DJECA ODUŠEVLJENA BRODOVIMA Pogledajte kako je danas bilo na obilježavanju 28. obljetnice HRM-a u Gružu (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović, Aida Čakić
U dubrovačkoj luci Gruž danas su se svečano postrojile postrojbe Hrvatske ratne mornarice u sklopu svečanog obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

Nakon jutarnje budnice Orkestra HRM-a ulicama grada Dubrovnika i središnje svečanosti koja se održala u Kazalištu Marina Držića, u luci Gruži su Dani otvorenih vrata na brodovima HRM-a. Tako su brojni građani i mališani iz dubrovačkih osnovnih škola imali priliku vidjeti desantni brod minopolagač DBM-81 „CETINA“, raketnu topovnjaču RTOP-42 „DUBROVNIK“, obalni ophodni brod OOB-31 „OMIŠ“ te spasilački brod SB-73 „FAUST VRANČIĆ“.

Obilazak brodova je organizirao MORH, a tu su bili su i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov te ostali predstavnici HRM-a koji su uputili posjetitelje u flotu.

Nadnarednik Krunoslav Štivić kao vođa skupine u izvidničko-roniteljskoj desetini u Satniji mornaričko-desantnog pješaštva danas je dobio beretku zbog čega je kako je istaknuo sretan i ponosan.

- To je poseban status i izazov jer daj dio Hrvatske ratne mornarice pripada takozvanoj elitnoj postrojbi. Od 1993. godine sam u Hrvatskoj vojci i ovo je još samo jedan novi izazov u mojoj karijeri. Ranije sam bio u pomorskim diverzantima, a ovo je novi list - kazao je Štivić koji je dodao kako se bavi i obukom mladih naraštaja. 

Njegov kolega Antonio Bačić također je dobio beretku u sklopu mornaričko-desantnog pješaštva.

- Obuka je bila prilično zahtjevna, a sastojala se od tri medija - voda, kopno i zrak što je trajalo šest mjeseci. Mislim da uz dodatnu obuku i bolju opremu možemo biti znatno bolji tako da mi je upravo to dodatni izazov - kazao je Bačić istaknuvši kako ga je Odred naoružanih brodova Dubrovnik potaknuo da se priključi Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Jučer je u Gružu dočekan 2. hrvatski kontingent iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian. Mario Anić kao kormilar na raketnoj topovnjači RTOP-42 'Dubrovnik' bio je član posade koja je krenula 30. kolovoza u područje Sredozemlja te su pokrivali područje središnjeg Mediterana.

- Operacija je bila zahtjevna, ali nam ništa nije bilo teško. Imali smo dobru pripremu koja je trajala oko dva tri mjeseca tako je operacija bila odrađivanje - kazao je Anić dodavši mu je bila čast biti dio hrvatskog kontingenta.

Zapovjednik 2. kontigenta kapetan korvete Stipe Mornar u operaciji Sea guardian istaknuo je kako je operacija započela samim pristupanjem u oružane snage prilikom čega su se godinama prikupljala znanja.

- Od svih obuka, vještina, planiranja operacija i samog odlaska zahvalio bih se svima koji su nam omogućili da pokažemo znanja i vještine što je najvažnije kao i da dostojno predstavimo svoju zemlju - kazao je Mornar pojasnivši kako je kontigent sačinjavao 33 ljudi koji su 19 dana pokrivali prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti.

Popularni Članci