PRISJEĆANJE NA HEROJSKU OBRANU Vijenci i svijeće kod Križa, na Srđ stigla i predsjednica Grabar-Kitarović (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dan dubrovačkih branitelja i 28. obljetnica uspješne obrane grada u Domovinskom ratu obilježavaju se prigodnim programom u Dubrovniku. Tim povodom gradonačelnik Franković i njegove zamjenice, ministar obrane Krstičević i predsjednica Republike Grabar Kitarović na Srđu su položili vijence i zapalili svijeće te tako odali počast poginulim braniteljima. Zbor OŠ Marina Getaldića sudjelovao je u prigodnom programu.

Na crni petak dubrovački, 6. prosinca 1991. u ranim jutarnjim satima, srpsko-crnogorska vojska pokrenula je sveopći napad na Dubrovnik gdje je palo preko tisuću granata. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su usmjereni na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika. Nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Popularni Članci