PROBLEM ZAPUŠTENE ŠUME Koliko je sigurno područje u Lapadu na predjelu Giman? (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Plaši me spoznaja u kakvom je stanju ovo područje jer nisam siguran koliko su protupožarne radnje do kraja obavljene, govori Maro Mitrović pokazujući šumovito područje na predjelu Giman na Lapadskoj obali kraj svoje kuće.

Ne treba biti posebno stručan za primijetiti kako je navedeno područje u blizini Mitrovićeve kuće doista zapušteno. Mnogi Dubrovčani koji svakodnevno tuda prolaze vjerojatno ni ne znaju kako je nekad izgledalo to područje koje je u nadležnosti Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

- Prije je bilo uređeno i održavano, a što je najvažnije put je bio prohodan, a danas je šuma zarasla i bojim se da bi u roku od deset minuta, kada bi izbio požar, sve planulo - kazao je Maro Mitrović ukazavši na niske lovorike koje su prema njegovom mišljenju "tempirane bombe". Dodaje kako bi upravo one mogle biti kobne jer ako se nešto zapali u par minuta bi planula i visoka stabla. Mitrović se prisjeća manjeg požara koji je izbio '70.-ih, no budući da je bilo prohodno vatrogasci su ga bez problema ugasili.

- Ovo ljeto je bilo pakleno i tada sam se zapitao koliko je ovo područje sigurno jer ako bi nastao požar stradale bi moja i okolne kuće kao i ljetnikovac Sorkočević u kojemu je smješten HAZU. No, svi "peru ruke" i govore kako nije njihova ingerencija ili jadikuju da nemaju dovoljno novaca - rekao je Mitrović dodavši kako bi trebalo dodatno osigurati ovo zapušteno područje.

Upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku Nenad Vekarić za Dubrovački dnevnik je kazao kako nije do sada imao nikakvih pritužbi za ovo područje.

- Svjestan sam stanja šume kraj ljetnikovca na predjelu Giman. O tom području se brine samo jedna osoba koja je pomoćni djelatnik i nastojimo ga održati koliko je to moguće - rekao je Vekarić te dodao kako će provjeriti ima li nekih dodatnih problema. Po pitanju sigurnosti od požara Vekarić je kazao kako od toga nema opasnosti jer su postavljeni hidranti koji se redovito održavaju, kao i svi protupožarni aparati koje HAZU ima.

A.Čakić

Popularni Članci