ŠUICA I FRANKOVIĆ ČISTILI OTPAD NA KOMARDI 'Grad je toliko čist da nismo skupili dovoljno plastike'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Salvia
Europarlamentarka Dubravka Šuica i dubrovački gradonačelnik Mato Franković zajedno s učenicima Gimnazije skupljali su otpad na Komardi. Akcija je to pod nazivom Plogging.

Riječ je o promotivnoj akciji Europske pučke stranke (EPP), a naziv "PLOGGING" označava "Jogging while collecting plastic and other garbage" (Trčanje i skupljanje plastičnog i drugog otpada).

- Moram reći da je akcija izvrsna, ali nije do kraja uspjela jer je Grad Dubrovnik tako čist da nismo skupili dovoljno plastike. Čestitke gradonačelniku na brizi o gradu. Drago mi je da smo mlade uključili u akciju. - rekla je Šuica, kazavši i da je potrebno plastiku maknuti iz okoliša.

Govorila je i o problemu otpada koji dolazi iz Albanije.

- Veliki je problem. O tome sam govorila, kao i naše vlasti. Podigla sam javnost oko toga, pisala pismo ministrima okoliša u okruženju. Kad Albanija oko ulaska u EU otvori poglavlje oko zaštite okoliša stvari će krenuti na bolje. Nećemo dopustiti da se poglavlje zatvori dok se to ne riješi. - naglasila je Šuica.

O tom pitanju svoj stav dao je i Franković.

- Znamo da za jačeg juga u Grad dođu velike količine otpada, koji nisu proizvod Grada Dubrovnika. Mi uspješno sve očistimo. zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovoj akciji koja se održala zahvaljujući EPP-i u Dubravki Šuici. Podiže to svijest kako gospodariti otpadom. - rekao je Franković.

- Ministarstvo zaštite okoliša po pitanja Albanije je poduzelo brojne mjere. Mi ćemo u listopadu ili studenome dobiti testni brod koji će doći iz Turske da vidimo kako i na koji način se ponaša u našem Portu i hoće li moći opsluživati nas i dizati to smeće većom brzinom nego što ga dižemo ručno. Nadalje, predstavnici našeg ministarstva su obišli područja u Albaniji, utvrdili su koji su problemi i od kuda nam dolazi najviše otpada. Rade se projekti kako i na koji način zaštiti da to u budućnosti ne dolazi na naše područje. - naveo je Franković.

Glavni cilj akcije je naglasiti važnost promoviranja zdravih životnih navika poput šetnji u prirodi, brzog hodanja i trčanja koje se izvrsno mogu kombinirati i s brigom o okolišu. Riječ je o trendu započetom u Švedskoj 2016. koji kombinira zdrav život i zaštitu okoliša, odnosno trčanje i prikupljanje plastičnog otpada. Ova inicijativa EPP-a provest će se u svim državama članicama.

Popularni Članci