POTVRĐENO! Radovi na Rašici su bespravni, provjerili smo što se radi ispod Petke (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Bageri koji su prije nekoliko dana stigli u vrt renesansnog ljetnikovca Rašice pobudili su interes javnosti.

Istog dana društvenim mrežama su se počele dijeliti fotografije strojeva ispod Petke od strane građana koji su se počeli pribojavati kako će nestati dio zelenih površina na području Lapada. S druge strane, građani negoduju jer je javnosti sasvim nepoznato što to bageri rade na području ljetnikovca koji kao takav predstavlja spomenik kulture, bez da o tome itko išta zna.

U nedjelju se na navedenom području mogao vidjeti gusti dim, a stanovnici koji žive u blizini za Dubrovački dnevnik su izjavili kako su stigli bageri, kako se nešto palilo na navedenom području i kako su im tarace i dvorišta bili puni pepela.

„To je krenulo prije nekoliko dana. Došli su bageri i vidjeli smo kako odvoze kamenje velikim kamionima, nismo znali o čemu je riječ. Napravili su puteljak prema zapadnom dijelu Rašice kako bi spustili bagere, spustili ih u đardin i nastavili raditi. Nešto zelenila su posjekli, ali čini mi se kako ne sijeku zdravo zelenilo, uglavnom draču i ono što je propalo, i to pale. Jednog dana je bilo dosta pepela na automobilima, balkonima, sve je bilo pod pepelom. Danas sam vidio kako ima dosta radnika, čini mi se kako su stavili novi katanac i lanac na ulazna vrata,“ kazao je stanovnik obližnjeg područja dodavši kako nema ništa protiv toga da se područje uređuje jer, kako kaže, siguran je kako su se tu stvorila legla pantagana i zmija, kako se bacao otpad, a okupljala se i 'sumnjiva ekipa'. Međutim, smatra kako bi javnost trebala znati što se radi na tom području, kako se radi i što će tu biti u budućnosti.

Nedugo nakon dolaska bagera, uslijedile su fotografije radova na društvenim mrežama i spekulacije građana koji su se obraćali i zelenim udrugama, Eko centru Zeleno Sunce i Klubu prijatelja Lokruma, upozoravajući na 'devastaciju vrta i zida ljetnikovca', a oni uputili apele prema Ministarstvu i konzervatorima. Ipak, dio stanovnika područja tvrdi kako je zid uništen prije nego što su u vrtu krenuli radovi.

Tvrtka koja izvodi radove u vrtu ljetnikovca je dubrovačka tvrtka Horting d.o.o. koju je Dubrovački dnevnik također kontaktirao. Iz tvrtke su kazali kako im je naloženo kako cijelo područje moraju vratiti u prvobitno stanje.

„Tko god da negoduje, može doći s nama čistiti. Jedni bacaju, a mi čistimo. Nama je naloženo kako moramo sve očistiti, skinuti draču, vratiti sve u prvobitno stanje, sanirati štetu koja je napravljena tijekom godina. Strašno je što je napravljeno od tog područja,“ kazao je vlasnik tvrtke Marko Kortizija.

Ipak, kako nije sve tako jednostavno i po pravilima potvrdili su za Dubrovački dnevnik iz Grada Dubrovnika koji je suvlasnik Rašice, spomenika kulture. Prema današnjoj obavijesti Odsjeka za komunalno gospodarstvo Grada Dubrovnika koju je dobio Grad Dubrovnik, u tijeku su građevinski radovi na iskopu zemlje koje izvodi tvrtka Horting, a koju je angažiralo društvo Rašica projekt d.o.o., bez odobrenja Grada kao suvlasnika. Osim toga, iz Grada Dubrovnika su odgovorili kako se iskopana zemlja i kamen odlažu na zemljište u Gružu koje je u isključivom vlasništvu Grada, a bez da je za to dobiveno ikakvo odobrenje.

„Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom stoga je dana 7. veljače uputio obavijest o bespravnoj gradnji Odjelu inspekcijskog nadzora Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH kao i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku na nadležno postupanje te će Grad Dubrovnik poduzeti odgovarajuće pravne radnje u svrhu zaštite svojih nekretnina,“ odgovorili su iz Grada na upit Dubrovačkog dnevnika.

Navedene radove naložila je tvrtka Rašica projekt d.o.o. čiji je osnivač Davor Galetović, odvjetnik iz Zagreba. Galetović se posljednjih godina spominjao u kontekstu afere Krašograd koja se odnosi na sumnjive poslove oko zemljišta zbog čega je Grad Zagreb oštećen za višemilijunski iznos, a isti je optužen uz još pet osoba. Galetović je s više tvrtki povezan kao osnivač, član uprave, nadzornog odbora ili kao direktor, od kojih neke tvrtke uredno posluju, neke su pod stečajem, a neke nemaju zaposlenika, kao što je to slučaj s tvrtkom Rašica projekt d.o.o.

Popularni Članci