SABORSKA ZASTUPNICA SABLAZNILA ISPOVIJEŠĆU Pitali smo radi li se kiretaža u dubrovačkoj bolnici 'na živo' ili pod anestezijom

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić šokirala je javnost informacijom kako joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja u splitskoj bolnici odrađena bez anestezije. 

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo bez anestezije. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju," izjavila je Lesandrić u Saboru te pitala ministra Milana Kujundžića misli li to ikada promijeniti. 

Inače, kiretaža je postupak čišćenja maternice od tkiva koje je zaostalo nakon spontanog pobačaja, dakle pobačaja u prvom tromjesečju, kako ne bi došlo do velikih krvarenja, bolova i infekcije. Ponekad ona nije potrebna, no što je viši stadij trudnoće, veća je i vjerojatnost kako će se taj postupak provesti nad ženom. Osim kod spontanih pobačaja, kiretaža se primjenjuje i kod zadržanog pobačaja, ali i kod žena s oblinim menstruacijama te krvarenjima povezanima uz menopauzu. 

Osim što je riječ o procesu koji je psihički težak za brojne žene koje su imale spontani pobačaj, on je ujedno i bolan jer počinje širenjem grlića maternice kako bi se moglo doprijeti do sluznice maternice koja se 'sastruže' kiretom kako bi se uklonio ostatak tkiva.

Upravo iz tog razloga potrebno je primijeniti određeni oblik anestezije, kad god je to moguće, što se nije dogodilo u slučaju Ninčević Lesandrić. Dubrovački dnevnik upitao je ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik dr. Marija Bekića daje li se u bolnici anestezija kod postupka kiretaže. 

"U dubrovačkoj bolnici se kiretaža vrši pod lokalnom anestezijom, a po potrebi i pod općom. Riječ je o rutinskom ginekološkom zahvatu nakon čega pacijentica bude zadržana u bolnici na opservaciji najmanje nekoliko sati," izjavio je dr. Bekić. 

Inače, pacijentice ostaju u bolnici na praćenju zbog krvarenja koja se obično pojavljuju nakon postupka. 

Popularni Članci