POSKUPIT ĆE ODVOZ OTPADA! Predstavljen projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nacrt osnovne analize stanja Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije predstavljen je danas u hotelu Palace. Sastanku su nazočili župan Nikola Dobroslavić, te gradonačelnici gradova te načelnici općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Također, predstavljen je i projekt Centra za gospodarenje otpadom ''Lučino razdolje'', koji bi trebao biti gotovo početkom 2023. godine.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je Centar za gospodarenje otpadom nezaobilazna stanica ukupnog raspolaganja otpadom.

- Tamo bi išao ostatak svog otpada, obrađivao se na najmoderniji način u Europskoj uniji. U ovim studijima smo uvidjeli kako odvajati i zbrinjavati otpad prije nego on dođe u CGO. Dakle, potrebno je što je više moguće toga odvojiti, upotrijebit, a u CGO bi išlo 40 posto preko pretovarnih stanica. Ali to je briga naše agencije. - rekao je Dobroslavić.

Na pitanje oko kritika da bi CGO mogao štetiti Malostonskom zaljevu, a o čemu je jučer bilo riječi na tematskoj sjednici Županijske skupštine, kazao je kako svatko ima pravo na kritiku, ali da se jučer radilo o politikantstvu.

- Mogli ste vidjeti koje su tu mjere i koliko slojeva ide ispod kompletnog centra, nema tu rizika za okoliša. Dakle, neka udruge istraživaju i rade svoj posao, ukazuju na tematiku CGO-a, ali to što rade oporbene stranke je politikantstvo. - objasnio je Dobroslavić.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom DNŽ Josip Bačić kazao je kako se treba izgraditi kompletna infrastruktura, što uključuje sortirnice, reciklažna dvorišta, nova vozila... Dodao je kako to sve košta i kako možemo očekivati veće račune Čistoće nego što je to sad. Naglasio je kako Studija procjenjuje kako bi to moglo koštati 100 kuna.

Što se tiče najave kako će u CGO dolaziti 40 posto otpada u DNŽ, objasnio je kako će se ostalo riješiti kroz buduće sortirnice te dodao kako CGO neće biti niti prekapacitiran, niti potkapacitiran.

Također, novinarima su se obratili i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji su istaknuli kako se jedinice lokalne samouprave kojima su na čelu predano bave s ovim pitanjem, te su dodali da će CGO isto pospješiti.

Popularni Članci