EUROPSKI PREMIJERI I KINESKI LIDER Summit u Dubrovniku bit će najveći vanjskopolitički događaj organiziran u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Alena Hadžić
Odnosi Zagreba i Pekinga nikada ne bili tako intenzivni kao što posljednjih godina jesu da nije formata 16 plus 1 u kojemu će se 11. i 12. travnja u Dubrovniku susresti premijeri zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) s kineskim kolegom Lijem Keqiangom. 

Banski dvori kažu da je to najveći vanjskopolitički događaj organiziran u Hrvatskoj, piše Seebiz.

Predsjednici vlada Kine i Hrvatske pet su se puta susreli u zadnje dvije i pol godine što je pokazatelj, kako je to rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, da je format 16 plus 1 omogućio manjim zemljama da grade i razvijaju odnose sa svjetskom gospodarskom silom.

"Ne bi bilo realno očekivati toliko susreta na toj razini u dvadeset godina, a kamoli u dvije", dodao je izvor iz hrvatske vlade nekoliko dana uoči skupa u Dubrovniku.

"Taj je format zemljama naše veličine dao priliku da gradi odnose s Kinom, koja se otvorila i odnedavno ne stavlja više naglasak na izvoz nego želi uvoziti, kupovati naše proizvode i usluge", objasnio je Plenković na marginama posljednjeg summita EU-a u Bruxellesu.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16 plus 1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Ideja o platformi za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) rođena je nakon njihova prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. u Budimpešti.

Prvi summit održan je 2012. u Varšavi, a sastanci na vrhu redali su se potom u Bukureštu, Beogradu, u Kini, Rigi, u Budimpešti te prošle godine u Sofiji. Hrvatska će u Dubrovniku biti prvi put domaćin.

Iako su se uporno čuli glasovi da na inicijativu 16 plus 1 Bruxelles ne gleda s velikim odobravanjem, kineski je premijer Li u više navrata ponovio da 16 plus 1 nije geopolitička platforma i naglasio da će inicijativa ostati "otvorena i uključiva" i za druge partnere, bilo zemlje ili institucije.

Skup u Hrvatskoj obuhvaća dvije od te tri dimenzije, bilateralnu i multilateralnu, s obzirom na to da Li najprije dolazi u bilateralni posjet u Zagreb, a zatim na multilateralni skup u Dubrovnik.

U inicijativi 16 plus 1 sudjeluje 11 zemalja Europske unije i pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata: Hrvatska, Albanija, BiH, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Postoji i šest promatrača: Austrija, Bjelorusija, Grčka, Švicarska, Europska banka za obnovu i razvoj te Europska služba za vanjske poslove.

Prije početka summita u Dubrovniku kineski će premijer 11. travnja posjetiti gradilište Pelješkog mosta, koji gradi kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation. Hrvatska ga financira uz obilatu pomoć europskih sredstava.

Upravo je ugovor o gradnji mosta, po ranijoj ocjeni premijera Plenkovića, otvorio sasvim novu stranicu u odnosima Kine i Hrvatske.

Posjetom dvojica premijera na gradilištu, u šali nazvanom "najvećim gradilištem od dolaska Hrvata na Jadran", obilježit će se završetak prve faze izgradnje, odnosno postavljanje najvećeg i zadnjeg pilota.

Osmi summit inicijative 16 plus 1 održava se dan kasnije, 12. travnja, pod nazivom "Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove" i počinje poslovnim forumom za koji je dosad prijavljeno 600 ljudi, s temama poput inovacija i industrije kao pokretačima rasta, mogućnostima za kreativne industrije i turizam, investicijama i infrastrukturi i izvozu i e-trgovini.

"Smatramo da će poslovni forum dati nove mogućnosti našim tvrtkama za što veću gospodarsku suradnju s kineskim tržištem, jednim od najvećih na svijetu", kazao je izvor iz vlade, dodajući da je Kina sve zainteresiranija za uvoz u čemu i Hrvatska vidi svoju priliku.

Hrvatsko-kineske poslovne brojke govore da je Hrvatska u očekivanom deficitu po pitanju izvoza na kinesko tržište - podaci za 2018. pokazuju 133 milijuna eura hrvatskog izvoza u Kinu, dok je uvoz bio nešto više od 800 milijuna eura.

Nakon otvaranja foruma, dvojica premijera sudjelovat će na plenarnoj sjednici 16 plus 1, a po završetku summita koji se prvi puta ne održava u jednom glavnom gradu, bit će usvojene Dubrovačke smjernice, koje će, među ostalim, uključiti poglavlje o trgovini, poljoprivredi, financijskoj suradnji, suradnji na području zdravstva, znanstvenoj suradnji i šumarstvu.

"Dubrovačke smjernice su program rada Kina 2B16 za iduću godinu, putokaz što ćemo pojedinačno i skupno raditi s Kinom u ovom formatu", kazao je izvor za Seebiz.

Premijeri svih zemalja koji će biti na skupu bilateralno će se sastati s Lijem, a njihove će zemlje s kineskom stranom potpisati i brojne ugovore.
U Dubrovniku Hrvatska potpisuje dva ugovora, a ostali će biti potpisani dva dana ranije u Zagrebu. Zasad nije poznat točan broj, bit će ih oko desetak, a izvori još ne otkrivaju njihov sadržaj.

Popularni Članci