PRVI U HRVATSKOJ! Uskoro ćete se voziti autom od Gruža do Grada za 20-ak kuna, a nećete morati brinuti o parkingu (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: dd, dddd
Predstavljanje nove usluge car sharinga u Dubrovniku upriličeno je jutros u Lazaretima. Riječ je o projektu Avant2Go koji će unaprijediti mobilnost građana i gostiju Dubrovnika, a koji su predstavili gradonačelnik Mato Franković, osnivač tvrtke Avant Car Matej Čer i direktor tvrtke Avant Car Vladimir Markulin.

Radi se o usluzi koja je kvalitetna alternativa vlasništvu i uspješno nadopunjuje javni prijevoz. Usluga na ruku ide i prometnoj infrastrukturi i građanima. Rasterećuje prometnice i parkirališta, a građanima omogućuje vožnju osobnim vozilom bez troškova kupnje, održavanja, osiguranja, goriva i parkiranja. Za korištenje vozila Avant2Go potrebni su pametni telefon i vozačka dozvola.

Kako cijela priča funkcionira, pojasnio je voditelj projekta Matija Krznar.

„Nakon registracije na aplikaciju, možete birati slobodna vozila putem te iste aplikacije i rezervirati vozilo. Nakon toga dođete do njega, uđete u vozilo i ostavite ga na jednoj od Avant2Go lokacija u Gradu. S jednim Smartom se iz Grada do zračne luke može doći za sto kuna,“ izjavio je Krznar.

Krznar je kazao kako će lokacije s vozilima biti na aerodromu, Gružu, Lapadu na 'žičari'…

„U Dubrovniku je uključeno 20-ak vozila na sedam lokacija, u početku. To je početak projekta, a ako bude postojala povećana potreba, tako ćemo i povećavati broj vozila odnosno lokacija,“ izjavio je.

Franković je naglasio kako sustav omogućuje lakše korištenje automobila i kraće zaustavljanje na rezerviranim parkirnim mjestima. Također, naglasio je i kako je prilično povoljan za građane te kako se za 20-ak kuna može doći iz Gruža do Grada.

„Vjerujem kako će u određeno vrijeme ovaj sustav u potpunosti zaživjeti, a samim time će naši sugrađani vidjeti sve prednosti u njemu dolazeći u povijesnu jezgru, ali i neke druge lokacije poput Zračne luke Dubrovnik i slično. Sustav je povoljan, osigurava mobilnost naših sugrađana. Radi se o parkirnim mjestima koja su rezervirana tako da ne treba tražiti parkirna mjesta i slično, a vrijedi napomenuti kako se ovime nisu oduzela parkirna mjesta namijenjena sugrađanima nego su se komercijalna mjesta iskoristila. Ovo je prvi takav sustav u RH, a ovakav sustav već postoji u brojnim europskim zemljama. Neki od najnaprednijih gradova koji su uveli ovu uslugu su Ljubljana i Graz,“ kazao je Franković.  

Na pitanje hoće li i gradske tvrtke, kao što je to slučaj u Ljubljani i Grazu, imati vlastita vozila u sustavu car sharinga, Franković odgovara kako se razmišlja i u tom smjeru.

„Ti gradovi su upravo oni koji su se u konačnoj fazi odlučili ograničiti korištenje automobila oko svojih povijesnih jezgri. I mi ćemo ići i u tom smjeru. To je samo korak ka novom, održivom razvoju,“ odgovorio je.

Osnivač tvrtke Matej Čer kazao je kako je takav model već itekako prepoznat u svijetu te je donio brojne novitete po pitanju prometa.  

„Car sharing je model koji donosi revoluciju i za to treba puno angažmana i vremena da bi se promijenila razmišljanja i izgradila infrastruktura. Mogu kazati kako je to u svijetu veliki trend. Koristimo 100 posto električna vozila, a u Dubrovniku otvaramo taj put. U svijetu car sharing bilježi veliki rast iz godine u godinu. Sve je više takvih vozila, ali i gradova koji nude car sharing,“ izjavio je.

Korisnici bi uslugu mogli početi koristiti od druge polovine studenog. 

Popularni Članci