SIGURNOST DJECE U PROMETU Evo savjeta i preporuka roditeljima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL
Počinje važan period u životu djece i roditelja, a to je nova školska godina. 

Gotovo svi đaci tako svakodnevno postaju sudionici u prometu, a važno je znati da su djeca posebno ranjiva skupina, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Posljednjih se godina u Hrvatskoj povećava udio djece stradale u prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose odrasli vozači, najčešće roditelji. Prema izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14), djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju pričvršćenom posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine od 135 do 150 cm smiju se prevoziti tako da su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Savjeti roditeljima i drugim odraslim osobama koje skrbe za djecu – preporuke u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu

  • Vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu (ne prelazite kolnik na crveno za pješake, ne pretrčavajte kolnik izvan pješačkog prijelaza, vežite sigurnosni pojas u automobilu i sl.).

  • Razgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti; ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu.

  • Vježbajte s djecom sigurno prelaženje kolnika.

  • Objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca.

  • Ako je Vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole.

  • Odaberite najsigurniji put do škole (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu, ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu.

  • U situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice.

  • Ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, te odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

  • Naučite dijete koristiti kacigu za vrijeme vožnje biciklom.

  • Djecu u vozilima trebate prevoziti isključivo na propisan način, vezanu u odgovarajućim sjedalicama.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Popularni Članci