SEGREGACIJA U DUBROVAČKIM VRTIĆIMA Zbog uvođenja vjeronauka najmlađima prijete podjele i odvajanja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Nedavno je u Dubrovačkim vrtićima, tijekom jednog od redovitih roditeljskih sastanaka, roditeljima predloženo uvođenje vjeronauka u vrtiće. 

Temeljno pitanje, ono koje Hrvate tišti više i od BDP-a, ustaša, partizana, 41. i 45., pitanje vjeronauka u školama, došlo je u fokus onih koji bi trebali uživati u bezbrižnom djetinjstvu i primarnom socijaliziranju. Tako su tete u dječjim vrtićima, na roditeljskim sastancima, mamama i tatama svojih mališana prezentirale ideju uvođenja vjeronauka u dječje vrtiće, doznaje Dubrovački dnevnik.  

"Nisam mogla vjerovati kakav je to prijedlog. Pa zar od najmlađe dobi djecu treba stavljati u takav program naobrazbe? Vjernica sam, i cijela moja obitelj, ali u toj dobi vjeronauku nije mjesto u vrtićima", kazala nam je jedna majka čije dijete pohađa vrtić u  Gradu Dubrovnku. 

"I tako bi djeca koja ne idu na vjeronauk bila odvojena od svoje grupe i prebačena u improviziranu grupu onih koji ne idu na vjeronauk, pa zar je potrebno dijeliti djecu u najranijoj dobi?', pita se čitateljica. 

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač kazala nam je kako se provodi anketa vezana za ovu tematiku koja je potaknuta upravo od strane roditelja. 

"Nije riječ o uvođenju vjeronauka, već o anketi koja je potaknuta od samih roditelja, koju provodimo u suradnji s Dubrovačkom biskupijom, kako bismo doznali koliki je interes za vjeronauk u našim vrtićima", kazala je Boja Mustač. 

"Ja osobno mislim da je rano u ovoj dobi uvoditi vjeronauk, da je to nešto što pripada obitelji. Ali roditelji imaju zakonska prava tražiti od vrtića i takav program", rekla je Milan Mustač te dodala kako već jedna grupa ima takav program unutar vrtića. 

Na pitanje što će biti s djecom koja pripadaju drugim vjerskim zajednicama Mustač odgovara: 

"Već imamo jednu grupu koja ima vjeronauk, a ukoliko bude interesa i druge vjerske zajednice mogu pokrenuti inicijativu za održavanje vjerskog nauka", smatra Mustač. 

Popularni Članci