OTVORENO PISMO IZ DUBROVAČKE BOLNICE: Pojedini mediji nas kleveću i narušavaju povjerenje između doktora i pacijenata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Liječničke udruge uputile su otvoreno pismo koje potpisuju prim. mr. sc. Žarko Vrbica (Hrvatski liječnički zbor, podružnica Dubrovnik), prim. mr. Srećko Ljubičić (Hrvatska liječnička komora, Povjerenstvo DNŽ), mr. Dragutin Petković (Hrvatska udruga bolničkih liječnika, podružnica Dubrovnik) i dr. med. Davor Grilec (Hrvatski liječnički sindikat, podružnica Dubrovnik) koje prenosimo u cijelosti. 

Opet smo svjedoci bombastičnih natpisa o grijesima hrvatskog zdravstvenog sustava i Opće bolnice Dubrovnik. I opet se susrećemo s člancima u kojima su pojedini postupci medicinskog osoblja opisani kao liječnička greška ili pogrešno liječenje bez primjerene pravne ili medicinske kvalifikacije navedenog, a uz istodobno iznošenje punog imena i prezimena liječnika ili ustanove u kojoj je provedeno liječenje.

Vjerujemo da bar dio ovih natpisa proizlazi iz nepoznavanja materije i poistovjećivanja; nezadovoljstva bolesnika, neželjenog ishoda liječenja i liječničke greške. Kako bi se izbjegle paušalne ocjene, ovim putem želimo upoznati i upozoriti medije i svu zainteresiranu javnost da postoje bitne razlike između navedenih pojmova.

Svjesni smo kako mediji povećavaju tiražu iznošenjem senzacionalističkih članaka i negativnosti jer je to znatno lakše od provođenja pravog istraživačkog novinarstva koje otkriva probleme i nudi njihovo rješavanje uz argumentirani pristup utemeljen na preciznoj obradi provjerenih podataka. Naime, svaka zdravstvena ustanova ima sustav nadzora i unutarnje kontrole koji su u mogućnosti dati mjerodavne informacije. U slučaju dalje nedoumice postoje liječničke udruge koje se također mogu konzultirati za provjeru dobivene informacije. Na koncu, svaki novinar ima pravo konzultirati neovisne vještake odgovarajuće medicinske struke. Također, sve liječničke udruge imaju svoja tijela u vidu etičkih povjerenstava ili sudova časti koja su spremna procesuirati svaku dokumentiranu predstavku i dati stručno mišljenje, a koje se opet može provjeriti kod neovisnih stručnjaka.

Navedeni površni novinarski pristup je neutemeljeni senzacionalizam s elementima klevete uz objavu netočnih i neprovjerenih informacija koje unose zabunu i nemir kod korisnika zdravstvenog sustava, koji je unatoč brojnim problemima i dalje po rezultatima visoko na ljestvici u usporedbi s drugim sličnim sustavima. U takvoj je poziciji i naša najveća zdravstvena ustanova Opća bolnica Dubrovnik.

Kako za sada ne vidimo naznaka promjene postojeće prakse, dužni smo upozoriti sve aktere da ćemo se ubuduće oštro suprotstaviti objavljivanju netočnih informacija i  javnom narušavanju integriteta liječnika i zdravstvene struke. Tražit ćemo primjereno sankcioniranje istih. Naime, već smo za liječnike ugovorili Policu osiguranja pravne zaštite u slučaju povrede časti i dobrog imena, a koja uključuje i odštetne zahtjeve zbog povrede istog.

Za uspješnost liječenja iznimno je bitan pozitivni odnos povjerenja između liječnika i bolesnika. Međutim, kada je to povjerenje narušeno rezultati liječenja nisu ni približno tako dobri, unatoč primjeni najmodernijih dijagnostičko i terapijskih postupaka. Zakonodavac je upravo zbog toga predvidio sankcioniranje objave netočnih, neprovjerenih ili pak lažnih informacija.

Želimo nastaviti pozitivnu suradnju s medijima jer imamo isti cilj: poboljšanje zdravstvene skrbi i općenito zdravlja svih skupina stanovništva. Budimo partneri u očuvanju Opće bolnice Dubrovnik i poboljšanju zdravstvenog sustava. Radimo zajedno na sustavu kontrole i podizanju kvalitete, a sve na dobrobit i sigurnost naših sugrađana - pacijenata, stoji u pismu. 

Popularni Članci