Pa nek' živi, živi Dubrovački zimski festival

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Ovih dana kada se broje boravci i noćenja u Dubrovniku, broji se i konačna zarada te rekapitulira poslovanje posebno onih koji su zakupili adventske kućice.

Još mjeseca dana prije samog početka četvrtog po redu Zimskom festivala u Dubrovniku počela su naklapanja s raznih strana od toga kako će izgledati ukrasi u povijesnoj jezgri, hoće li festival li biti uspješan, koliko će biti kućica, kako će ih rasporediti, tko će svirati na koncertima i slične, manje ili više važne, možebitnosti o kojima se u jednom trenutku počelo teoretizirati kao o univerzalnom lijeku za smrtonosnu bolest.

Neosporna činjenica je kako Dubrovnik jako dobro živi ljeti od turizma te da se turistička sezona znatno produžila zbog čega Grad bilježi izvrsne brojke. No, ne treba te rezultate olako uzimati kao da su pali s neba već su proizvod dugogodišnjeg rada i planiranja. Kao protuteža dobroj ljetnoj sezoni nametnula se potreba da se i zima u Dubrovniku iskoristi za zaraditi. Tako se krenulo s idejom Dubrovačkog zimskog festivala koji u početku nije u potpunosti zaživio, no nakon prve godine, koja bi se mogla nazvati testnom, drugi i treći festival izazvali su oduševljenje. Teško je bilo zamisliti prepun Stradun početkom prosincu, a uz Zimski festival on je postao prekrasna razglednica vješto upakirana u proizvod koji se dobro prodaje.

No, kako se nije rodio onaj tko je narodu ugodio, sve su glasnija bila negodovanja oko bučnih koncerata čija glazba smeta nježnim ušima i mirisa kobasica koji nagriza istančane nosnice. Tako se ove godine išlo na smanjenje broja kućica na Stradunu, zapravo odlučeno je disperzirati ljude jer zašto bi stanovnici Mokošice, Orašca i Lapada bili uskraćeni barem približno jednako uživati u zimskom ugođaju kao i posjetitelji sa Stradunu. Još ranije postavljene kućice na Brsaljama i Gundulićevoj poljani pokazale su se kao dobra ideja za aktiviranje sporednijih dijelova povijesne jezgre i rasterećenje Straduna.

Zanimljivo, i ta ideja naišla je na neki vidi nezadovoljstva pa je određeni dio građana komentirao kako je 4. Dubrovački zimski festival ovaj put promašen zbog slabog posjeta.

Tako su Grinchevi, koji su prethodnih godina pokušali „ukrasti Božić“, potiho svukli svoja odijela te ih predali nekim novonastalim. Kako se u Gradu, a i u životu inače, dosta toga vrti oko novaca nije teško zaključiti kako ponajviše kritika festivalu ovaj put dolazila iz redova koji su nešto manje zaradili.

Koncert benda The Frajle, Badnjak i doček Nove godine zasigurno su bili vrhunci četvrtog po redu Dubrovačkog zimskog festivala. Zabava tih dana očito kulminirala dobro pogođenim izvođačima te tradicionalnim okupljanjima Dubrovčana, ugodnim vremenskim uvjetima, ali i dolaskom velikog broja turista koji su odlučili provesti blagdane u Dubrovniku.

Vjerojatno je tada prodano kobasica koliko od početka do kraja Zimskog festivala stoga je ovih dana njorganje utihnulo pa ostaje još rasklopiti kućice za idući festivala i potruditi se osmisliti zanimljivu i kvalitetnu ponudu za idući put. Stradunu će ostati neko vrijeme pust, ali on, samodostatan kakav jeste, najljepša je razglednica na svijetu.

Popularni Članci