mural prikazuje portret Pera Nenade, a drugi Marija Papca koji se nalazi na motoru sa svojim prijateljem Robom Curićem koji je inicirao ovaj projekt. Taj je mural nastao prema originalnoj fotografiji legendarnog fotoreportera Mila Kovača koji je nazvao 'Nepokorena mladost'. Upravo taj natpis, uz murale, danas stoji na skretanju za Mostarsku ulicu, na mjestu na kojem je Papac stradao.

Robo Curić je za Dubrovački dnevnik istaknuo kako je to bilo neizbrisivo prijateljstvo koje se nikada ne može zaboraviti.

„Ovaj mural je priča o prijateljstvu koje traje od početka Domovinskog rata na Babinom kuku. U počecima smo sva trojica bili skupa, u istoj postrojbi specijalne policije. Zajedno smo išli na bojišta 90-ih. Nismo se odvajali jedan od drugoga. Pero je nastradao tijekom prvih akcija u Komolcu, a Mario ovdje, u prometnoj nesreći. S njim, na motoru,  naslikan sam ja. Mural je nastao po fotografiji koju je snimio pokojni Milo Kovač koji nas je fotografirao točno tu gdje je Mario poginuo,“ kazao je Curić dodavši kako mural priča priču o prijateljstvu s Babinog kuka i o braniteljima koji dolaze s tog područja.

„Sve ovo je jako dirljivo kako za mene, tako i za moje prijatelje, za branitelje s Babinog kuka, za njihove obitelji, ali i za sve one koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Ljudi su ovu našu ideju i rad dosta dobro prihvatili. Drago mi je što smo ovo napravili zbog mojih stradalih prijatelja i svih branitelja, ali i što je ovo područje sada uređeno,“ kazao je Curić.

Uz puštanje hrvatske himne, branitelj Željko Gustin Žika podigao je hrvatsku zastavu, nakon čega je otkriven mural, uz pljesak, suze, ali i ponos i oduševljenje okupljenih, njih stotinjak. Među njima su se tako našli branitelji, njihove obitelji i prijatelji, stanovnici Lapada, ali i gradonačelnik Mato Franković te zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić. Župnik crkve sv. Mihajla don Robert Čibarić je izmolio odrješenje za sve poginule branitelje i održao prigodni govor.

Reakcije sugrađana su itekako pozitivne jer nije to još jedan običan mural. To je mural koji priča posebnu priču; priču o hrabrosti, priču o zajedništvu, priču o prerano izgubljenoj mladosti. On priča priču o prijateljstvu koje je prerano prekinuto, ali se nikada ne može zaboraviti. I zbog toga ima nemjerljivu vrijednost.

Popularni Članci