ŠOKANTNI PODACI NA PAVELINOJ TRIBINI 'Dijete od tri godine bi dobilo opasan histerični napad kad bi mu se oduzeo mobitel iz ruku!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Tribina 'Biram život' posvećena prevenciji nasilja nad djecom kao i maloljetničke ovisnosti održana je danas na Sveučilištu u Dubrovniku u organizaciji udruge Sigurnost u prometu Dubrovnik. Izlagači na tribini bili su psihologinja i humanitarna djelatnica Bernardica Juretić, Martina Jerinić Njirić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ZJZ, profesor na Sveučilištu u Mostaru Marin Ćorluka i glavna urednica Dubrovačke televizije Marija Njavro.

„Danas smo svjesni kako se ovisnost, nasilje nad djecom, vršnjačko nasilje populariziraju kao nešto društveno prihvatljivo, posebno preko društvenih mreža. Mislim kako ovakve tribine mogu smanjiti takve pojave,“ izjavio je uvodno predsjednik udruge Denis Pavela.

Juretić je kazala nešto više o ovisnosti kod mladih.  

„Mi koji svakodnevno radimo s mladima možemo kazati kako je sve više kockanja, kao i zlouporabe ekrana što postaje veliki društveni problem jer mladi tako postaju socijalno isključeni. Veliki problem je i alkoholizam, kao i sintetičke droge koje izazivaju velika oštećenja, pa čak i nakon kratkotrajne konzumacije,“ izjavila je te navela vrlo zabrinjavajući primjer.

„Moja kolegica je imala jedan slučaj u kojem bi dijete od tri godine dobile takav histerični napad kad bi mu se mobitel istrgnuo iz ruku da bi postojala opasnost zbog gušenja. Svaki dan je išla doma kod tog djeteta i postepeno radila s njim,“ kazala je.

Ćorluka je kazao kako 'nije ovisnik o internetu, nego samo o sportu'.

„Svako jutro sebi spremam kvalitetan doručak, ne gledam u društvene mreže. Smatram kako ne trebam biti u svakom trenutku biti svima na raspolaganju, ne zanima me kakvo je vrijeme u Pakistanu, ne moram imati četiri milijuna pratitelja na društvenim mrežama,“ izjavio je.

Osvrnuo se i na današnje ovisnosti i porast istih kod djece.

„Danas možemo govoriti o ovisnosti o dječjim igricama u predškolskoj dobi. Djeca plaču ako ne dobiju tablet ili mobitel kako bi mogla igrati igrice. Dijete želi igrati, roditelji mu daju mobitel, roditelj upali televiziju i onda je mir u kući. Kakav to utjecaj ostavlja? Izuzetno loš. Što se tiče ovisnosti o kocki, ne znam ima li grad u Hrvatskoj koji nema kladionicu. Jesmo li postali ovisnici o hrani? Jesmo. Dokazano je brza hrana štetna, ali nam je ona dostupna. Ležimo na ribi, na moru, a nitko ne može kupiti ribu,“ kazao je, a osvrnuo se i na pitanje sporta za koji tvrdi kako je izvrsna prevencija kad je u pitanju ovisnost.

„Malo broj ljudi može bit na vrhu i živjeti od pobjeda. Svi znamo za Pelea, Modrića, ali sve ih možemo nabrojati na prste jedne ruke. Što je s onima koji su jutros na treningu, ali neće biti oni? No, nadaju se da hoće. Tko će njima reći kako neće biti Maradona, ali kako trebaju uživati u sportu. Sport služi tome da se unaprijed zdravlja, a onima koji imaju natprosječne talente da se pruži prilika da ih pokažu i ostvare određena dostignuća,“ izjavio je.

Jerinić Njirić kazala je nešto više o ovisnostima među mladima, a prema njenim riječima, u porastu su ovisnost o internetu i o kocki.

„Što se tiče ovisnosti o heroinu, nemamo puno više ovisnika, kao ni puno manje. Ono š čime se susrećemo je konzumacija sintetičkih droga kod mladih. Ecstasy, speed, sintetička marihuana nisu nimalo beznačajne, direktno uništavaju mozak mladog čovjeka. Što se tiče broja ovisnih o alkoholu, brojke su slične. Ovisnika o kocki je sve više. Također, sve je više osnovnoškolske djece koja su ovisna o internetu. Ovisnost o internetu je situacija u kojoj vam netko ugasi wi-fi, ili vam uzme tablet, a vi se zbog toga ne osjećate dobro, postanete nervozni i razvijete agresivnost,“ izjavila je Jerinić Njirić.

Njavro je kazala nešto više o utjecaju medija u borbi protiv ovisnosti te je izvela i kratki performans kako bi dočarala današnju ovisnost o društvenim mrežama i općenito internetu.

„Iako sam dugo godina u medijima, priznajem kako sam ovisnik o internetu. Svako moje jutro započne s društvenim mrežama. To je postala naša svakodnevica. Koliko ovdje ima vas kojima život počinje s društvenim mrežama?,“ upitala je Njavro, a gotovo svi prisutni učenici su podigli ruku.

„Što god mediji prezentiraju, to se shvaća kao općeprihvatljivo. Mediji često utječu na 'neprevenciju' ovisnosti, ponekad su krivac zbog kojeg imamo stanje kakvo imamo. Nastojim u svojim emisijama otvarati te teme, no nije jednostavno i ne može se preko noći. Potrebno je rada, preveniranja, ali i edukacije. Moramo se fokusirati na djecu od malih nogu. Ovog ljeta sam na katamaranu s Hvara zapazila austrijskii par s troje mlade djece, jednostavno su im dali tablete. I roditelji i djeca su na tom katamaranu bili tri sata na tabletu,“ istaknula je.

Naglasila je važnost medijske pismenosti.

„Ne znam koliko predmet medijske edukacije postoji u kurikulumu. Medijska pismenost je jako važna. To bi zasigurno trebalo uvesti i osim djece medijski opismeniti roditelje. Svakako, najveća pošast je online ovisnost i ovisnost o medijima,“ istaknula je.

Popularni Članci