PROZVAO VODSTVO CRKVE ZBOG LICEMJERJA Uzinićeva objava o pedofiliji zatresla je Hrvatsku, evo što kažu crkvenjaci (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Vodstvo Katoličke crkve postalo je sinonim za licemjerje. Izravno je to poručio biskup dubrovački Mate Uzinić

Opetovane isprike pape Franje za svećenička zlostavljanja djece, kao i izrečena namjera da se Crkva s tim zlom obračuna jednom za svagda, ponukala je i jednog hrvatskog biskupa da javno progovori o temi o kojoj se desetljećima šutjelo. Biskup dubrovački Mate Uzinić vrh Katoličke crkve prozvao je za licemjerje koje stoji na putu konačnog razračunavanja s tim problemom.

"Ovi skandali u javnosti ostavljaju dojam da smo istovremeno upravo mi oni koji su, prikrivajući pedofiliju u Crkvi i opredjeljujući se za zaštitu zločinaca, a ne žrtava, sebi i svojima dozvolili i dozvoljavamo najgore moguće oblike nemorala", poručio je Uzinić.

Reakciju su iz RTL-a na nikad oštrije riječi jednog biskupa odmah tražili od predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića. "Sasvim je normalno da biskup intervenira, da podržava papu Franju, i ja ga podržavam, svi ga mi podržavamo.

Jer uistinu nije lako suočiti se s takvim moralnim devijacijama koje nazivamo i zločinima. I dobro je da se Crkva lišava, da citiram Matu, licemjera koji su ušli u Crkvu", kazao je Puljić.
Za Dubrovčane, istup njihova biskupa pogodio je bit. Stručnjaci ističu i Uzinićevo isticanje pozitivne uloge medija u skretanju pozornosti društva na svećenička zlostavljanja.

"Ovdje je isto tako važno spomenuti da je Uzinić po prvi put rekao da će Katolička crkva tražiti oprost, ne samo od Boga, nego i od žrtava. Jer od njih treba tražiti oprost, a što se Boga tiče, na to se može čekati. Ima vremena", kazao je Ivan Markešić, sociolog religije.

"Biskupi koji su bili suočeni s takvim slučajevima mislim da su dosad dobro reagirali, nadam se da ćemo i ubuduće. U tom smislu, ne bih rekao da nismo se suočili i da se ne želimo, dapače", tvrdi Puljić.

S Kaptola o riječima biskupa Uzinića zasad se ne može čuti ni slova. RTL-ovom reporteru Petru Panjkoti iz ureda kardinala Bozanića su rekli da Crkva nije politička institucija i da njen vrh ne mora nužno komentirati istupe pojedinih biskupa te da je uzinić osjetio potrebu progovoriti o ovoj temi i da u tome nema ništa loše, a i da će kardinal Bozanić, osjeti li potrebu, nešto reći o toj temi.

Puljić je također u razgovoru za RTL kazao kako ne bi imao ništa protiv da Vlada, kao što je bio slučaj u Australiji ili Irskoj, osnuje povjerenstvo da istražuje kako se Katolička crkva i druge institucije odnosile prema slučajevima svećeničkog zlostavljanja.

Popularni Članci