PITANJE OKO KOJEG SE LOME KOPLJA Provjerili smo koju vrstu onečišćenja pročistač u Komolcu može riješiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Problemi s pitkom vodom u Dubrovniku godinama muče građane, a poseban interes javnosti izazvalo je navodno onečišćenje nakon prve kiše krajem kolovoza kada se pojavila informacija o prisustvu Escherichije coli koju su demantirali iz Zavoda za javno zdravstvo.

Prošli tjedan održana je konferencija za medije na temu onečišćenja Omble u prostorijama Vodovoda na kojoj su prisustovali zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s ravnateljem Matom Lakićem i uprava Vodovoda na čelu s predsjednikom Lukšom Matušićem.

"Ne znamo izvor onečišćenja, ali možemo govoriti o tome što je vjerojatno bio uzrok. Vjerojatno se radi ili o fekalnim vodama ili o ostacima od nekih klaonica, farmi. Životinjski otpad zajedno s fekalijama - na to upućuju analize, ali mi i dalje ne znamo izvor," tada je izjavio Lakić o tome što je uzrokovalo onečišćenje.

Koju vrstu onečišćenja pročistač vode u Komolcu može rješiti? 

"Onečišćenja slivnog područja Omble načelno mogu biti fizikalnog, biološkog i kemijskog porijekla te radiološko onečišćenje. Fizikalno onečišćenje očituje se u kao povećanje temperature vode, pojava mutnoće vode, pojava boje, okusa i mirisa vode te u novije vrijeme pojava mikroplastike," pojasnio je član Uprave Vodovoda Zoran Čosić.

"Na temelju karakteristika tehnološkog dijela uređaja uz pomoć procesa ultrafiltracije iz sirove vode uklanjaju se bakterije, mikroorganizmi, virusi i sve vrste suspendiranih tvari (predvidljiva biološka onečišćenja) te mutnoća, mikroplastika i sl," napisao je Čosić.

Pročišćavanja sirove vode na uređaju prolazi kroz dvije faze, objašnjava, a prva faza je filtriranje automatskim filtrima gdje se otklanjaju grube nečistoće. Nakon prve faze dolazi proces ultrafiltracije gdje se voda filtrira u ultrafiltracijskim modulima (veličina pore 0,02 mm, 2.0E-5 mm).

Vodovod

Uređaj je moguće nadograditi u budućnosti

"Uređaj je dizajniran da otklanja predvidljiva biološka i fizikalna onečišćenja. Do izgradnje II faze uređaja neće biti moguće otkloniti eventualna kemijska i radiološka onečišćenja vode koja do sada nisu zabilježena i mala je vjerojatnost da će u budućem periodu i nastati (dio onečišćenja lijevo od plave linije)," pojasnio je Čosić.

Vodovod

"Izvedbom postrojenja od aktivnog ugljena (II faza) moguće je procesom adsorpcije (sposobnost čvrste tvari da na svojoj graničnoj površini veže molekule plina ili otopljene tvari iz otopinai procesom katalitičke redukcije uklanjati organska (biološka),određena kemijska zagađenja i radiološka onečišćenja. Kroz projekt izgradnje pročistača (I faza) predviđena je izgradnja priključne infrastrukture na buduću II fazu – izgradnju postrojenja s aktivnim ugljenom. Na temelju navedenog uređaj će biti moguće nadograditi za otklanjanje predvidljivih zagađenja ukoliko se pokaže potreba tijekom vremena," zaključio je Čosić.

Alena Hadžić

 

Popularni Članci