Nema zainteresiranih za otvaranje butige u povijesnoj jezgri, ovo su zakupoprimci prostora Biskupije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Dubrovačka biskupija trenutno upravlja s 20 poslovnih prostora čiji zakup pokriva oko 25% ukupnih rashoda Biskupije.

Upravljajući poslovnim prostorima Biskupiji je, s jedne strane važna financijska dobit kojom biskupija pokriva dio troškova svog pastoralnog djelovanja, ali s druge strane važno nam je i aktivno sudjelovati u stvaranju što kvalitetnije i održive ponude u Gradu, kao i voditi interesa o zaposlenicima i obiteljima kojima bi korištenje ovih poslovnih prostora bio izvor prihoda.

Dubrovačka biskupija objavila je 15. prosinca 2017. godine poziv za iskazivanje interesa za zakup sedam poslovnih prostora. Za ponuđene prostore pristiglo je ukupno 49 prijava. Unutar Ordinarijata biskup je imenovao povjerenstvo koje je detaljno razmotrilo sve pristigle prijave i temeljem ispunjenog obrasca i popratne dokumentacije za svaki prostor izabralo najpovoljnije ponude. Uzimajući u obzir, uz visinu najma, i poslovno stanje mogućeg zakupnika, kao i planiranu djelatnost.

Prostori koji su već bili u posjedu ranijih zakupoprimaca, ponuđeni su prvo njima, kako bi i oni, ukoliko su zainteresirani, dali ponudu za naredno razdoblje zakupa.

Dubrovačka biskupija i s njom povezane pravne osobe sklopile su ugovore o zakupu za razdoblje od 5 godina sa sljedećim pravnim osobama. Ovisno o djelatnosti, veličini i poziciji, prosječna cijena zakupa ovih prostora je oko 500 kuna po kvadratu, od čega će Dubrovačka biskupija uprihodovati mjesečno oko 50.000 kuna neto.

  1. Za prostor na adresi Lučarica br. 2 – desno, koji je u trenutku prikupljanja ponuda bio prazan, sklopljen je ugovor s tvrtkom KARMELICE j.d.o.o. koja tu namjerava obavljati djelatnost trgovine slastica, zamrznutih proizvoda i mandarina.
  2. Za prostor na adresi Lučarica br. 2 – lijevo, koji je u trenutku prikupljanja ponuda bio prazan, sklopljen je ugovor s trgovačkim obrtom ARTIŽAN koji tu namjerava obavljati djelatnost proizvodnje i prodaje ručno rađenih suvenira.
  3. Za prostor na adresi Đorđićeva br. 2, sklopljen je novi ugovor s dotadašnjim zakupnikom IDILA PLUS d.o.o., koji tu obavlja ugostiteljsku djelatnost.
  4. Za prostor na adresi Nikole Božidarevića br. 10, sklopljen je novi ugovor s dotadašnjim zakupnikom ugostiteljskim obrtom "BARACUDA".
  5. Za prostor na adresi Uz Jezuite br. 4, sklopljen je novi ugovor s dotadašnjim zakupnikom; trenutno u zakupu Artstudia - Atelier Pavica, koji tu obavlja djelatnost izrade i prodaje slika i originalnih predmeta primijenjene umjetnosti.

Za prostor kuhinje u zgradi Biskupskog sjemeništa na adresi Poljana Ruđera Boškovića br. 6 u tijeku je potpisivanje ugovora s tvrtkom Mali Dubrovnik d.o.o. na razdoblje od dvije godine, a koji bi tu obavljali ugostiteljsku djelatnost, a za vrijeme trajanja školske godine pružali i uslugu prehrane za učenike.

Prostor na Svetoj Mariji, na adresi Od Kaštela 11, prije je bio stambeni prostor, a ovim oglasom je po simboličnoj cijeni od sto kuna ponuđen za otvaranje trgovine mješovite robe i prehrane, s ciljem pomoći ljudima koji žive u tom dijelu Grada. Nažalost, nismo dobili niti jednu ponudu za obavljanje te djelatnosti u tom prostoru.

Odgovornim i transparentnim upravljanjem svojim materijalnim dobrima Dubrovačka biskupija pokriva svoje redovite troškove. Dok uz različite pastoralne projekte, svojim djelovanjem nastoji podizati kvalitetu života u našem Gradu i poticati revitalizaciju stare gradske jezgre. S tim ciljem, u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, obnovljena je palača u Pustjerni, gdje su početkom ove godine useljene mlade obitelji.

Popularni Članci