NEVJERICA U METKOVIĆU Građani bijesni zbog napada na liječnicu koja je pomogla Gabrijelu, podršku dala i dubrovačka pedijatrica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Građani Neretve još uvijek su u šoku zbog tragične smrti dječaka Gabrijela, što je ukazalo na poteškoće u cjelokupnom zdravstvenom sustavu.

Index.hr je otkrio da Hrvatska liječnička komora najviše tereti dr. Kseniju Kaleb koja je jedina odmah primila i pregledala dječaka Gabrijela Bebića (a koji je preminuo dan kasnije) nakon što su ga odbili primiti na Hitnoj i u ordinaciji drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka.

Nakon te objave građani Metkovića odlučili su izaći na ulice. Građanska inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" u ponedjeljak, 14. siječnja u Metkoviću, organizira javni prosvjed potpore doktorici Kaleb.

"Također želimo uputiti javnu kritiku na neprofesionalni rad institucija kao što je Hrvatska liječnička komora. Od svojih prijašnjih uvjeta ne odstupamo i tražimo odgovore odgovornih. Hvala na razumijevanju i pokažimo kako se zajedno dostojanstveno dolazi do rješenja. Prosvjed počinje u ponedjeljak, 14. siječnja 2019., ispred pizzerije Maestro s početkom 15:30-16:30. Podrška Metkovskoj heroini dr. Kseniji Kaleb", stoji u pozivu na prosvjed objavljenom na Facebook stranici "Sinovi i kćeri Metkovića".

Podršku dr. Kaleb pružila je i dubrovačka pedijatrica Ivona Brbora.

"Za koga u svom životu možete reći da možete staviti ruku u vatru?! Možete nabrojati te ljude na prste jedne ruke. E pa za Kseniju Kaleb ja mogu reći. Znam je od fakulteta, ali od specijalizaciji smo se zbližile, zajedno smo polagale ispite i redovito se čujemo oko pacijenata. Ta žena je meni bila potpora, ali uvijek, kad mi je bilo slabo dok sam dežurala ona je dosla iz kuće bez jedne riječi da reče. Po snijegu po ledu vikendom je odlazila svojoj obitelji svom sinu Mihi. I reći ću ECCe homo, evo čovjek,evo sposobne mlade žene koja je pedijatar jer je to njen poziv jer je ona za to rođena. Koliko puta smo plakale jer smo sudbinu djece nosile kući, ona je stala uz mene kad su mi nepravdu nanijeli u mom gradu. Digla je glas. Ona je bila ta koja je napravila sve za preminuloga dječaka i dobila je što?! Osuda od Liječničke komore, osuda jer je progovorila i rekla nepravilnosti u radu Hitne. Vi gospodo ste bacili kamenje na Boga jel Vam jasno! I ne, neće proći, jer ćemo se pobuniti jer zlo nastane kad dobri ljudi šute," napisala je Brbora na svom Facebook profilu.

Osim toga, brojni roditelji koji su se našli u čekaonici u istom trenutku kad je došao i mali Gabrijel odlučili su izaći u javnost, a jedna od njih je i majka Antonija.

"Čim smo izašli, doktorica Kaleb je primila Gabrijela i njegova oca, iako nije njen pacijent i iako su svi ostali čekali red. Prvo smo čekali samo moja dvomjesečna beba koja je došla na sistematski i nakon par minuta je stigao gospodin Bebić koji je rekao kako su ga poslali na kat jer je kod drugog doktora u prizemlju gužva. Pri izlasku iz ordinacije hodnik je bio prepun beba i djece, ali je doktorica odmah primila dječaka. U Domu zdravlja Metković doktorica Kaleb je jedina prava i odgovorna pedijatrica i moje dijete je kod nje uvijek sigurno, a i ja s njim", rekla je mama Antonija za Index.hr.

Naime, devetogodišnjeg Gabrijela otac je u više navrata vodio na Hitnu pomoć zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se našao, a oni su ga poslali dalje bez pregleda i bez ukazane pomoći. U 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka otac je Gabrijela vodio kod 4 liječnika, dva puta na Hitnu u nedjelju, potom u ponedjeljak kod pedijatra pa na Hitnu pa onda tek kod dr. Kaleb, a na kraju se dogodio smrtni ishod.

Popularni Članci