POBUNA NA OTOKU Djelatnici Lokruma nezadovoljni potezima ravnatelja: 'Pogoduje pri zapošljavanju i povećava plaće bez osnove'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Val nezadovoljstva među djelatnicima Javne ustanove Rezervat Lokrum izazvala je odluka ravnatelja Ivice Grileca o novoj sistematizaciji.

Da su problemi počeli krajem sezone, za Dubrovački dnevnik je odlučio ispričati jedan od djelatnika Rezervata koji je anonimno ukazao na potencijalne nelogičnosti koje prema mišljenju većine zaposlenih provodi ravnatelj Grilec. Naime, prema njegovim riječima najveći problem od čega je sve i krenulo bili su neplaćeni prekovremeni sati koji su se nakupljali te tako zaposleni nisu mogli dobiti ono što im je pripadalo.

Inače, Ivica Grilec kao ravnatelj JU Rezervat Lokrum imenovan je početkom prošlogodišnje turističke sezone nakon što je Mario Tevšić dao ostavku. Sistematizacija radnih mjesta tako je Grileca dočekala početkom rada što je kasnije potaknulo niz problema.

DJELATNICI: 'SISTEMATIZACIJA NIJE POŠTENA'

- Sistematizacija je tri puta vraćana na doradu jer je uvijek nešto nedostajalo pa su prepravljali stvari. Ona prvenstveno nije bila poštena prema svim djelatnicima jer se nekima pogodovalo u obliku većih plaća koje nisu zaslužili i nije se uzimala u obzir stručna sprema - kazao je naš izvor koji je zaposlen u JU Rezervat Lokrum duži niz godina. Djelatnik je istaknuo kako se osim tih nepravilnosti pogodovalo pri zapošljavanju pa je tako ravnatelj Grilec zaposlio jednog čovjeka bez odgovarajućeg obrazovanja, uz to se nije poštovala procedura natječaja da bi on odradio jedan dan te prestao dolaziti jer je kasnije natječaj poništen te ponovno objavljen.

Nadalje, ističe sugovornik za Dubrovački dnevnik, žalili su se i zaposlenici Pomorskog odjela čiji je voditelj uz taj posao i zapovjednik broda te na osnovu toga prima dvije mjesečne naknade kao voditelj, a prema njegovim riječima to su dva odvojena posla. Problemi su i računovodstvu govori nam naš izvor gdje se osoba zadužena za te poslove prethodnih godina žalila da joj se smanji obujam posla što je i učnjeno tako što je Rezervat Lokrum uzeo usluge vanjskog suradnika.

- Tako gospođa u računovodstvu manje radi, a dobiva nagrade zbog povećanog obujma posla - govori naš sugovornik koji je mišljenja kako su u oba slučaja, iz pomorskog odjela i računovodstva, nanešene financijske štete ustanovi.

- Mi, djelatnici JU Rezervat Lorkum, smo odlučili skupiti potpise i tako vidjeti koliko nas je nezadovoljnih odlukom o sistematizaciji koju provodi ravnatelj Ivica Grilec. Skupili smo njih tridesetak što od ukupno 50 zaposlenih nije malo. Želimo da je sve po zakonu te da se poštuje rad - zaključio je djelatnik JU Rezervat Lokrum koji je odlučio ispričati detalje koje  smatra da su nepravilnosti u poslovanju.

GRILEC: 'SISTEMATIZACIJA NISU BAŠ ŽELJE I PORUKE'

Za komentar smo upitali i ravnatelja JU Rezervat Lokum Ivicu Grileca koji je kazao kako je upoznat s primjedbama koje su prije 14 dana iznesene na sjednici Upravnog vijeća.

- Dio njih je opravdan, a dio ne. Važno je naglasiti kako sam dolaskom na čelno mjesto ustanove zatekao određenu situaciju pa i neka rješenja koja možda nisu korektna stoga ova sistematizacija je u funkciji uvođenja reda - kazao je Grilec dodavši kako je cilj sistematizacije između ostalog bilo povećanje visine naknade za pasivna dežurstva pogotovo tijekom blagdana jer u takvim situacijama ako su još loši vremenski uvjeti djelatnici ponekad ostaju zatečeni na otoku.

Grilec smatra kako je primjedba o djelatniku pomorskog odjela koji prima dvije naknade nekorektna.
- Takva preraspodjela me dočekala i upravo nova sistema je u funciji razdjeljivanja te dvije pozicije. Također, nekorektno je reći da pogodujem pri zapošljavanju. Djelatnik zbog kojega su se žalili nije počeo raditi već je došao upoznati se s radnim mjestom, a to mu je bio zadnji rok da kompletira dokumentaciju za prijavu - kazao je Grilec dodavši kako su kritike u odjelu računovodstva također neosnovane. Naime, ravnatelj smatra da se u tom odjelu obujam posla povećava stoga je sistematizacijom predviđeno još jedno radno mjesto u računovodstvu za izradu plaća jer su ranije angažirali vanjske suradnike.

BEGUŠIĆ ULAZI U UPRAVNO VIJEĆE

- Nisam ja sam radio sistematizaciju već su u taj proces bili uključeni pravnici tako da smo tražili optimalno rješenje funkcioniranja ustanove. Zadržali smo sve službe koje imamo, a formirali novu u računovodstvu s ciljem pronalaska optimalnog modaliteta što vjerujem da će Upravno vijeće potvrditi - komentirao je Grilec istaknuvši kako "sistematizacija nisu baš želje i poruke."

Kako je Dubrovački dnevnik ranije pisao nedavno je došlo do promjene među članovima Upravnog vijeća Rezervata Lokrum. Gradonačelnik Mato Franković imenovao je HDZ-ovog Zlatka Begušića novim članom Upravnog vijeća i to umjesto također HDZ-ovog Andreja Drobca koji će biti imenovan u Upravno vijeće Sportskih objekata Dubrovnik.

Teško da su promjene u Upravnom vijeću slučajnost jer su se poklopile sa svojevrsnom pobunom određenog broja djelatnika Rezervata koje su očito tinjale duže vrijeme. Tako se nagađa kako ravnatelj Grilec nije u najboljim odnosima sa savjetnikom gradonačelnika za turizam Filipom Žajom što je Grilec za Dubrovački dnevnik demantirao.

Je li Begušić, kao osoba od povjerenja gradonačelnika Frankovića, postavljen da izgladi ili čisto provjeri odnose i događanja u ustanovi koja izdašno puni dubrovački proračun pokazat će vrijeme kao i to hoće li ravnatelj Ivica Grilec biti bivši.

Popularni Članci