RADILE SU JE NAŠE NONE Ovih blagdana učinite tradicionalnu dubrovačku tortu od mjendula i naranče

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Vrsna poznavateljica tradicionalne dubrovačke kuhinje Jadranka Ničetić donosi ričete za vašu blagdansku trpezu. Ovih blagdana pripremite dubrovačku tortu od mjendula i naranče. 

DUBROVAČKA TORTA OD MJENDULA I NARANČE 

Sastojci: 

9 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka) 

20 deka cukara

35 deka mjendula

8 deka krušnih mrvica

1 dcl soka od naranče  

3 deka narančinih korica

ožica ruma 

 

Krema:

4 jaja

10 deka cukara 

1,5 dcl soka od naranče 

nagratana kora od naranče

2 dcl slatkog vrhnja

 

Priprema: 

Žumanjke batiti s 15 deka cukara da postanu pjenasta. Miješati i dodati mljevene mjendule, narančinu koru krupnije naribanu, rum i krušne mrvice prethodno namočene u narančin sok. Bjelanjke s ostalim cukarom (pet deka) dobro ulupati u čvrsti snijeg. Potom bjelanjke lagano umiješati sa žumanjkom i mjendulima. Kalup nauljiti i staviti papir za pečenje pa izliti smjesu i peći na 170°C oko 35 minuta. 

Za kremu je potrebno u narančin sok dodati cukar, gratanu narančinu koru i jaja. Sve miješati na pari dok se zgusne. U gotovu i hladnu kremu dodati slatko vrhnje koje smo prethodno dobro ulupali u čvrsti snijeg. Ohlađenu tortu prerezati i donji sloj namazati kremom, poklopiti gornjim slojem pa ga premazati, kao i stranice torte. Vrh torte ukrasiti feticama naranče i krupnije naribanom koricom naranče. 

Originalni tekst objavljen je u besplatnom, blagdanskom tiskanom izdanju 'Zimske radosti' Dubrovačkog dnevnika koje možete potražiti u Pemovim butigama i prodajnim mjestima Tiska i pronaći još blagdanskih ričeta Jadranke Ničetić. 

Popularni Članci