SLIKAR KOJI DUBROVNIK DOŽIVLJAVA NA DRUGAČIJI NAČIN Otvorena retrospektivna izložba Toma Gusića (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
'Dva pogleda unatrag' naziv je izložbe Toma Gusića koja je otvorena u utorak u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Ovom velikom retrospektivnom izložbom koju čine dvije cjeline, Tomo Gusić, kako ga nazivaju slikar 'gradobraza', se osim slikarskim umijećem, po prvi put predstavlio svojim grafičkim dizajnom. Ravnatelj Umjetničke galeriji Marin Ivanović kazao je kako je izložba "doista posebna u svakom smislu" te da se dugo čekalo na njezinu realizaciju.

- Gospar Tomo se ne voli nametati svojim slikarstvom i on to radi, reklo bi se, za sebe. Zanimljivo je kako nikada nije želio izalgati svoj grafički opus kojega vidimo večeras po prvi put. Štoviše, odrekao ga se na neki način govoreći kako je to radio samo za novce - kazao je ravnatelj Umjetničke galerije naglasivši kako izložba, koja je prema Ivanovićevim riječima gusta i zasićena, prikazuje cijeli životni opus autora koji je volio Dubrovnik i njemu posvetio stvaralaštvo.

Kustos izložbe, Antun Karaman, je podijelio slikarski opus umjetnika u sedam cjelina: mrtva priroda, Grad, Stradun, procesija, vrt, portret i akt. 

- Tomo je drugačiji jer ovakvog slikarstva nema. Jedini on doživljava Dubrovnik na ovaj način i svaki od tih motiva ima svoj poseban kolorit i emotivan odnos prema sadržaju što ga čini različitim i jedinstvenim - kazao je kustos Antun Karaman dok je Marija Tonković podsjetila na grafičku komponentu Gusićeva umjetničkog izražavanja.

- Drugi put, kad budete gospara Toma vidjeli u Talira ili, kako se sad zove, Tinela, kad 10. srpnja zavijori barjak Dubrovačkih ljetnih igara, kad pasa autobus od Atlasa, ili kad pođete u Zagreb na koncert u dvoranu Vatroslava Lisinskog, sjetite se gospara Toma jer to su njegovi motivi - poručila je kustosica Marija Tonković.

Tomo Gusić je rođen 25. studenog 1931. godine u Prnjavoru. Maturirao je 1949. u Dubrovniku, a u međuvremenu je pohađao školu crtanja Iva Dulčića, te upisao studij arhitekture na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1957. godine, a 1959. je završio specijalku. Krajem šezdesetih godina 20. stoljeća, Tomo Gusić po prvi put osmišljava cjelokupni vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara u svim varijantama potrebnim za marketing: od znaka, plakata, dnevnih plakata, tjednih plakata, programa, tjednih programa, ulaznica, bannera, oglasa, plakata za prodaju itd. Sredinom 60-ih u Zagrebu je radio kao grafički urednik tjednika Telegrama, te sve do 1981. kao likovni urednik u „Školskoj knjizi“ kada se i vraća u Dubrovnik. Grafički i likovno oblikovao je i izdanja Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ (1967.–85.), ali i turističke agencije „Atlas“ i brojnih drugih.

Izložba 'Dva pogleda unatrag' ostaje otvorena do 10. ožujka 2019. godine.

A.Č.

Popularni Članci