PROZVALI I PREMIJERA PLENKOVIĆA Dubrovčani u velikom broju poručili da podržavaju nultu stopu tolerancije na nasilje

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Vedran Salvia
Prosvjed inicijative #Spasi me Jelene Veljače, kojim se iskazuje solidarnost sa žrtvama nasilja, održao se danas u podne manje pet ispred crkve svetoga Vlaha.

Prosvjed je okupio veliki broj Dubrovčana koji su i ovim putem državnom sustavu poručili da bolje zaštiti žrtve obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.  Prsovjed se danas odžao i u Zagrebu.

Nakon što se nazočnima obratila organizatorica dubrovačkog prosvjeda Marijana Barač, zahtjeve prema tijelima državne i vlasti te poruke svima nazočnima pročitale su dubrovačke glumice Izmira Brautović, Srđana Šimunović i Nika Lasić.

Rečeno je tu tako da se  posljednjih godina u Hrvatskoj bilježi velik broj prekršaja sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Recimo, 2013. godine bilo je 19 tisuća prekršaja, 2014. 17 tisuća prekršaja, 2015.  16 tisuća prekršaja, 2016.  13 tisuća prekršaja, a 2017. 12 tisuća prekršaja.  Također, u proteklih je pet godina 91 žena ubijena u Hrvatskoj, što čini čak 47 posto svih ubojstava. U 70 posto tih ubojstava počinitelji su ženama bliske osobe, a u više od polovice slučajeva (54 posto) njihovi intimni partneri. Taj visok broj ubojstava žena ne pokazuje tendenciju smanjivanja. Na prosvjedu je i postavljeno pitanje zašto se šamar tretira kao prekršaj te zašto se nasilnika nakon prvog prijavljenog ispada ne izdvaja iz obitelji. Također, prosvjednici su prozvali i premijera Plenkovića.

Nakon prosvjeda organizatorica Marijana Barač rekla je da je dubrovački prosvjed poručuje kako žrtvama treba pomoći.

Vedran Salvia 

- Andrej Plenković je predsjednik Vlade i on djeluje sa svojim ministrima. Svaki sustav treba djelovati. Ukazali smo na to da se omogući još zaposlenika u tim institucijama kako bi se zaista stvari promijenile na bolje. Ne prihvaćamo niti jedan oblik nasilja. Kreće od šamara. Puno žrtava mi je reklo da je primila šamar i prije nego je krenula u brak. - rekla je Barač.

Mirjana Kristović, žena koju je muž u snu isjekao po licu, također je podržala ovaj prosvjed.

Vedran Salvia

- U kolovozu 2014. godine, suprug me pokušao ubiti na spavanju. Napao me sjekirom, iako se niti dan danas ne zna s čim me napao. Ovdje sam da bih pokazala našoj državi da nam sustav ne funkcionira. Sve sam doživjela jer sustav nije radio. Napala me osoba koja je imala 11 prekršaja, a nikad nije ležao u zatvoru. Prijetio mi je smrću prije samog događaja. Ali, nitko nije smatrao da treba reagirati. - riječi su Mirjane Kristović.

- Danas sam tu da pokažem našem sustavu da mi postojimo. Ne onaj dan kad kažu da je Međunarodni dan nasilja. Svaki dan jedno dijete trpi nasilje, svaki dan jedna žena trpi nasilje. - kazala je Kristović.

Na prosvjedu je sudjelovala i Nikica Anić.

Vedran Salvia

- Drago mi je da se okupilo ovoliko ljudi u Dubrovniku. Grad je pokazao da podržava nultu stopu tolerancije na nasilje. Krajnje je vrijeme da se nasilje ne tretira kao prekršaj nego kao zločin. Krajnje vrijeme je da žrtve nasilja dobiju isto tako prijavu za remećenje reda i mira. Radim u prosvjeti i primjećujem porast nasilja među mladima i nad mladima. Država mora napraviti program suzbijanja. Treba educirati. Mi smo skupina građana, trebaju nam institucije koje će nam pružiti ruku. - izjavila je Anić.

Jedna od organizatorica prosvjeda je i Maris Cosmai Pavičević. 

Vedran Salvia

- Moja prijateljica, administratorica grupe Mame iz Dubrovnika Marijana Barač je organizatorica, ja sam sama mama, i naravno da sam se uključila u ovu priču. Ovo je fenomenalno za Dubrovnik, nitko ovo nije očekivao. Sad se nadamo da će polučiti plodove. - objasnila je Cosmai Pavičević. 

Popularni Članci